ΤΟΠΙΚΑ

Η «ζυγαριά» της αναδοχής γέρνει υπέρ των συγγενών

η-ζυγαριά-της-αναδοχής-γέρνει-υπέρ-τ-906343

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφει το ρεπορτάζ αναφορικά με την τύχη του βρέφους που γεννήθηκε παραμονές Χριστουγέννων στο Νοσοκομείο Βόλου και παραμένει φιλοξενούμενο στο Αχιλλοπούλειο με εντολή Εισαγγελέα, καθώς η μητέρα του δεν μπορεί να το μεγαλώσει και έχει κινηθεί η διαδικασία για να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια.

Η ιστορία του βρέφους έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, ενώ εκατοντάδες τηλέφωνα έχουν δεχθεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και η αντίστοιχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας από οικογένειες που ήθελαν να αναλάβουν το μεγάλωμα της μικρούλας, που σήμερα κλείνει τον πρώτο μήνα ζωής της.

Όλα αυτά μέχρι χθες, όποτε και την πόρτα της Εισαγγελίας Ανηλίκων διάβηκαν συγγενείς του βιολογικού πατέρα της μικρούλας, οι οποίοι- σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- εκδήλωσαν την επιθυμία να αναλάβουν εκείνοι ως ανάδοχοι να μεγαλώσουν το μωρό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η Εισαγγελία Βόλου με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έδωσε ήδη εντολή στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ενδελεχή κοινωνική έρευνα. Επίσης το ζευγάρι που ενδιαφέρεται θα εξεταστεί από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, πριν προχωρήσει η διαδικασία.

Αν κριθεί ότι το περιβάλλον που διαβιούν οι συγγενείς που θέλουν να μεγαλώσουν το μωρό είναι το ενδεδειγμένο, τότε θεωρείται πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αναδοχής.

Το πράσινο φως θα ανάψει η Εισαγγελία Ανηλίκων, στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική απόφαση, ώστε πη αναδοχή να έχει επίσημη μορφή.

Δικαστικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά έλεγαν χθες ότι ο σχετικός νόμος που αφορά στην αναδοχή προκρίνει τους συγγενείς και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση αν διαπιστωθεί ότι «είναι όλα καλά το μωρό θα αναλάβουν ως ανάδοχοι οι συγγενείς του πατέρα του».

Σημειώνεται πως κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, κατά την έννοια των άρθρων 1533 παρ. 4, 1607 παρ. 1 εδ. 1, 1655 του Αστικού Κώδικα και του άρθρου 9 του ν. 2082/1992, είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά, ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μεμονωμένα άτομα (άγαμα ή διαζευγμένα ή χήρα) με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, οποιουδήποτε βαθμού με τον ανήλικο (συγγενική αναδοχή).

Μεταξύ περισσοτέρων υποψηφίων ανάδοχων γονέων η επιλογή γίνεται υποχρεωτικά κατά τη σειρά αναφοράς του προηγούμενου εδαφίου, λαμβανομένης υπόψη και της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 1, εδάφιο πρώτο και δεύτερο.

Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται

Η τοποθέτηση ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς επιτρέπεται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Οι ανάδοχοι γονείς πληρούν τα όρια ηλικίας και έχουν διαφορά ηλικίας από τον αναδεχόμενο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί υιοθεσίας, Οο ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ιδίως μάλιστα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

Επίσης δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα ή δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα εκείνα που επισύρουν έκπτωση από τη γονική μέριμνα, καθώς και για τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί ναρκωτικών και περί εμπορίας ανθρώπων και οργάνων.

Τέλος, έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του ανάδοχου τέκνου, διαθέτοντας επαρκείς προς τούτο οικονομικούς πόρους και καταβάλλοντας προσωπική φροντίδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου