ΤΟΠΙΚΑ

Ανακάτεμα φέρνει η απογραφή – Τι αλλάζει στη Μαγνησία για την επόμενη 10ετία

ανακάτεμα-φέρνει-η-απογραφή-τι-αλλάζ-869677

Σε νέο φόντο πλέον ο εκλογικός σχεδιασμός των κομμάτων – Ο νόμιμος πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 181.879 άτομα

Η απογραφή του πληθυσμού το 2021 στη Μαγνησία αλλάζει τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγονται στον νομό, μέχρι την επόμενη απογραφή που θα γίνει το 2031. Αυτό που ακούγονταν ως φήμη, ότι δηλαδή ο νομός ενδέχεται να χάσει μία βουλευτική έδρα και από εξαεδρικός να γίνει πενταεδρικός είναι πλέον βεβαιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τους πίνακες που δημοσιεύθηκαν χθες με τον απογραφέντα πληθυσμό ανά τη χώρα.

Ο νόμιμος πληθυσμός στη Μαγνησία σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 181.879 άτομα. Από το 2011 που είχε γίνει η τελευταία απογραφή ο νομός μετράει απώλεια 12.000 ατόμων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο νομός συγκαταλέγεται στους «χαμένους» της απογραφής, καθώς στην επόμενη Βουλή θα εκπροσωπείται από πέντε και όχι έξι βουλευτές, όπως την τελευταία 10ετία, αφού αυξομειώσεις εδρών στη Μαγνησία υπήρξαν και παλαιότερα.

Η απογραφή του 2021 στη Μαγνησία δεν αλλάζει μόνο τον εκλογικό χάρτη του νομού, αλλά και την εκλογική στρατηγική των κομμάτων που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διαφοροποιηθεί στο κατώφλι του 2023 που είναι μία αμιγώς εκλογική χρονιά, με τις εθνικές κάλπες να είναι προς των πυλών.

Χρ. Μπουκώρος: «Καμπανάκι» η μείωση του πληθυσμού

Στο θέμα της μείωσης των εδρών στον νομό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, εστιάζοντας κυρίως στη μείωση του πληθυσμού, που θα πρέπει να προβληματίσει.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, οι επιπτώσεις του δημογραφικού στην περίπτωση της Μαγνησίας είναι ορατές, αφού από την απογραφή του 2011 μέχρι την απογραφή του 2021 καταγράφεται σημαντική μείωση του πληθυσμού, η οποία όπως λέει πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι».

«Το στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, αν και δεν έχει άμεση σχέση με την κατανομή των εδρών, είναι το δημογραφικό και η μείωση του πληθυσμού. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας και να ληφθούν μέτρα. Χάνονται τμήματα του πληθυσμού που ποτέ δεν επανέρχονται. Χρειάζονται ριζικά, επιτρέψτε μου να πω, «επαναστατικά» μέτρα τώρα, για την αντιστροφή των δημογραφικών δεικτών. Είναι πλέον σαφές ότι τα στοιχεία της απογραφής, αλλά και η έρευνα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν εντρυφήσει πάνω στο δημογραφικό, εκτιμώ ότι πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν την εκλογική δύναμη των κομμάτων τοπικά και σε ποιο βαθμό, ο κ. Μπουκώρος ερωτηθείς ανέφερε: «Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα, με σημαντική διαφορά, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε ό,τι αφορά τις δεύτερες εκλογές, που είναι εξαιρετικά πιθανές κατά την άποψή μου, πιστεύω ότι εμείς (η ΝΔ) ως πρώτο κόμμα και εφόσον η κάλπη επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, θα πάρουμε τις περισσότερες από αυτές τις έδρες που ανήκουν στη Μαγνησία».

Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι πέντε έδρες

Το γεγονός ότι οι επόμενες κάλπες στη Μαγνησία θα γίνουν για πέντε έδρες διαμορφώνουν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό εκλογικό σκηνικό, ενώ παράλληλα υποχρεώνουν τα κόμματα να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους.

Ο πολιτικός ανταγωνισμός με το βλέμμα κυρίως στις δεύτερες εκλογές, αφού οι πρώτες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα είναι πολύ μεγάλος.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία στον νομό Μαγνησίας έλαβε 41.334 ψηφοδέλτια με ποσοστό 38,76% και τέσσερις έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 34.298 ψηφοδέλτια με ποσοστό 32,16% και δύο έδρες. Το Κίνημα Αλλαγής έλαβε 7.020 ψηφοδέλτια με ποσοστό 6,58% και καμία έδρα, το ΚΚΕ πήρε ποσοστό 5,33% και 5.680 ψηφοδέλτια, η Ελληνική Λύση έλαβε 4.623 ψηφοδέλτια και ποσοστό 4,34%, ενώ το ΜεΡΑ25 πήρε 4.033 ψηφοδέλτια και 3,78%.

Με τον νομό πλέον πενταεδρικό η εκλογική μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεκδικήσουν εκ των πραγμάτων τη «μερίδα του λέοντος» των εδρών, ενώ σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχτεί η αναμέτρηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 που θα προσπαθήσουν να μπούνε «σφήνα».

Η απογραφή του 2021 αλλάζει συσχετισμούς στις εκλογικές περιφέρειες

Τι θα γίνει με 16 έδρες

Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μετά την απογραφή του 2021 φέρνει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τη δυνατότητα προκήρυξης εκλογών, καθώς απομένει ακόμη ένα τυπικό ζήτημα, αυτό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο ΦΕΚ.

Το ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.

Κερδίζουν έδρες Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2, Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας +1.

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας.

Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά.

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου