ΤΟΠΙΚΑ

Στη Φλωρεντία το «τραύμα του Πηλίου»

στη-φλωρεντία-το-τραύμα-του-πηλίου-914703

Θα συμμετέχουν στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο και θα μιλήσουν για τον εφιάλτη που έζησαν και οι ίδιοι το 2018

«Νερό, ευλογία ή κατάρα» είναι το θέμα του περιβαλλοντικού πρότζεκτ που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, μαθητές του Γενικού Λυκείου Τσαγκαράδας και το οποίο θα παρουσιάσουν στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από 16 έως 20 Μαρτίου, στη Φλωρεντία. Στους 23 ανέρχονται οι μαθητές του σχολείου που θα ταξιδέψουν στην Ιταλία και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τον εφιάλτη που έζησε ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, το 2018, όταν πρωτοφανείς πλημμύρες και κατολισθήσεις είχαν πλήξει απ’ άκρη σε άκρη όλη την περιοχή, ανοίγοντας ένα τεράστιο περιβαλλοντικό τραύμα.

Το μαθητικό πρότζεκτ είχε γίνει πέρυσι και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί μέσω live streaming, στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς, από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ενωση Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και την Ενωση Οπτικής Ανθρωπολογίας στην Αμερική. Είχε παρουσιαστεί επίσης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως μέρος απαλλακτικής εργασίας που κατέθεσε η καθηγήτριά τους, φιλόλογος, Μαρία Γεωργαντζή, η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως προπτυχιακή, τότε, φοιτήτρια του ΙΑΚΑ.

Στόχος της εργασίας των μαθητών της περσινής β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Τσαγκαράδας ήταν να διερευνήσουν τη σχέση του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος, εστιάζοντας στα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το Πήλιο, στις 21 Φεβρουαρίου του 2018.

Μαθητές ανέλαβαν να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής, αποτυπώνοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, τον τρόπο της διαχείρισής τους αλλά και τις επιπτώσεις στην ψυχολογία τους.

Κάτοικοι της περιοχής του Πηλίου, έλαβαν μέρος στην έρευνα. Πρόκειται για γονείς, κηδεμόνες και συγγενείς μαθητών της β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Τσαγκαράδας, ηλικίας από 48 έως 88 ετών. Επίσης συμμετείχαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοι τους ζουν, εργάζονται ή ασκούν κάποια παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή του Πηλίου και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των πλημμυρικών φαινομένων, τον Φεβρουάριο του 2018 και των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν με τους μαθητές σκέψεις και συναισθήματα, ενώ αναφέρθηκαν στις εκτιμήσεις τους για τα αίτια πρόκλησης των φαινομένων, τις συνέπειες στην καθημερινότητα και την τοπική οικονομία. Στις απαντήσεις τους είναι διάχυτη η αγωνία που ένιωσαν βλέποντας τη ζωή τους να κινδυνεύει και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ενώ ακόμη και σήμερα νιώθουν απροστάτευτοι, καθώς όπως επισημαίνουν δεν έχουν γίνει οριστικά έργα αποκατάστασης.

Το πρότζεκτ οι μαθητές θα παρουσιάσουν στις 19 Μαρτίου, στη Φλωρεντία και θα είναι η δεύτερη φορά, με το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βενετία, το 2019, που θα σταθούν απέναντι από συμμαθητές τους από όλον τον κόσμο για να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες τους και τα συμπεράσματά τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου