ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κύμα ακρίβειας από τον χειμώνα

νέο-κύμα-ακρίβειας-από-τον-χειμώνα-883949

Επιβράδυνση του πληθωρισμού, για πρώτη φορά μετά από 15 ολόκληρους μήνες καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιτστικής Αρχής. «Το θετικό είναι ότι ο πληθωρισμός δεν ανέβηκε άλλο. Κάπως φρέναρε. Και προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει νέο κύμα ακρίβειας. Αύξηση των τιμών περιμένουμε τον χειμώνα. Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας λόγω του κόστους της θέρμανσης», σχολιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο έτρεξε με ρυθμό 11,6% έναντι 12,1% τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιούλιος έβαλε τέλος σε ένα διάστημα αρκετών μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων ο πληθωρισμός κινούνταν διαρκώς ανοδικά.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός εμφανίζεται όταν υπάρχει γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, και όχι μόνο συγκεκριμένων πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ ο καταναλωτής μπορεί σήμερα να αγοράσει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες. Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, προς το παρόν δεν διαφαίνεται νέο κύμα ακρίβειας. «Η αύξηση των τιμών προέρχεται κυρίως από τα τρόφιμα παρά από την ενέργεια μετά την παρέμβαση της Κυβέρνησης. Γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τιμές πάντα «τσιμπάνε» προς τα πάνω, και κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή αυτό το διάστημα, όσοι μπορούν να ξοδέψουν, ξοδεύουν κάτι περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, λόγω διακοπών, ευχάριστης διάθεσης. Είναι και οι τουρίστες που έρχονται και συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο κύμα ακρίβειας, τουλάχιστον προς το παρόν», σημείωσε.

Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. «Αν και οι προβλέψεις δεν είναι ποτέ ασφαλείς, ο χειμώνας εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολος εξαιτίας του κόστους στην ενέργεια. Θα έχουμε ακριβότερη θέρμανση, ακριβότερες μεταφορές, η παραγωγή των προϊόντων θα είναι ακριβότερη και κατά συνέπεια μέρος του κόστους παραγωγής θα περάσει στον καταναλωτή», εκτίμησε ο κ. Ζουμπουλάκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου