ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλία Πολιτών «Οχι LNG στον Παγασητικό»: «Ώρα ευθύνης»

πρωτοβουλία-πολιτών-οχι-lng-στον-παγαση-934259

Ανακοίνωση για τη στάση της Δημοτικής Αρχής της πόλης κατά την ορισθείσα για τις 7 Απριλίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών «Όχι LNG στον Παγασητικό – ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ SOS».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Ώρα ευθύνης

Την ώρα που επιχειρηματικά συμφέροντα αναζητούν ¨πρόθυμους¨ για να συνδράμουν στην υλοποίηση της εγκατάστασης, του σταθμού φυσικού αερίου [FSRU] εντός του Παγασητικού κόλπου και ενώ εκκρεμεί η διαδικασία αδειοδότησης από την ΡΑΕ μιας ¨επένδυσης¨ που θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή για τα επόμενα 30 χρόνια, η Δημοτική Αρχή της πόλης αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πόλη και τους δημότες. Σχοινοβατώντας στα όρια της νομιμότητας, επέλεξε κατά την ορισθείσα για τις 7/4 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφύγει τη βάσανο αιτιολόγησης της ακατανόητης εμμονής της να στηρίζει την παραπάνω ‘επένδυση’ και περιφρόνησε αλαζονικά τους φορείς και δημότες που ήταν εκεί, με επικαλούμενη την περίεργη έλλειψη απαρτίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα της εγκατάστασης σταθμού φυσικού αερίου έχουν εγερθεί και γνωστοποιηθεί από την Πρωτοβουλία Πολιτών «ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, Ο ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» σοβαρές αντιρρήσεις, οι οποίες εδράζονται σε πολλά, τεκμηριωμένα, επιχειρήματα.

Με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες Seveso I, II, ΙII), τις οποίες η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο, οι εγκαταστάσεις αυτές κατατάσσονται στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας και θέτουν συγκεκριμένα όρια και αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές, τα οποία ΔΕΝ πληρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Με τα άνω δεδομένα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και έντονη ανησυχία η ενδεχόμενη αδειοδότηση από τη ΡΑΕ στη νέα θέση εγκατάστασης της μονάδας FSRU πριν εξεταστεί και ληφθεί υπόψη το ισχύον νομικό πλαίσιο και οι ασύμμετροι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, εντός ενός περίκλειστου και αβαθούς κόλπου και σε περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ασφαλούς λειτουργίας σταθμού FSRU (που επικαλούνται σε διάφορες τοποθετήσεις τους οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο Δήμαρχος Βόλου και ασφαλώς η κατασκευάστρια εταιρεία) θα μπορούσε άραγε να «ξεπεράσει» τον σκόπελο των άνω αντικειμενικών δεδομένων?

Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης μέσα σε ένα περίκλειστο και ολιγοτροφικό θαλάσσιο οικοσύστημα, με εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία σε σημαντικά ιχθυαποθέματα κόλπο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά με απίθανη ευκολία, χωρίς λογική και ενσυναίσθηση των αναμενόμενων πολλαπλών επιπτώσεων και κινδύνων.

Το τεκμηριωμένο από κάθε άποψη υπόμνημα αντιρρήσεων της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της χωροθέτησης του σταθμού FSRU στη θέση «Σωρός», το οποίο υπεβλήθη στη ΡΑΕ, στοχεύει ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος και αποφεύγει συνειδητά την συνθηματολογία, την ύβρη και το λαϊκισμό.

Πέραν των αρνητικών συνέπειών που θα έχει τυχόν εγκατάσταση του άνω σταθμού στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της περιοχής μας, καθώς και τις ασύμμετρες απειλές από ενδεχόμενο ατύχημα ή διαρροή, επισημαίνουμε ακόμη ότι η εγκατάσταση τέτοιων βιομηχανικών μονάδων υψηλής επικινδυνότητας ΔΕΝ περιλαμβάνεται (και προφανώς όχι τυχαία…) στον χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Μαγνησίας.

Γίνεται κατανοητό πλέον στον καθένα μας ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ακύρωση του ανορθόδοξου αυτού εγχειρήματος και την επιτυχία του δίκαιου και έντιμου αγώνα μας και ως εκ τούτου είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Στην Πρωτοβουλία Πολιτών μένουμε σταθεροί στις αξιόπιστες και ρεαλιστικές θέσεις μας, ανεπηρέαστοι από ιδεολογικές ή άλλες επιρροές, όπως επιβάλει η σοβαρότητα του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Βόλου οφείλει επιτέλους να ανοίξει τα χαρτιά του και να μην κρύβεται πίσω από την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που πρόσφατα συναντήθηκε μαζί του.

Οφείλει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΡΑΕ να προσέλθει –έστω και τώρα- στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπως επιτάσσει η δημοκρατική νομιμότητα, να ακούσει τη γνώμη της κοινωνίας και να υποβάλει, υπόμνημα αντιρρήσεων, κατά της νέας χωροθέτησης, στο πλαίσιο της αρχής της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αφού η επένδυση αυτή επιχειρείται να υλοποιηθεί σε περιοχή ευθύνης του Δήμου Βόλου κι ενώ όλοι οι άλλοι Δήμοι του Νομού έχουν τοποθετηθεί ήδη ξεκάθαρα για το ζήτημα.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών απέστειλε ήδη στις 23/3 αναλυτικό (και ενυπόγραφο) υπόμνημα αντιρρήσεων προς τον Δήμαρχο, προκειμένου να συζητηθεί ΑΜΕΣΑ το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο (και πάντως όποτε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη απαρτία από τους συμβούλους της πλειοψηφίας….).

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα και να πάρουν δημόσια και επίσημα θέση από την ηγεσία μέχρι τους τοπικούς βουλευτές, γιατί συμπεριφορές τακτικισμών δεν ταιριάζουν στη σοβαρότητα του προβλήματος.

Ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού Μαγνησίας οφείλουν να ασκήσουν πίεση στα κυβερνητικά επιτελεία και να μην παραμείνουν μόνο σε λεκτικές τοποθετήσεις. Επιπλέον οι δυο Υφυπουργοί πρέπει να σταματήσουν να υπεκφεύγουν, γιατί είναι πρωτίστως εκτεθειμένοι απέναντι στην τοπική κοινωνία, η οποία άλλες προσδοκίες έχει από τα κορυφαία μας κυβερνητικά στελέχη.

Καλούμε τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη, τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, να επικαιροποιήσουν το μήνυμά τους και να εντείνουν τη στήριξή τους στον αγώνα για την προστασία του Παγασητικού κόλπου και τη διαφύλαξη της ζωής και υγείας των πολιτών, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφική αυτή «επένδυση».

Η σοβαρότητα του ζητήματος επιβάλλει την αντιμετώπισή του με ενότητα και συλλογική ενσυναίσθηση των ευθυνών όλων μας, μακριά από την όποια πολιτική, κομματική η προσωπική εκμετάλλευση.

Γιατί όταν δεν σεβόμαστε τους θεσμούς, το περιβάλλον, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, αργά ή γρήγορα, μα νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες, ίσως οδυνηρές. Τα « Τέμπη», δεν ήλθαν τυχαία στη ζωή μας. Ήλθαν σαν αποτέλεσμα χρόνιων παθογενειών του κράτους, εγκληματικών παραλείψεων και αβελτηριών όλων των εμπλεκομένων. Και αυτό έχει γίνει σαφές στον καθένα, πρέπει να γίνει κατανοητό πρώτιστα από τους πολιτικούς μας, ώστε να αποφύγουμε ίδια και μεγαλύτερα λάθη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου