ΤΟΠΙΚΑ

Πόσο θα πληρώσουμε τα σαρακοστιανά;

πόσο-θα-πληρώσουμε-τα-σαρακοστιανά-916882

Η ακρίβεια δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ακριβότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος, καθώς τόσο η τιμή της λαγάνας όσο και του χαλβά, αλλά και του ταραμά θα είναι αρκετά υψηλότερη από τη συνηθισμένη.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ η τιμή της λαγάνας θα κινηθεί από 3,5 έως 4,5 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή της έφτανε μάξιμουμ τα 3,5 ευρώ και δύο χρόνια πριν η ανώτατη τιμή της δεν ξεπερνούσε τα 2,5 ευρώ. Ακόμα και οι ίδιοι οι αρτοποιοί προβλέπουν ότι η τιμή της δύσκολα μπορεί να συγκρατηθεί, αν και οι ίδιοι κάνουν προσπάθεια να μην μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Οι επιχειρηματίες επικαλούνται το ενεργειακό κόστος και αυτό των πρώτων υλών που σε ένα χρόνο αυξήθηκε έως και 70% και λένε ότι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μείνουν όρθιοι.

«Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει φέτος 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει… έχουν ακριβύνει όλα, η τιμή στην οποία θα πουλήσουμε τη λαγάνα είναι ιδιαίτερα προσιτή», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Αρτοποιών Κώστας Τσουράπας.

Κώστας Τσουράπας: Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει φέτος 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει… έχουν ακριβύνει όλα, η τιμή στην οποία θα πουλήσουμε τη λαγάνα είναι ιδιαίτερα προσιτή

Πως διαμορφώνονται οι τιμές σε ταραμά και αλιεύματα

Η ταραμοσαλάτα αγγίζει φέτος τα 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ σε είδος πολυτελείας παραπέμπει ο άσπρος ταραμάς ο οποίος σε καταστήματα με γκουρμέ είδη πωλείται μέχρι και 15,5 ευρώ το κιλό.

Η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξει ο καταναλωτής.

Αναφορικά με τα αλιεύματα που προτιμούν από την Καθαρά Δευτέρα και έπειτα οι καταναλωτές στα νωπά το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Στα κατεψυγμένα, οι γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος, ότι στα σούπερ μάρκετ ήδη βρίσκεται το καλάθι της σαρακοστής με προϊόντα νηστίσιμα. Περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον είδη σε κάθε σούπερ μάρκετ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου