ΤΟΠΙΚΑ

Στον «πάγο» δεκάδες διαγωνισμοί

στον-πάγο-δεκάδες-διαγωνισμοί-861864

Στον «πάγο» βρίσκονται από την είσοδο του νέου έτους δεκάδες διαγωνισμοί δημοσίων έργων στη Μαγνησία. Διαγωνιστικές διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν για την ανάδειξη αναδόχων, ενώ όσες βρίσκονταν στο στάδιο υπογραφής συμβάσεων δεν μπορούν να συμβασιοποιηθούν, καθώς οι εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ενεργά Μητρώα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έργα να καθυστερούν και εργολήπτες να είναι σε ομηρία.

Βάσει του άρθρου 74 του Ν.4821/2021 οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μ.Ε.ΕΠ. (Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων) που ήταν σε ισχύ κατά την 3η Ιουλίου 2019 παρέμειναν σε ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Από 2 Ιανουαρίου, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 71/2019 που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έπρεπε να ισχύει το νέο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Εργων (ΜΗΕΕΔΕ). Ωστόσο, το μητρώο δεν έχει ολοκληρωθεί, νέα παράταση στις εγγραφές δεν υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των βεβαιώσεων εγγραφής δεν είναι σε ισχύ.

Η εγγραφή στο ΜΕΕΠ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου μία εργοληπτική εταιρεία να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό και είναι ένα από τα έγγραφα που καλείται να προσκομίσει πριν την κατακύρωση της σύμβασης και την ανάληψη του έργου.

Από τη στιγμή οι βεβαιώσεις εγγραφής είναι ανενεργές, καμία διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, εγκρίθηκαν δύο παρατάσεις σε εργοληπτικές εταιρείες, στις οποίες απευθύνθηκε πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών, προκειμένου να προχωρήσουν διαγωνισμοί έργων.

Το ένα έργο αφορά σε εργασίες χρωματισμού σχολικών κτιρίων και το άλλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του δημοτικού θεάτρου.

«Εχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση και στον κλάδο μας, αλλά και σε δήμους και περιφέρειες. Όλα τα εργοληπτικά πτυχία ουσιαστικά είναι ανενεργά και κανένας διαγωνισμός δεν μπορεί να συμβασιοποιηθεί», τονίζει ο ένας εκ των δύο εργοληπτών, ο κ. Απόστολος Λάζος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι αντίστοιχες καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς παρατηρούνται και σε άλλους δήμους. Στον Δήμο Αλμυρού έχει παγώσει διαγωνισμός 1,6 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Λυκείου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου πρέπει έως τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθούν πέντε εργολαβίες για αγροτική οδοποιία, ενώ στον «πάγο» είναι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η συντήρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Για το θέμα έχει παρέμβει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, ο οποίος έχει στείλει επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κρούοντας έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για τα ίδια τα έργα όσο καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αναδρομική ισχύ των εγγραφών από 1/1/2023 και μάλιστα άμεσα, πριν ολόκληροι διαγωνισμοί κινδυνεύσουν να ακυρωθούν με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, ακόμη και απώλεια κονδυλίων», τόνισε ο κ. Λάζος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου