ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων

κων-μαραβέγιας-ικανοποιούνται-τα-αιτ-869323

Με αφορμή το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του Υπ. Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας αναφέρθηκε τόσο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δοτών όσο και στην άυξηση των γεννήσεων μέσω της εξωσωματικής διαδικασίας.

Ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του υπουργείου Υγείας για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έτσι πλέον θα επιτρέπεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για προσωπικούς λόγους, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από γυναίκες ηλικίας μέχρι και 54 ετών.

Υποστηρίζοντας την κοινωνική αναγκαιότητα των αλλαγών αυτών ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας αναφέρθηκε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δοτών και στη διαρκή αύξηση των γεννήσεων με εξωσωματική στην Ελλάδα που πλέον αντιστοιχούν στο 6,4% του συνόλου με ανοδική τάση. Ποσοστό που, όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, σίγουρα θα ενισχυθεί με τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στην ικανοποίηση εκ μέρους του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη 2 βασικών αιτημάτων των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Το πρώτο αφορά την αύξηση κατά 15 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, οπότε η συνολική αύξηση για διαγνωστικές εξετάσεις φτάνει πλέον τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή για το 2022. Το δεύτερο μέτρο αφορά τις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) οι οποίες και για το 2021 θα πληρωθούν αντί για 12 σε 120 άτοκες μηνιαίες δόσεις από τους ιδιώτες παρόχους, όπως οι ίδιοι είχαν ζητήσει.

Ο βουλευτής της ΝΔ συμφώνησε πως το Claw back ως οριζόντιο μέτρο δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’άπειρον. Όμως η άμεση, συνολική κατάργηση του δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από κανέναν καθώς οι τιμές που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ συναρτώνται με τις σημερινές οικονομικές του δυνατότητες.

Ο Κ. Μαραβέγιας επεσήμανε πως κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν το αντίθετο απλά κοροϊδεύουν τους γιατρούς. Όλοι θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε τα ακριβώς ανάποδα αλλά σήμερα πιστεύει ότι ξεχάστηκαν και έτσι επιστρέφει στην αντιπολίτευση που έκανε την περίοδο 2012-14.

«Η κοινωνία όμως γνωρίζει καλά ποιος μιλά υπεύθυνα και ποιος πολιτεύεται ανεύθυνα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ότι τον έχουν καταλάβει» υπογράμμισε ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ.

Στο σημείο αυτό ο Κ. Μαραβέγιας έκανε ειδική αναφορά στην εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων που μόλις ξεκίνησε στην παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση θεσπίστηκε το λεγόμενο «ποιοτικό rebate», δηλαδή ένας μηχανισμός μείωσης των εκπτώσεων που δίνουν τα διαγνωστικά κέντρα στον ΕΟΠΥΥ για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ο οποίος αποτελεί κίνητρο για την παροχή σύγχρονων απεικονιστικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Ο γιατρός και βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι θα είναι θετική η επίπτωση του μέτρου αυτού καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οι ακριβέστερες διαγνώσεις για τους ασθενείς που θα έχουν πρόσβαση στα πλέον σύγχρονα μηχανήματα. Το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, που στο κάτω-κάτω της γραφής πληρώνουν για τον ΕΟΠΥΥ, το έχουν αξιολογήσει -εδώ και καιρό- οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον Κ. Μαραβέγια.

Κλείνοντας, ο βουλευτής κατέθεσε 2 προτάσεις για την καλύτερη συνεργασία των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ. Η 1η αφορούσε την ελάττωση της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές των παρόχων, η οποία θα τους προσφέρει άμεσα μιαν ανάσα ρευστότητας, εν όψει και του ζητούμενου εκσυγχρονισμού τους. Η 2η πρόταση του Κ. Μαραβέγια ήταν η δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού διαβούλευσης με τον ΕΟΠΥΥ για αποφάσεις που αφορούν τους παρόχους. Κατ’αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης τους να διατυπώνουν έγκαιρα τις απόψεις τους για τις προτεινόμενες αλλαγές από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτές να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου