ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγόπουλα από την Ουκρανία σε σχολεία της Νέας Ιωνίας και του Αχιλλείου

προσφυγόπουλα-από-την-ουκρανία-σε-σχο-90442

Αναμένονται άλλοι δύο μαθητές την ερχόμενη εβδομάδα – Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών τους

Την καθημερινότητά τους μακριά από τις σειρήνες του πολέμου και τις βόμβες, που ισοπεδώνουν την πατρίδα τους και αφαιρούν ζωές, προσπαθούν να κερδίσουν πέντε προσφυγόπουλα από την Ουκρανία. Παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου, βρήκαν καταφύγιο μαζί με οικογένειές τους σε συγγενείς τους που μένουν στη Μαγνησία και από προχθές ξεκίνησαν να παρακολουθούν μαθήματα σε ελληνικά σχολεία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, πρόκειται για δύο προσφυγόπουλα που εντάχθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Ν. Ιωνίας και ένα ακόμη που φοιτά από προχθές, στο δημοτικό σχολείο Αχιλλείου.

Τα προσφυγόπουλα της Νέας Ιωνίας εντάχθηκαν σε τάξεις υποδοχής, προκειμένου να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ για τον πρόσφυγα μαθητή στο Αχίλλειο, όπου δεν υπάρχει τάξη υποδοχής, ακολουθείται πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Τα σχολεία έδειξαν αντανακλαστικά, ανοίγοντας την «αγκαλιά» τους για την υποδοχή των μικρών προσφύγων και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα.

Στόχοι είναι η ενσωμάτωση των μαθητών στις τάξεις και η συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Για το θέμα της απορρόφησης των προσφύγων μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, είχε συνάντηση με τον κ. Πολύζο και είχε ζητήσει τη στήριξη των μαθητών από την Ουκρανία. «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θα πρέπει να ενταχθούν και να στηριχθούν με εξατομικευμένη διδασκαλία μέσα στα τμήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Αποστόλης Μούσιος.

Σημειώνεται ότι πέραν των τριών πρώτων μαθητών, αναμένονται επιπλέον δύο να φοιτήσουν σε σχολεία της περιοχής, την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και του ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει οι γονείς τους.

Οπως έγινε γνωστό, τα παιδιά φιλοξενούνται μαζί με τις οικογένειές τους σε φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα. Ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας και πλέον επιχειρούν σε ασφαλές περιβάλλον να κερδίσουν την καθημερινότητά τους, μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τους πρόσφυγες αγκάλιασαν όχι μόνο τα σχολεία, αλλά και οι τοπικές κοινότητες, προσφέροντας όλα τα αναγκαία για να συνεχίζουν τη ζωή τους μακριά από την απειλή του πολέμου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου