ΤΟΠΙΚΑ

Ο νόμος για την ταυτότητα φύλου έχει κενά

ο-νόμος-για-την-ταυτότητα-φύλου-έχει-κε-93054

Την αντίθεσή του σχετικά με τον τρόπο που διατυπώνεται ο νόμος περί έμφυλων ταυτοτήτων εξέφρασε χθες από τον Βόλο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν νομικά κενά που θα προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ομιλία του κ. Νικολάου με θέμα «Η Εκκλησία και η παρακαταθήκη του φύλου» πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τις θέσεις του στους δημοσιογράφους και ανέλυσε τις επιμέρους ενότητες του θέματος που προκαλεί ποικίλες συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις.

Πέντε μήνες, σχεδόν, μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή φύλου, ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε αν έχει αποδεχθεί η κοινωνία τον συγκεκριμένο νόμο και πώς τον αντιμετωπίζει η Εκκλησία. «Η κοινωνία θα καταλάβουμε εάν το έχει αποδεχθεί, όταν θα ακουμπήσει πάνω στην ίδια τη ζωή και την καθημερινότητά της το αποτέλεσμα αυτού του νόμου». Ο κ. Νικόλαος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην παρούσα φάση η κοινωνία έχει συμβιβαστεί, ενώ διέβλεψε, παράλληλα, ότι θα προκύψουν πολύπλοκα προβλήματα στο μέλλον, τόσο σε επίπεδο γονέων, όσο και στη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι ήδη στα σχολεία «έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια υπερβολική ενασχόληση με το θέμα, που οδηγεί και σε μια προσωπική αμφισβήτηση περί της ίδιας της ταυτότητας των παιδιών, και όχι αυτών που θα είχαν μόνο μια προδιάθεση, αλλά αυτών που πιθανόν θα είχαν ένα εσωτερικό πρόβλημα».

Ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης σημείωσε ότι «δεν ήμασταν έτοιμοι να αναχαιτίσουμε αυτό το ρεύμα. Τώρα είναι πιο δύσκολο να το σταματήσουμε και να φέρουμε ένα νέο πνεύμα, αλλά νομίζω η ίδια η εμπειρία θα μας διδάξει πώς θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε αντί να κάνουμε κακό να προκύψει κάτι θετικό».

«Δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Νικόλαος επεσήμανε ότι από τις 39 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι 36 έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και το κυριότερο, υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις στο εξωτερικό. «Οι προϋποθέσεις είναι να υπάρχει ιατρική ένδειξη και ψυχιατρική γνωμάτευση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Η αλλαγή φύλου είναι απλώς μια δήλωση, που σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αλλαγή των εξωτερικών στοιχείων και της εξωτερικής εικόνας της μορφής, απλώς να δηλώσει κανείς, διατηρώντας τα εξωτερικά στοιχεία του φύλου του, με απλό τρόπο, το πώς αισθάνεται να κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία και στα επίσημα έγγραφα» εξήγησε.

Αναφερθείς στη στάση της Εκκλησίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Νικόλαος τόνισε ότι «υπήρξε μια σχετική αντίδραση, αλλά έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να υπήρχε μια άλλου τύπου αντίδραση όταν ψηφίστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος. Υπήρξαν άλλα νομοσχέδια που άνοιξαν αυτό τον δρόμο». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η επίσημη Εκκλησία διατύπωσε τις αντιδράσεις της, ο κόσμος αντέδρασε με τον δικό του τρόπο, αλλά «από δω και πέρα νομίζω ότι καλό είναι να καταλαβαίνουμε τι γίνεται, και με τον καλύτερο τρόπο να προσπαθούμε οικοδομητικά και υπεύθυνα να καταθέσουμε τη μαρτυρία» είπε.

Ο κ. Νικόλαος επανέλαβε τη θέση του ότι υπάρχουν νομικά κενά, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο νόμος τις ταυτότητες φύλου, και το μήνυμα που έστειλε, κλείνοντας, στους γονείς, είναι να αναλογιστεί κανείς «πώς θα μπορέσει και με τη σκέψη του και με τη ζωή του και με το σώμα του και με τον σεβασμό στην παρακαταθήκη του, στο φύλο του, στην ταυτότητά του, να τιμήσει τον Θεό και να μην κλείσει τον δρόμο της προοπτικής της ψυχής του προς αυτόν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου