ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη σε τρία μέτωπα στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

μάχη-σε-τρία-μέτωπα-στον-δήμο-ζαγοράς-μ-88935

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου εργασίες αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις της προηγούμενης περιόδου. Οι εργασίες εξελίσσονται σε τρία μέτωπα: από συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον κεντρικό οδικό άξονα, από συνεργεία του υπουργείου στους κάθετους προς τα παράλια δρόμους και από τον δήμο για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και της αγροτικής οδοποιίας. Η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται στα σημεία που επλήγησαν, ωστόσο σημειώνονται και νέες καθιζήσεις. Στα Χάνια, στο ύψος του Σανατόριου, χθες σημειώθηκε νέα καθίζηση. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση ρέει με το… σταγονόμετρο. Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ενισχύεται με ποσό ύψους 300.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτη, χθες εγκαταστάθηκε συνεργείο εργολάβου του ΥΠΟΜΕΔΙ στον δρόμο προς Χορευτό. Όπως αποφασίστηκε, το υπουργείο θα αναλάβει την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων από Χορευτό προς Ζαγορά, από Αγίους Σαράντα προς Μακρυράχη και Χορευτό, από Μούρεσι προς Παπά Νερό και Νταμούχαρη, και από Τσαγκαράδα – Μυλοπόταμο και Νταμούχαρη.

Παράλληλα, συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονταν στον άξονα από Χορεύτρα, Μαυρούτσα – Κισσό, στο Καράβωμα και στα Χάνια στο ύψος του Σανατόριου, όπου χθες σημειώθηκε και νέα καθίζηση του οδοστρώματος, περίπου 10 εκατοστά.

«Πιστεύουμε ότι έως την Κυριακή θα έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση της βατότητας του οδοστρώματος», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια έχει αναλάβει την αποκατάσταση του οδοστρώματος για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από Χορεύτρα έως Πουρί.

Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου παλεύουν για την αποκατάσταση της υδροδότησης. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στη συνοικία της Ανάληψης στη Ζαγορά, που αναμενόταν να αποκατασταθεί έως χθες το βράδυ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης, ξεκινά αυτοψία και στα λιμάνια του Χορευτού και του Αϊ Γιάννη, και δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να εγκατασταθεί εργολάβος στον Αϊ Γιάννη για την αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου που κατέρρευσε.

Εκκληση για αποζημιώσεις

Ο κ. Κουτσάφτης απηύθυνε μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έκκληση στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση του αγροτικού κόσμου της περιοχής με τις ενισχύσεις που εκκρεμούν από το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από χαλαζόπτωση. «Απευθύνω έκκληση στον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τον αγροτικό κόσμο, που πραγματικά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι καθημερινά συνεχίζονται οι δηλώσεις ζημιών από τις κατολισθήσεις σε κτήματα και κατοικίες.

Εκτακτη ενίσχυση 300.000 ευρώ

Σε αντίθεση με την έκταση των καταστροφών, η χρηματοδότηση ρέει με το… σταγονόμετρο.

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο δήμος είχε ενισχυθεί εκτάκτως με το ποσό των 250.000 ευρώ με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

Χθες, ανακοινώθηκε και νέα χρηματοδότηση, μέσα από τον ίδιο λογαριασμό, από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Συνολικά εγκρίθηκε ποσό 1.640.000 ευρώ, αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν δήμους της χώρας το προηγούμενο διάστημα. Το μέρισμα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αφορά σε ποσό 300.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου