ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

επιστροφή-των-γλυπτών-του-παρθενώνα-902213

Το περίγραμμα του Παρθενώνα με τα σώματά τους δημιούργησαν μαθητές των 18ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου και σηκώνοντας τα χέρια τους ψηλά ζήτησαν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ηταν μία πρωτοποριακή δράση μαθητών της γ’ τάξης των δύο σχολείων και ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μουσείων.

Μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου τους, ξάπλωσαν πάνω σε ένα μεγάλο μπλε πανί και με τα σώματά τους, «ζωγράφισαν» τον Παρθενώνα.

Τη δράση τους ανάρτησαν στο ιστολόγιο του σχολείου τους. Οι μαθητές προχώρησαν σε αυτό το δρώμενο έχοντας διαβάσει προηγουμένως το βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή «Το 17ο Κιβώτιο».

Οπως αναφέρουν στην ανάρτησή τους, «τα γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Ελγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806. Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα…».

Τη δράση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής των δύο σχολείων Δέσποινα Μανιατάκη και Μαρία Λιανού.

Στο ιστολόγιο εκτός από τις φωτογραφίες του δρώμενου, υπάρχουν φωτογραφίες των γλυπτών του Παρθενώνα, κάτω από τις οποίες οι μαθητές γράφουν: «Ζητούμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο». Εχει αναρτηθεί επίσης φωτογραφία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη μπροστά από τον Παρθενώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου