ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση έχει «τσακίσει» την πολύτεκνη οικογένεια

η-κρίση-έχει-τσακίσει-την-πολύτεκνη-845253

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει το 50% περίπου των νέων πολύτεκνων οικογενειών της Μαγνησίας, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας, τα οποία είναι συνεπακόλουθα της κρίσης.

Η καθημερινή πραγματικότητα είναι δύσκολη για σημαντικό ποσοστό των 3.700 πολύτεκνων οικογενειών που ζουν στην περιοχή μας, λόγω των παρελκόμενων της οικονομικής ύφεσης και των επιδομάτων, τα οποία έχουν καταργηθεί λόγω μνημονίου. Κοινό αίτημα των πολυτέκνων είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα και ελαφρύνσεις και παράλληλα καλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι: «τα ημίμετρα δεν βοηθούν την κατάσταση» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Ελλείψει εργασίας σταματούν τα πάντα», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ενωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, Τάνια Πράπα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για να προσθέσει ότι: «πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες, προκειμένου να ευεργετούν τους πολύτεκνους γονείς και κατ’ επέκταση τα παιδιά τους και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη φορολογική μεταχείριση».

Η πρόεδρος των πολυτέκνων της Μαγνησίας αναφέρει με σαφήνεια ότι τα βοηθήματα πείνας, όπως τα χαρακτηρίζει, δεν βοηθούν στη λύση του δημογραφικού προβλήματος. «Ζητούμε επανειλημμένως να επαναφέρει η κυβέρνηση τις παροχές που καταργήθηκαν και να δίνεται στους πολύτεκνους, μετά την ενηλικίωση και του τέταρτου παιδιού, η δυνατότητα μοριοδότησης, προκειμένου να εργαστούν και να συμπληρώσουν, ενδεχομένως, τα ένσημα που υπολείπονται, για να τεκμηριώσουν δικαίωμα σύνταξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Πράπα.

Σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία, η πρόεδρος της Ενωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι: «άπαντες αποθαρρύνονται να αποκτήσουν παιδιά και δεν θεωρώ ότι η υπογεννητικότητα αποδίδεται μόνο στην κρίση». Η ανεργία, η δυσκολία κάλυψης των καθημερινών αναγκών και υποχρεώσεων και κυρίως η έλλειψη κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας, αποτελούν για την ίδια δύο από τις βασικές αιτίες του προβλήματος.

Παράλληλα η κ. Πράπα επισημαίνει ότι για να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα, θα έπρεπε να ληφθούν γενναία μέτρα και να δοθούν παροχές στην πολύτεκνη μητέρα, κατ’ αντιστοιχία με την πολιτική που υιοθετείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία ή η Γαλλία, όπου παρέχεται στέγη, αλλά και μισθοδοτείται από το κράτος η πολύτεκνη μητέρα για να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των δεδομένων που ισχύουν στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κ. Πράπα επισημαίνει ότι πολλοί πολύτεκνοι βρίσκονται πλέον στο όριο της φτώχειας, χωρίς να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Δεκάδες άποροι πολύτεκνοι απευθύνονται, εξάλλου, στο Σύλλογο για τα αναγκαία, λάδι, ζυμαρικά, ρύζι, ένα κοτόπουλο ή λίγο κρέας, ενώ όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος των πολυτέκνων της Μαγνησίας: «παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, συνδράμουμε πενήντα περίπου άπορες οικογένειες και ορφανά παιδιά, χάρη στη στήριξη κατοίκων της περιοχής μας που έχουν τη δυνατότητα».

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της Ενωσης Πολυτέκνων δεν σταματάει να υψώνει φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στα κακώς κείμενα, ζητώντας παράλληλα από το κράτος να μην στερεί από τους φοιτητές, που είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, τη δυνατότητα να σπουδάζουν στον κοντινότερο τόπο διαμονής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου