ΤΟΠΙΚΑ

Bαριανασαίνουν, περιμένοντας…

bαριανασαίνουν-περιμένοντας-872072

Στις 27 Οκτωβρίου η περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων πληρωμής των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ.

Το ημερολόγιο δείχνει 22 Δεκεμβρίου, δυο μήνες μετά και οι επιχειρήσεις ακόμη δεν έχουν λάβει χρήματα. Αρκετοί επαγγελματίες επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με έναρξη το αργότερο έως 31-12-2020 που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και είχαν μείωση κύκλου εργασιών. Ήταν μία οικονομική ενίσχυση που περίμεναν πως και πως οι επαγγελματίες για να καλύψουν κάποια έξοδα και να πάρουν μία ανάσα. Συνολικά στη Θεσσαλία εντάχθηκαν στο ΑΝΑΣΑ ΙΙ 6.975 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.223 στη Μαγνησία.

Η Αξιολόγηση των αιτημάτων και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα γίνει από τον ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

Για να δούνε το χρώμα του χρήματος, έπρεπε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Θα ακολουθούσε ο έλεγχος , ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Εκείνοι μάλιστα που θα υπέβαλαν άρτια και χωρίς λάθη τα απαιτούμενα παραστατικά θα πληρωθούν τάχιστα, διαβεβαίωναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Απόστολος Παπαδούλης, επικεφαλής της ΑΕΔΕΠ (Αναπτυξιακή Εταιρεία διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος).

Δύο μήνες μετά επαγγελματίες του Βόλου που επικοινώνησαν με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει τα χρήματα. Οι λογιστές τους ανέλαβαν να κάνουν τα δικαιολογητικά, τα έχουν υποβάλλει, έκτοτε όμως καμία ενημέρωση.

«Μπαίνουμε και ελέγχουμε κάθε μέρα τον τραπεζικό λογαριασμό μας και εμείς και οι λογιστές μας και δεν έχει κατατεθεί ευρώ. Θα ήταν μία σημαντική ανάσα για εμάς αυτά τα χρήματα. Είναι τέλος του χρόνου και οι υποχρεώσεις είναι πολλές», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ε.Ρ., επαγγελματίας, δικαιούχος στο πρόγραμμα.

Το ΑΝΑΣΑ ΙΙ δίνει από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Στη Λάρισα αντίστοιχα εντάχθηκαν 1.892 επιχειρήσεις, 1.181 στην Καρδίτσα και 1.540 στα Τρίκαλα που θα μοιραστούν μαζί με τη Μαγνησία συνολικά 23,5 εκ. ευρώ, συν 1,5 εκατ. ευρώ στον δήμο Βόλου, 1 εκατ. ευρώ στον δήμο Τρικάλων και 1 εκατ. ευρώ στον δήμο Καρδίτσας, αποκλειστικά για επιχειρήσεις εντός της χωρικής έκτασης των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου