ΤΟΠΙΚΑ

Ταρακουνήθηκε από 4R ο Βόλος

ταρακουνήθηκε-από-4r-ο-βόλος-845737

Στον Παγασητικό το επίκεντρο, καθησυχαστικός ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη συχνότητα της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών

Σεισμική δόνηση εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το πρωί στις 11.45 στο Βόλο, προκαλώντας την έντονη ανησυχία πολλών Βολιωτών αλλά και θαμώνων που βρίσκονταν τη συγκεκριμένη στιγμήσε κεντρικά καφέ της πόλης. Η σεισμική δραστηριότητα που είναι αισθητή το τελευταίο διήμερο, συνεχίστηκε και χθες το βράδυ.

Σεισμός εντάσεως 2,8 περίπου ρίχτερ σημειώθηκε, εξάλλου χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 9, ενώ ανάλογης έντασης σεισμικές δονήσεις προηγήθηκαν χθες τα χαράματα αλλά και την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τις 7 το πρωί, οι οποίοι εντοπίζονται κατά προσέγγιση στην ίδια περιοχή. Η αλληλουχία των σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ημερών, εντείνουν την ανησυχία πολλών κατοίκων της Μαγνησίας, οι οποίοι ανακαλούν, έντονα προβληματισμένοι, μνήμες του σεισμογενούς παρελθόντος της περιοχής μας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη σεισμική δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται ανά δύο, περίπου, ημέρες στον ελλαδικό χώρο.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρίσκονταν στον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλου, μέσα στον Παγασητικό Κόλπο, σε εστιακό βάθος 14 περίπου χιλιομέτρων. Η σεισμική δόνηση, που χαρακτηρίστηκε ασθενής από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αλλά και σε περιφερειακά σημεία, έως και το Βελεστίνο.

Αναλύοντας το φαινόμενο ο διευθυντής του τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, ανέφερε ότι η παρούσα μικροσεισμική δραστηριότητα του ενεργού ρήγματος που περνάει κάτω από το Βόλο, δεν είναι ανησυχητική σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Οπως επεσήμανε παράλληλα ο ίδιος«πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση, ότι ο Βόλος είναι ένα περιβάλλον σεισμογενές, άρα παρόλη την κρίση και παρόλα τα προβλήματα που έχουμε, δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τον σεισμικό κίνδυνο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός διότι σημειώθηκε κοντά στο Βόλο, λίγο έξω από τις περιοχές Σωρός, Κριθαριά και Μάραθος, όπως εξηγεί ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος επανέλαβε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει μια σεισμική δόνηση 4 ρίχτερ να προκαλέσει αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό, διότι είναι σύνηθες φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο.

Κλείνοντας, ο ίδιος επιστήμονας κατέστησε σαφές ότι το φαινόμενο, η μικροσεισμική, δηλαδή, δραστηριότητα, σε τμήμα του ρήγματος, πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση για μόνιμα και διαρκή μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου