ΤΟΠΙΚΑ

Θετικοί οι οιωνοί, λόγω προκρατήσεων για το τριήμερο της 28ης

θετικοί-οι-οιωνοί-λόγω-προκρατήσεων-γ-864194

Με την τουριστική σεζόν να κινείται ακόμη σε θετικό πεδίο, καθώς γκρουπ τουριστών από χώρες όπως το Ισραήλ, αλλά και μέλη συλλόγων, που επιλέγουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η χερσαία Μαγνησία έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι και ο χειμώνας θα κινηθεί σε θετικό πρόσημο.

Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών Κώστας Λεβέντης ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο, ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου.

Με το ορεινό Πήλιο να κρατά τα «σκήπτρα» και να αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, οι ξενοδόχοι δηλώνουν πανέτοιμοι να υποδεχτούν τους εκδρομείς, που άρχισαν ήδη δειλά – δειλά να προγραμματίζουν την πρώτη έξοδο, αρχής γενομένης από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

«Για το τριήμερο 28 – 31 Οκτωβρίου όλα δείχνουν ότι η φετινή χειμερινή τουριστική περίδος θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, δίνοντας μία ακόμη σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες του κλάδου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Οι προκρατήσεις αφορούν κυρίως σε επισκέπτες από την ενδοχώρα. «Ο εσωτερικός τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη για μία ακόμη φορά», ανέφερε ο έμπειρος ξενοδόχος, υπογραμμίζοντας τον θετικό αντίκτυπο που υπήρξε και το καλοκαίρι, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης στη χερσαία, αλλά και τη νησιωτική Μαγνησία στηρίχθηκε αποκλειστικά στους Ελληνες τουρίστες.

Για τους επαγγελματίες του τουρισμού το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικό, καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη της χειμερινής περιόδου του τουρισμού, αν και όπως σημειώνουν δεν επαρκεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Προβληματισμός για το αυξημένο κόστος

Ο κ. Λεβέντης σημειώνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλάδου, διότι ένα καλό καλοκαίρι δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε μπορεί να καλύψει το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων εξαιτίας των «φουσκωμένων» λογαριασμών.

Παρά το γενικότερο θετικό κλίμα υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κλάδο για τον χειμερινό τουρισμό, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους που αναμφίβολα θα επηρεάσει επιχειρήσεις αλλά και ταξιδιώτες.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού φοβούνται ότι ενδεχομένως να είναι αρκετοί εκείνοι που θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για ένα ενδεχόμενο ταξίδι, ενώ και οι επιχειρηματίες που θα πρέπει να έχουν τα καλοριφέρ στο φουλ στο χειμερινούς προορισμούς είναι πολύ δύσκολο να ρίξουν τις τιμές και να τις κάνουν ιδιαίτερα προσιτές.

Οι ταξιδιώτες, από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι θα κάνουν διπλές σκέψεις λόγω του αυξημένου κόστους, διότι οι μετακινήσεις για τον χειμερινό τουρισμό είναι στη συντριπτική πλειονότητα οδικές, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος λόγω καυσίμων είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος που θα βαρύνει τις τελικές τους αποφάσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου