ΤΟΠΙΚΑ

Κάλπες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους

κάλπες-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-με-868911

Αύγουστος όχι διακοπών, αλλά προεκλογικής προετοιμασίας θα είναι ο ερχόμενος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στα τέλη του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές βάσει του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, προκειμένου οι κάλπες για την ανάδειξη του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης να στηθούν τον Σεπτέμβριο, παράλληλα δηλαδή με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αρρυθμίες στη λειτουργία του ιδρύματος.

Το παραπάνω έγινε γνωστό, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων, χθες, στην Κρήτη, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο, αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και αυτό σημαίνει ότι σε ένα μήνα, τα δέκα πανεπιστήμια, οι θητείες των πρυτάνεων των οποίων λήγουν στις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να προκηρύξουν εκλογές.

Μεταξύ των δέκα ΑΕΙ, η θητεία των πρυτάνεων των οποίων δεν θα παραταθεί έως τέλος του έτους όπως αρχικά προβλεπόταν, είναι και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Αυγούστου, το Π.Θ. θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη του νέου μοντέλου διοίκησης. Θα δοθεί προθεσμία ενός μήνα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι ο ορισμός και όχι η εκλογή του πρύτανη, από συμβούλιο του κάθε ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η παρθενική εφαρμογή του νέου νόμου σε ό,τι αφορά στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων θα ισχύσει και για τα Πανεπιστήμια Γεωπονικό Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θράκης, Αιγαίου, Πελοποννήσου και Μεσογειακό.

Στη διάρκεια της Συνόδου η κ. Κεραμέως μίλησε για την κατάρτιση οδικού χάρτη που θα σταλεί στα πανεπιστήμια για την προσαρμογή της λειτουργίας τους στον νέο νόμο, ενώ οι πρυτάνεις έθεσαν ζητήματα έλλειψης προσωπικού αλλά και οικονομικής ενίσχυσής τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου