ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικός στη Μαγνησία: «Δεν αντέχω τη μάσκα. Απολύστε με»

εκπαιδευτικός-στη-μαγνησία-δεν-αντέ-850265

Με απουσίες άρχισε η σχολική χρονιά για μαθητές, που δεν τη φορούν με εντολή των γονιών τους – Λύκειο αποφάσισε κατάληψη για τις μάσκες, αλλά γονείς τούς επανέφεραν στην τάξη

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδότησε και τις πρώτες απουσίες μαθητών, που μένουν μακριά από τα σχολεία, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν μάσκα. Η περίπτωση γονέα σε γυμνάσιο του πολεοδομικού συγκροτήματος που κατέθεσε αίτημα άρνησης φοίτησης του παιδιού τους εξαιτίας της υποχρεωτικότητας της μάσκας δεν είναι η μοναδική.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ονόματα στα σχολικά απουσιολόγια τις δύο πρώτες ημέρες μαθημάτων «μαρτυρούν» αντιδράσεις και από άλλους γονείς τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ αντιδράσεις ως προς την χρήση μάσκας εκφράζονται και από εκπαιδευτικούς.

«Δεν αντέχω τη μάσκα. Απολύστε με» αντέδρασε εκπαιδευτικός στη Μαγνησία ο οποίος δυσανασχέτησε από την πολύωρη χρήση της και διαμαρτυρήθηκε στον προϊστάμενό του. Αλλοι απειλούν να μην ξαναπάνε στο σχολείο, ενώ ένας ακόμη ετοιμάζεται να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να αποφύγει το «μαρτύριο» της χρήσης μάσκας.

«Υπάρχουν 4-5 καθηγητές που δυσφορούν για τη χρήση μάσκας και αναγκάζονται να βγαίνουν πιο συχνά από τις αίθουσες για να πάρουν αέρα. Πρόκειται για λίγους καθηγητές τους οποίους προσπαθούμε να πείσουμε για την υποχρεωτικότητα του μέτρου και για το γεγονός ότι ως δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να συμμορφωθούν», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Παράλληλα με τους καθηγητές που δυσφορούν από τη χρήση της μάσκας υπάρχουν και 12 ακόμη που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ζητήσει άδεια ειδικού σκοπού.

Τα απουσιολόγια «μαρτυρούν»… αρνητές μάσκας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις περιπτώσεις καθηγητών που δυσφορούν αλλά και γονέων που αντιδρούν στο μέτρο. Εκτός από την περίπτωση γονέα που κατέθεσε αίτημα άρνησης φοίτησης του παιδιού του λόγω της μάσκας, υπάρχουν κι άλλες απουσίες μαθητών από τις πρώτες ημέρες που παραπέμπουν σε αντιδράσεις γονέων για το υποχρεωτικό μέτρο, όπως εκτιμά ο κ. Σταχτέας.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα σχολεία και τους γονείς τους οποίους προσπαθούμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα του μέτρου. Οι οδηγίες που δίνουμε στα σχολεία για τους μαθητές που αρνούνται τη χρήση μάσκας είναι να περιμένουν σε ειδικό χώρο και να ειδοποιούνται οι γονείς τους να τους παραλάβουν, ενώ ταυτόχρονα βεβαιώνονται απουσίες», εξήγησε ο κ. Σταχτέας.

Ούτε εξ όψεως δεν γνωρίζουν τον νέο μαθητή

Στο γυμνάσιο όπου κατατέθηκε η άρνηση φοίτησης από γονέα μαθητή, ο διευθυντής του σχολείου ήρθε σε επαφή μαζί του και του εξήγησε ότι είναι σεβαστές μεν οι ανησυχίες που προβάλλει στο δισέλιδο έγγραφο που κατέθεσε, το σχολείο όμως είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενημέρωσε επίσης ότι για όσο διάστημα το παιδί απουσιάζει από τα μαθήματα θα βεβαιώνονται απουσίες και του επέστησαν την προσοχή για το όριο των 114 απουσιών σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει μία χρονιά. Πρόκειται για παιδί που έχει εγγραφτεί στην α’ τάξη του γυμνασίου και που μέχρι και χθες οι καθηγητές του δεν γνώρισαν ούτε εξ όψεως.

Μαθητές αποφάσισαν κατάληψη

Στο μεταξύ αναβρασμός επικράτησε χθες σε λύκειο του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι μαθητές του οποίου φέρονται να αποφάσισαν κατάληψη για τις μάσκες ακολουθώντας το παράδειγμα συμμαθητών τους πανελλαδικά, ωστόσο η κινητοποίηση αποτράπηκε.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ενημέρωσε τους γονείς, οι οποίοι ανέλαβαν άμεσα δράση για την επαναφορά των παιδιών τους στην τάξη.

Στα δημοτικά οι περισσότερες αντιδράσεις

Περί τους 20 γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο

Στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας εκδηλώθηκαν οι περισσότερες αντιδράσεις γονέων ενάντια στην χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο περί τους 20 γονείς κατέθεσαν επιστολές στα σχολεία τους ότι αρνούνται τα παιδιά τους να κάνουν χρήση μάσκας και προτίμησαν να τα κρατήσουν στο σπίτι.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ο αριθμός των μαθητών που δεν πήγε στο σχολείο ήταν μονοψήφιος, καθώς αρκετοί γονείς πείστηκαν από τους διευθυντές του σχολείου για την υποχρεωτικότητα του μέτρου αλλά και τα οφέλη από τη χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα θεωρούνται μεμονωμένα καθώς δεν υπάρχουν περισσότερα από 1 ή 2 σε κάποια σχολεία», σημείωσε ο κ. Πολύζος.

Για όσους πάντως συνεχίσουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας είναι να βεβαιώνονται απουσίες και να μη γίνει αποδεκτή καμία εξαίρεση μαθητή από τη χρήση μάσκας για όσους φυσικά δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου