ΤΟΠΙΚΑ

«Προσωπικός γιατρός» χωρίς γιατρούς

προσωπικός-γιατρός-χωρίς-γιατρούς-853651

Ισχνό έως μηδαμινό είναι προς στιγμή το ενδιαφέρον επαγγελματιών υγείας στη Μαγνησία να ενταχθούν στο νέο θεσμό «προσωπικός γιατρός».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιατρικού συλλόγου, μέχρι σήμερα δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα παρά μόνο 26 γενικοί γιατροί και παθολόγοι.

Σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια του νομού, για να υπάρχει κάλυψη σε όλο τον πληθυσμό θα χρειαστούν τουλάχιστον 85 γιατροί, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν από 2.000 ασφαλισμένους ο καθένας. Αν υπολογιστεί ότι περίπου 15 γιατροί είναι ήδη ενταγμένοι στις ΤΟΜΥ και έχουν υπό την επίβλεψή τους 2.000 ασφαλισμένους ο καθένας, οι υπόλοιποι θα πρέπει να προκύψουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Πανελλαδικά, ο αριθμός των γιατρών που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μόλις 671 για όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 425 ήταν ήδη οικογενειακοί γιατροί και ανανέωσαν τη σύμβασή τους.

Αρα ουσιαστικά μόλις 246 είναι οι προσωπικοί γιατροί που έχουν εγγραφεί από την αρχή για τον νέο θεσμό, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν περίπου 2.100 γιατροί του δημοσίου που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.

Για κάθε ασφαλισμένο ο προσωπικός γιατρός θα λαμβάνει τον χρόνο από 20 μέχρι 45 ευρώ. Το ποσό εξαρτάται από την ηλικία του ασφαλισμένου. Δηλαδή, αν έχει 2.000 ασφαλισμένους και κατά μέσο όρο λαμβάνει 30 ευρώ, τότε το ποσό θα φτάνει τα 60.000 ευρώ.

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023.

Ο πολίτης μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες γιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου