ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

μονόδρομος-ο-αντιγριπικός-εμβολιασμ-885339

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ακόμη ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη Μαγνησία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους γιατρούς, που ανησυχούν.

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, οι ιώσεις εκδηλώνονται ολοένα με μεγαλύτερη συχνότητα και αυτό σε συνδυασμό με τον κορονοϊό που παραμένει «ζωντανός», εκτιμάται ότι δυσκολεύει τα πράγματα.

Οι υγειονομικοί συστήνουν ψυχραιμία απέναντι στο κύμα έξαρσης των λοιμώξεων και επισημαίνουν ότι εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει, χωρίς καθυστέρηση, είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός όλων εκείνων, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την πρόκληση επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον Ηλία Καραμέτο, επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, στο θέμα των εμβολιασμών υπάρχει μία κόπωση στον γενικό πληθυσμό, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας. Οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, πάντα τέτοια εποχή κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. «Έχουν την κουλτούρα και σπεύδουν να «θωρακιστούν» για την εποχική γρίπη», επισημαίνει ο κ. Καραμέτος. Αυτό αφορά κυρίως τις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 60 χρόνων.

Ωστόσο με δεδομένο το κύμα έξαρσης οι γιατροί εκτιμούν ότι θα πρέπει και οι νεότερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. «Δεν υπάρχει μια γενική σύσταση όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν. Γίνεται μια εξατομίκευση της σύστασης, από τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον του και, αναλόγως, υποδεικνύει ή όχι να εμβολιαστεί», επισημαίνει ως προς αυτό ο κ. Καραμέτος.

Αναφορικά με την έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, που οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στα Επείγοντα, ο διευθυντής αναφέρει: «Eξαρση των ιώσεων υπάρχει, αυτήν την περίοδο. Από ιούς, που, πάντα υπήρχαν. Γενικά χρειάζεται προσοχή. Φέτος, όλα δείχνουν πως θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών (με τη χρήση της μάσκας), αλλά αυτή η αύξηση των περιστατικών ήταν και αναμενόμενη».

Ο ίδιος, όμως, συνεχίζοντας επισημαίνει ότι αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί σε βαθμό που να οδηγεί σε πανικό.

Χθες, ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας έκθεσης για την πορεία της εποχικής γρίπης, ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις στους γιατρούς, από ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αυξήθηκαν κατά 41,5 % την τελευταία εβδομάδα, έναντι της προηγούμενης.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε ασθενείς ηλικίας, από 8 έως 82 ετών. Τα τρία από αυτά αφορούσαν ασθενείς υψηλού κινδύνου. Ανάμεσά τους ήταν και η 78χρονη γυναίκα η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και έχασε τη ζωή της, τον περασμένο μήνα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου