ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρίζονται τα μονοπάτια από τον Δήμο Βόλου

καθαρίζονται-τα-μονοπάτια-από-τον-δήμ-894642

Ενα πολύ σημαντικό έργο που θα ανανεώσει την τουριστική φυσιογνωμία του προορισμού Βόλος – Πήλιο, θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες προκειμένου να γνωρίζουν με ασφάλεια τις φυσικές και όχι μόνο ομορφιές της περιοχής, με αυθεντικές εμπειρίες, συνιστά το δίκτυο μονοπατιών, που άρχισε να διαμορφώνει ο Δήμος Βόλου.

Το έργο ξεκίνησε πριν από έναν μήνα περίπου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τουρισμού Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με στόχο ο καθαρισμός των μονοπατιών να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Αυγούστου.

Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Leader στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Βόλου και περιλαμβάνει καθαρισμό, εκθαμνώσεις, κλαδέματα και διαπλατύνσεις των μονοπατιών. Το δίκτυο μονοπατιών του Δήμου Βόλου, το οποίο θα συνδέεται με τα αντίστοιχα που θα δημιουργηθούν από τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, περιλαμβάνει 21 διαδρομές συνολικού μήκους 121,1 χιλιομέτρων, που αποτελούνται από μονοπάτια 64,5 χιλιομέτρων, χωματόδρομους 30,9 χιλιομέτρων και επιστρωμένους δρόμους 25,7 χιλιομέτρων. Αφορά στα εξής τμήματα: Άγιος Λαυρέντιος-Χάνια, Άγιος Λαυρέντιος-Άγιος Γεώργιος (τμήμα Δ. Βόλου), Άγιος Λαυρέντιος-Άγιος Βλάσιος, Αγριά-Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Βλάσιος-Άνω Λεχώνια-Πλατανίδια, Αλικόπετρα-Χάνια, Αλικόπετρα- Δράκεια, Άλλη Μεριά-Αγριά, Άλλη Μεριά-Άναυρος, Χάνια-Ζαγορά (τμήμα Δ. Βόλου), Δράκεια-Άγιος Λαυρέντιος, Φυτόκο-Κάτω Κερασιά, Φυτόκο-Μακρινίτσα, Κάτω Κερασιά-Μακρινίτσα, Μακρινίτσα-Πουρί (τμήμα Δ. Βόλου), Μακρινίτσα- Σταγιάτες, Πορταριά- Αλικόπετρα, Πορταριά-Άλλη Μεριά, Πορταριά-Σταγιάτες, Βόλος-Μακρινίτσα, Βόλος-Πορταριά.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή έχουν ήδη γίνει καθαρισμοί στο τμήμα Αγριάς και Αλλης Μεριάς και αυτή την περίοδο ο εργολάβος δουλεύει στο τμήμα της Μακρινίτσας. «Δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Το αντιμετωπίζουμε ως τουριστικό προϊόν, το οποίο μάλιστα μας ζητούσαν επισκέπτες που απευθύνονται στο Info Center του Δήμου Βόλου», σημειώνει η αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Σταδιακή παράδοση των διαδρομών

Εως τέλος Αυγούστου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και έργα μικρής κλίμακας που αφορούν κυρίως σε αποκαταστάσεις λιθόκτιστων διαδρομών και στη συνέχεια έμφαση θα δοθεί στη σήμανση. «Θα τοποθετηθούν πέντε ειδών σημάνσεις. Κεντρική σε κάθε χωριό, περιοχής, διαδρομής, κατεύθυνσης και σημάδια (βελάκια). Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα ακολουθώντας μία διαδρομή μέσα από τη φύση να ανακαλύπτει όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές αλλά και την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο βρίσκεται», αναφέρει η κ. Μποντού – Τοκαλή.

Οπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, το έργο θα παραδοθεί τμηματικά, μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του δικτύου. «Κάθε τμήμα στο οποίο θα ολοκληρώνεται η τοποθέτηση της σήμανσης θα παραδίδεται προς χρήση. Η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου είναι ιδανική, καθώς τόσο ο Σεπτέμβριος, όσο και ο Οκτώβριος αποτελούν μήνες που προσφέρονται για περιπατητικό τουρισμό», σημειώνει η κ. Μποντού.

Με την ολοκλήρωση του δικτύου θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν τυπωθεί χάρτες πεζοπορικών διαδρομών και είναι έτοιμη να βγει στον αέρα ιστοσελίδα με την επωνυμία Pelion Routes που θα προσφέρει και διαδικτυακή πληροφόρησης στους ενδιαφερόμενους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου