ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη γραμμή τα φαρμακεία στη Μαγνησία

στην-πρώτη-γραμμή-τα-φαρμακεία-στη-μαγ-846534

Μετακίνηση από περιφερειακά σημεία στο κέντρο του Βόλου – Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ η Θεσσαλία κατέχει την τρίτη θέση πανελλαδικά

Δυναμικά στην πρώτη γραμμή τα φαρμακεία, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 1% σημείωσε σε σχέση με το 2018 ο αριθμός τους στη χώρα. Συγκεκριμένα λειτούργησαν 10.324 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 3.681, που αντιστοιχεί στο 35,7%, βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια Θεσσαλίας με 798 φαρμακεία, εκ των οποίων τα 216 λειτουργούν στην περιοχή της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ανέρχονται σε 232, με τον συνολικό αριθμό να μεταβάλλεται καθημερινά, καθώς προστίθενται νέα μέλη, είτε φαρμακεία αλλάζουν χέρια.

Στο μεταξύ, παρατηρείται διαρκής κινητικότητα στον κλάδο, καθώς πολλά φαρμακεία που βρίσκονται σε περιφερειακά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, μεταφέρονται στην καρδιά της πόλης.

«Είναι πολλές και συνεχείς οι μετακινήσεις στον κλάδο. Πρώτον διότι υπάρχουν μετακινήσεις σε καλύτερα σημεία πώλησης. Δεύτερον υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και νέοι φαρμακοποιοί και επιπλέον υπάρχουν μεγάλα φαρμακεία που ανοίγουν θέσεις υπαλληλικές, για τους νέους φαρμακοποιούς, ενώ υπάρχουν και φαρμακοποιοί άνεργοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συνεχής και δυναμική η παρουσία των φαρμακείων, με τον κ. Ματσιόλη να επισημαίνει ότι «είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος, από τους πολυπληθέστερους στην Ελλάδα».

Περιγράφοντας την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν τα μέλη του κλάδου, ανέφερε ότι «όταν το 80 με 90% είναι συνταγές και η ρευστότητα περιορίζεται στο 10 με 15%. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε εξαρτώμενοι από τις συνταγές και προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το μικρό ποσοστό μέσα σε πολύ μεγάλη φορολογία, μέσα σε πολύ μικρές πιστώσεις. Οι φαρμακοποιοί είναι το μόνο επάγγελμα που για να λειτουργήσει, χρειάζεται κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα, άρα είμαστε στην πιο δεινή θέση σε σύγκριση με άλλους κλάδους».

Η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 58 νέα φαρμακεία (3%), ενώ μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 15 λιγότερα φαρμακεία (5,8%).

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφηκαν συνολικά 798 φαρμακεία το 2019 έναντι 784 το 2018 (14 περισσότερα, 1,8%).

Σύμφωνα με την έρευνα φαρμακείων, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον αριθμό των φαρμακείων ανά περιφέρεια, ο δείκτης φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους ανέρχεται πέρυσι σε 9,6.

Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό της είναι η Θεσσαλία (11,1) με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (10,5), ενώ η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο (7,1).

Όσον αφορά στον αριθμό των φαρμακοποιών (απασχολούμενων σε φαρμακεία), το 2019 οι φαρμακοποιοί που εργάστηκαν σε φαρμακεία ανήλθαν σε 11.368 έναντι 10.898 το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 4,3%.

Τέλος, οι φαρμακαποθήκες ανήλθαν σε 130 το 2019, έναντι 137 για το 2018 και παρουσίασαν μείωση 5,1%, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ανά περιφέρεια της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου