ΤΟΠΙΚΑ

«Ταξίδι» στην παράδοση των Ρομά

ταξίδι-στην-παράδοση-των-ρομά-899333

Στη μάχη της αντιμετώπισης των αρνητικών στερεοτύπων ρίχνει η κοινότητα των Ρομά Θεσσαλίας 25 τσιγγάνικα παραμύθια. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που καταγράφει την προφορική ιστορία των Ρομά, είναι χρήσιμο για μελετητές και τη διάσωση της παράδοσης με τη συμβολή του Ρομά επιστήμονα, Παναγιώτη Χαρίτου, και βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες σε κυκλοφορία.

Το βιβλίο, όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Χαρίτος, πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ενωσης «Ρομά Χωρίς Σύνορα», με σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, φέρει την υπογραφή της οργάνωσης «Ρομά Χωρίς Σύνορα» που από το 2017 ασχολείται με την ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη των Ρομά, με τη συμμετοχή επιστημόνων Ρομά και μη.

Ο Παναγιώτης Χαρίτος διατηρεί δεσμούς συνεργασίας με την κοινότητα των Ρομά στο Αλιβέρι στη Νέα Ιωνία και προγραμματίζει σύντομα να διοργανώσει εκδήλωση στην περιοχή, για την παρουσίαση των παραμυθιών των Ρομά.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε τσιγγάνους, αλλά σε οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει και να γνωρίσει την κουλτούρα τους αποτελώντας χρήσιμη συμβολή στη λαογραφία και την καταγραφή των μακραίωνων εθίμων και ηθών.

«Τα παραμύθια, που συγκεντρώθηκαν στην παρούσα έκδοση, καταγράφηκαν από τσιγγάνους και με την κατάλληλη επεξεργασία, επιμέλεια και εικονογράφηση, προσφέρονται πλέον ως κομμάτια της παράδοσης του τσιγγάνικου λαού. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι επιθυμούν να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο τον ξεχωριστό αυτόν λαό και να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Είναι ευκαιρία με τα τσιγγάνικα παραμύθια οι αναγνώστες να γνωρίσουν τον «άγνωστο πολιτισμό των Ρομά»», αναφέρει επίσης.

Είναι η δεύτερη έκδοση, στην οποία πλέον αποτυπώνονται στο χαρτί παραδόσεις και έθιμα των τσιγγάνων. Η πρώτη είχε γίνει με πρωτοβουλία της Βουλής.

«Από τη μία με την καταγραφή και τη συγκέντρωσή τους σε έναν συλλογικό τόμο επιδιώκουμε να διατηρηθούν, ώστε να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου και από την άλλη δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να αντλήσει στοιχεία για την κουλτούρα μας», προσθέτει ο κ. Χαρίτος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου