ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο στον Πηλιορείτη ιερέα

βραβείο-στον-πηλιορείτη-ιερέα-851940

Τον ιερέα με την πλούσια ποιμαντική δράση, που ξεπερνά τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας, τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, ο οποίος κατάγεται από το Μούρεσι τίμησε η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ, στο Μόναχο.

Η βράβευση έγινε το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία «Friedrich von Thiersch» για το έτος 2023 από το τοπικό παράρτημα της ομογενειακής οργάνωσης AΧEΠA. Τα βραβεία, τα οποία φέρουν το όνομα του μεγάλου Γερμανού κλασσικού φιλολόγου και φιλέλληνα Friedrich von Thiersch, απονέμονται σε προσωπικότητες που με τη δράση και το έργο τους συμβάλλουν στην προβολή του Ελληνισμού στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο διακεκριμένος παιδαγωγός και ανθρωπολόγος, καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, για την προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, ο πρώην υπουργός παιδείας της Βαυαρίας και βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου, Δρ. Ludwig Spaenle, για τη φιλελληνική του δράση και ο Πηλιορείτης πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις Δημόσιες Σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης, για την κοινωνική του προσφορά.

Κατά την τελετή απονομής, ο πρόεδρος της AΧEΠA Μονάχου, κ. Χρήστος Καφάσης, εξήρε την προσφορά και το χαρακτήρα του γεννημένου στο Μούρεσι του Πηλίου, πατέρα Απόστολου.

Από το 1972, όταν και μετανάστευσε στη Γερμανία με τη σύζυγό του, Αθανασία, ο Πηλιορείτης ιερέας έχει διακριθεί για την πλούσια ποιμαντική του δράση, η οποία ξεπερνά τα στενά όρια της ελληνικής παροικίας. Ο πατέρας Απόστολος Μαλαμούσης χτίζει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, ενώ έχει καθοριστική συμβολή στη δημιουργία μίας εξωστρεφούς ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους εκπροσώπους των άλλων δογμάτων και πρωταγωνιστεί στην πνευματική ζωή του Μονάχου, μίας πόλης με αξιόλογο ελληνικό πληθυσμό.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο πατέρας Απόστολος αναφέρθηκε στις πανανθρώπινες αξίες που τον καθοδήγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντικής του δράσης, ενώ μνημόνευσε τους ανθρώπους που υπήρξαν συνοδοιπόροι και αρωγοί στις προσπάθειές του, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη που νιώθει για τη στήριξη που του παρείχαν.

Η τιμή προς στο πρόσωπό του αποτελεί για τον ίδιο μία επιβράβευση των ανθρώπων που βρέθηκαν ως συμπαραστάτες δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια.

Στο τέλος της τελετής ανακοινώθηκε από το Γερμανό πολιτικό, Δρ. Ludwig Spaenle, κοινή πρωτοβουλία των τριών κατόχων του βραβείου «Friedrich von Thiersch», προκειμένου να προχωρήσει η αδελφοποίηση των δήμων του Μονάχου και της Αθήνας, καθώς τις δύο πόλεις συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί ήδη από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου