ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία επαγγελματιών της Μαγνησίας για τις εκθέσεις τουρισμού

ανησυχία-επαγγελματιών-της-μαγνησία-845077

Φορείς και επαγγελματίες της Μαγνησίας εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις των ακυρώσεων

Εντονότατη ανησυχία προκαλούν σε τουριστικούς πράκτορες και φορείς του τουρισμού οι ανακατατάξεις που σημειώνονται λόγω της πανδημίας, με τον κορονοϊό να ευθύνεται για τις ακυρώσεις μεγάλων εκθέσεων του εξωτερικού. Διεθνείς διοργανώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων της Μαγνησίας, όπως της Βαρσοβίας, του Παρισιού και του Λονδίνου, ακυρώνονται στην παρούσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΤ, με την αβεβαιότητα να διατηρείται και την ερχόμενη χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον προβληματισμό επιχειρηματιών και φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, τις προσδοκίες αλλά και την ανησυχία τους για το 2021 και όσα έπονται, με φόντο πάντα την πανδημία.

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος η World Travel Market του Λονδίνου, με την Βολιώτισσα τουριστική πράκτορα Θέκλα Καμμένου να έχει ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στα διαδικτυακά meeting.

«Είναι αναμενόμενες οι ακυρώσεις γιατί ο κόσμος δεν ταξιδεύει, ούτως ή άλλως. Ολοι είναι σε στάση αναμονής. Εκτιμώ ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει ενδεχομένως τον Φεβρουάριο», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σχολιάζοντας την διαδικτυακή παρουσία της World Travel Market, που θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς, με την Μαγνησία και την ευρύτερη Θεσσαλία να δίνει δυναμικά το παρών, η κ. Καμμένου επεσήμανε ότι «είναι σημαντική η προσωπική επικοινωνία, αλλά εφόσον επικρατούν συνθήκες πανδημίας, πραγματοποιείται διαδικτυακά, τουλάχιστον για φέτος, για να μην χαθεί η επικοινωνία. Κάπως έτσι θα κινηθεί η κατάσταση και μετά τα Χριστούγεννα και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα».

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, εκτιμά ότι η τουριστική εικόνα του 2021 θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με την φετινή, και εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, θα επανακτήσει σταδιακά τον βηματισμό του ο τουρισμός.

Συνένωση δυνάμεων και συνεργασία

«Από τη στιγμή που υπάρχει ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν θα πλήξει μόνο τη Σκιάθο, αλλά την Ελλάδα και όλες τις χώρες, γιατί αυτές οι εκθέσεις είναι παγκόσμιες» ανέφερε ο Παναγιώτης Διολέττας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Σκιάθου.

«Το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλοι προορισμοί εκτός από εμάς. Αρα το ζήτημα είναι πόσο προετοιμασμένος είναι ένας προορισμός να ανταπεξέλθει στα καινούργια μέτρα», είπε. Γνώστης του τουρισμού εξ αντικειμένου, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε την συνεργασία του δήμου Σκιάθου και με δεύτερη εταιρία τουριστικού μάρκετινγκ, προκειμένου να καλύπτονται όλοι οι τομείς δραστηριοτήτων.

Με την συγκεκριμένη πρόταση να επικυρώνεται, ο κ. Διολέττας υπογράμμισε ότι «παρότι έχουν ακυρωθεί διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν εναλλακτικές, διαδικτυακές δράσεις τουρισμού, workshop και πολλές ακόμη. Πολλές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν όταν είναι δραστήριος ένας δήμος». Εκφράζοντας τις θέσεις του, υπογράμμισε ότι «ενδεχομένως θα χρειαστεί να στραφούμε και σε άλλες μορφές τουρισμού και προβολής με εντονότερη διαδικτυακή παρουσία, γιατί όλα κινούνται γύρω από το διαδίκτυο», ενώ σημείωσε ότι κυρίως απαιτείται συνεργασία, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μεγάλο οικονομικό πλήγμα

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει, παράλληλα, ο Γιάννης Γιολδάσης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Σκοπέλου. «Χορεύουμε όλοι στον χορό που σέρνει κορονοϊός. Είναι αποφάσεις για τις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να πειθαρχήσουμε», είπε.

Αναφερόμενος στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και στις αλλαγές που συντελούνται λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες, γιατί η πανδημία χτυπάει αδυσώπητα την οικονομία. Πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις», σημείωσε.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, τόνισε: «Δεν ξέρω από τους «υγιείς» τουρ οπερέιτορς ποιοι θα επιζήσουν του χρόνου. Από τη μια κινδυνεύουμε και λέμε δεν έχουμε δουλειά και ζητούμε από τους τουρ οπερέιτορς να φέρουν κόσμο. Κάνουν τα αδύνατα δυνατά να φέρουν κόσμο και από την άλλη δεν ξέρουμε αν θα πληρωθούμε στο τέλος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου