ΤΟΠΙΚΑ

Διεργασίες με το βλέμμα στις κάλπες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία

διεργασίες-με-το-βλέμμα-στις-κάλπες-σε-905699

Η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά και τα στοιχήματα στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές – Τα πρόσωπα, με τα οποία συζητούν τα κομματικά επιτελεία

Εντονες πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες, οι οποίες έχουν ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής στη Μαγνησία.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες και για τους δύο χώρους, εκτός από την οργανωτική και πολιτική τους ανασυγκρότηση, σηματοδοτούν και κάτι ακόμη σημαντικότερο. Την επίσημη έναρξη μίας μάχης… για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, ενόψει της επόμενης εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Ηδη τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά». Προς στιγμή το βάρος πέφτει στις εσωτερικές διαδικασίες και ακολουθεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει το συνέδριό του και ετοιμάζεται για μία ακόμη εσωκομματική διαδικασία στις 15 Μαΐου για την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, το δε Κίνημα Αλλαγής, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 8 Μαΐου εκλέγει τα νέα κομματικά του όργανα και προχωρά στα «βαφτίσια» του νέου πολιτικού φορέα, αφού μαζί με τις εσωκομματικές διαδικασίες όσοι ψηφίσουν θα αποφασίζουν και πώς θα ονομάζεται από εδώ και πέρα το ΚΙΝΑΛ.

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει κάθε συζήτηση περί μη κυριαρχίας του στον χώρο και ανησυχεί, βλέποντας στις μετρήσεις τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής να ανεβαίνουν ξανά στην εποχή Ανδρουλάκη.

Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιήσει το μήνυμα ανανέωσης, μετά την εκλογή προέδρου, σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα του εκλογικού σώματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχοντας πλέον κυβερνητικό παρελθόν δεν καρπώνεται την όποια φθορά της κυβέρνησης και άρα το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πετύχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται σε δυναμικά ποσοστά.

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Το στοίχημα της μαζικότητας

Στην πορεία προς τις εκλογές της 15ης Μάϊου, η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη τοπικά για να πειστούν, εκτός από τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, πολίτες που κινούνται στον δημοκρατικό χώρο να προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι αν το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες είναι μικρό, τότε οι συγκρίσεις θα είναι μοιραίες, όχι μόνο με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία τοπικά.

Στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον Δεκέμβριο 3.600 πολίτες, ενώ στις εσωκομματικές της ΝΔ τον προηγούμενο Οκτώβριο επίσης πάνω από 3.000 άτομα στον νομό Μαγνησίας.

Ως εκ τούτου ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά ανεβαίνει ψηλά, αν θέλει πραγματικά να μιλάει για «αναβάπτισμα» από τη βάση.

Επιδίωξη της τοπικής νομαρχιακής είναι να καταγραφεί έως και διπλάσιος αριθμός μελών σε σχέση με τα 700 περίπου μέλη (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός του μητρώου ψηφισάντων) που πήραν μέρος στην εκλογή συνέδρων πριν από έναν μήνα.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση του βουλευτικού ψηφοδελτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν σίγουρα οι δύο νυν βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν ο Μάκης Μπαλλής και ο Ακης Καλαμαράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο έχει τεθεί και ενδεχόμενη υποψηφιότητα του συντονιστή Μάνθου Δραμητινού, ενώ προσπάθειες θα γίνουν να υπάρχει «εκπροσώπηση» και από την πτέρυγα πασοκογενών.

Το «νέο κόμμα» του Ανδρουλάκη

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της νέας ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, τοπικά το Κίνημα δείχνει ότι θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα τμήμα των ψηφοφόρων που είχε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν ο ένας από τους δυο πυλώνες του δικομματικού μας συστήματος.

Απώτερος στόχος να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά, ενώ, επίσης, διατηρεί βάσιμες προσδοκίες για να κερδίσει μετά από δώδεκα χρόνια, μία βουλευτική έδρα. Το ψηφοδέλτιο προς στιγμή δεν έχει συγκροτηθεί, μία θέση ωστόσο διεκδικούν σε αυτό, από το ψηφοδέλτιο του 2019 οι Νίκος Χαυτούρας, Γιάννης Αναστασίου και Γιάννης Σακκόπουλος, υποψήφιος επίσης επιθυμεί να είναι ο Δημήτρης Τσιμπανάκος και ο Γιώργος Πετρουλάκης, ενώ άγνωστος Χ παραμένουν οι γυναίκες που θα συμμετέχουν.

Στις 8 Μαΐου σε όλο τον νομό Μαγνησίας θα στηθούν κάλπες για το συνέδριο πάντως. Στη μία κάλπη θα διεξαχθεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα για το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ. Τα βασικά σενάρια για το νέο όνομα είναι ήδη γνωστά, με τα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιλογές, δηλαδή δεν θα αφορά ένα «ναι» ή «όχι» σε μια πιθανή ονομασία.

Στη δεύτερη κάλπη όσοι προσέλθουν θα ψηφίσουν για νέες κομματικές οργανώσεις και νέα νομαρχιακή Επιτροπή και σε μία τρίτη κάλπη θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων. Το συνέδριο έχει καθοριστεί για να γίνει 20-22 Μαΐου και εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο οδικός χάρτης των εσωκομματικών εκλογών

Στη νέα νομαρχιακή του Κινήματος Αλλαγής θα εκλεγούν 13 άτομα. Επίσης θα εκλεγούν 50 σύνεδροι, από τους οποίους οι 46 στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και οι τέσσερις στις Βόρειες Σποράδες. Το μέτρο οριστικοποιήθηκε μόλις προχθές, με βάση τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στον Αλμυρό θα εκλεγούν πέντε σύνεδροι (ψήφισαν 354 άτομα), στον Βόλο 36 σύνεδροι (ψήφισαν 2.235 άτομα), στη Ζαγορά ένας σύνεδρος (ψήφισαν 80 άτομα), στο Νότιο Πήλιο δύο σύνεδροι (ψήφισαν 153 άτομα), στον δήμο Ρήγα Φεραίου έξι σύνεδροι (ψήφισαν 370 άτομα), ενώ στις Βόρειες Σποράδες θα εκλεγούν από ένας σύνεδρος σε Αλόννησο (ψήφισαν 52 άτομα) και Σκόπελο (ψήφισαν 62 άτομα) και δύο σύνεδροι στη Σκιάθο (ψήφισαν 161 άτομα).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου