ΤΟΠΙΚΑ

Κομπίνες με ψεύτικα e-shops: Ετσι μπορεί κάποιος να αποφύγει απάτες

κομπίνες-με-ψεύτικα-e-shops-ετσι-μπορεί-κάπο-862462

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας. Κύκλωμα είχε στήσει συνολικά δώδεκα καταστήματα e-shops παριστάνοντας ψευδώς πως πουλά προϊόντα. Εξαπάτησε συνολικά 1.866 καταναλωτές και πλούτισε παράνομα συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικό ποσό 570.000 ευρώ.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευθούν από επιτήδειους που εισέβαλαν στον χώρο για να αρπάξουν τη δουλειά νόμιμων ηλεκτρονικών καταστημάτων; Το κύκλωμα λειτουργούσε στην αρχή κανονικά τα e- shops και έδρασε, όταν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποκτήσει μαζικές παραγγελίες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος λέει: «Εμείς προτρέπουμε τους καταναλωτές όταν εντοπίζουν κάποιο e-shop να ελέγχουν πάντοτε αν πίσω από αυτό κρύβεται φυσικό κατάστημα».

«Με αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα κανείς να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι πιθανότητες εξαπάτησης των καταναλωτών ελαχιστοποιούνται και μηδενίζονται όταν απευθύνονται σε ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργούν παράλληλα φυσικά καταστήματα.

Επισημαίνεται πως η απάτη στήθηκε τον Μάιο του 2020 εν μέσω πανδημίας και σκληρών μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία. Με την αναστολή λειτουργίας της αγοράς αναδείχτηκαν τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Τα e-shops συνεχίζουν να διατηρούν και σήμερα αυξημένους τζίρους παρά το γεγονός πως πλέον η πανδημία άφησε πίσω της τα αυστηρά μέτρα.

Η καλά οργανωμένη απάτη

Η εγκληματική οργάνωση εξυπηρετούσε κανονικά τους πολίτες που απευθύνονταν στα ηλεκτρονικά της καταστήματα, προκειμένου να αποσπάσει κύρος και εμπιστοσύνη. Οταν πλέον συγκέντρωσε μαζικές παραγγελίες καταναλωτών, αποφάσισε να δράσει!

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με ψευδείς πωλήσεις προϊόντων εξαπάτησε συνολικά 1.866 καταναλωτές από ολόκληρη την Επικράτεια και τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης έπεισαν τα θύματά τους να προκαταβάλουν το τίμημα των προϊόντων, που ήθελαν να αγοράσουν, σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακολούθως, έχοντας προαποφασίσει να μην παραδώσουν κανένα προϊόν στους προαναφερόμενους καταναλωτές, καρπώθηκαν το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος των, αφού πρώτα το διακίνησαν, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να του προσδώσουν νομιμοφάνεια, εξαπατώντας παράλληλα και τραπεζικά ιδρύματα.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, αφού συνέλεξε, ανέλυσε και αξιοποίησε στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, οργάνωσε και εκτέλεσε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, προχθές σε διάφορες περιοχές της Αττικής την περασμένη Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν μια θαλαμηγός, δύο οχήματα, το χρηματικό ποσό των 15.375 ευρώ και πιστόλι με 218 φυσίγγια

Επίσης, κατασχέθηκαν οχτώ φορητοί υπολογιστές, 26 κάρτες τραπεζών, τέσσερις σκληροί δίσκοι υπολογιστών, εννέα κινητά τηλέφωνων και έγγραφα, ταμειακές μηχανές και σφραγίδες των εμπλεκόμενων εταιρειών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου