ΤΟΠΙΚΑ

Αξιολόγηση 110 νεοδιόριστων στη Μαγνησία

αξιολόγηση-110-νεοδιόριστων-στη-μαγνησί-851909

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του νέου Νόμου και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα αξιολόγησης της εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε με την αξιολόγηση των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της ελληνικής «Pisa». Σε αυτή τη φάση θα αξιολογηθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εάν δεν κριθούν επαρκείς ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο θα πρέπει να επιστρέψουν στα… θρανία και να επιμορφωθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, η αξιολόγηση πρόκειται σε πρώτη φάση να ξεκινήσει από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που μολονότι έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη διετή υπηρεσία στην δημόσια εκπαίδευση ακόμη δεν έχουν μονιμοποιηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που τους κρατά σε ομηρία. Πρόκειται για 110 εκπαιδευτικούς στην περίπτωση της Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν διοριστεί τα δύο τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν μονιμοποιηθεί, παρά την πρόβλεψη του Νόμου.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί εδώ και πέντε μήνες φαίνεται όμως ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν… Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Μούσιο είναι ότι η αξιολόγηση εκπαιδευτικών θα γίνει από στελέχη της εκπαίδευσης που δεν έχουν κριθεί. Ο Νόμος προβλέπει ότι για να γίνει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διαδικασία κρίσεων των συμβούλων εκπαίδευσης και των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων. Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Εμείς διαφωνούμε με τον τρόπο της αξιολόγησης διότι οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολείων και στη χειραγώγηση εκπαιδευτικών», σημειώνει ο κ. Μούσιος.

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση που εφαρμόζεται καθολικά για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ήδη βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά υλοποίησής της όσον αφορά τις σχολικές μονάδες ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα αξιολογείται μέσω της ελληνικής Pisa, ενός συστήματος εθνικών εξετάσεων που αποτυπώνει τον βαθμό των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογηθούν ως προς το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο αλλά και ως προς την υπηρεσιακής του συνέπεια και επάρκεια.

Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται από 3 στελέχη εκπαίδευσης. τον σύμβουλο εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης, τον σύμβουλο εκπαίδευσης παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου και τον διευθυντή του σχολείου.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Χρειάστηκαν 4 δεκαετίες για να καταφέρουμε το αυτονόητο: να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί μας, σε μία καθαρά βελτιωτική διαδικασία, που θα αποφέρει μόνο οφέλη στους ίδιους, στα παιδιά μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία. Ξεκινά στην πράξη η υλοποίηση μίας κομβικής μεταρρύθμισης, που πολεμήθηκε μανιωδώς για 40 χρόνια από λίγους και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους. Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου