ΤΟΠΙΚΑ

Τρέχουν και δεν φθάνουν για να προσαρμόσουν ταμειακές μηχανές

τρέχουν-και-δεν-φθάνουν-για-να-προσαρμ-840543

Οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης που από σήμερα χρεώνονται ΦΠΑ 24% αντί 23%

Δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες καλούνται οι καταστηματάρχες εστίασης και στο Βόλο, να προχωρήσουν σε προσαρμογές στις ταμειακές τους μηχανές, με βάση το νέο ΦΠΑ 24%.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% ισχύει από σήμερα και οι καταστηματάρχες τρέχουν και δεν φθάνουν για να προλάβουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στις ταμειακές τους, φοβούμενοι τυχόν έλεγχο της εφορίας και επιβάρυνσής τους με πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ιδιοκτητών καφετεριών, μπαρ, αναψυκτηρίων και εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου, ο αριθμός των ταμειακών στις οποίες θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές είναι τεράστιος και ως εκ τούτου, δεν θα προλάβει το σύνολο των επαγγελματιών να είναι έτοιμοι για τη σημερινή… πρεμιέρα του νέου ΦΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως για τα καταστήματα εστίασης εκτός κέντρου Βόλου, όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση τεχνικών και υπάρχει ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχουν οι επιχειρηματίες από τη στιγμή που δεν έχει δοθεί μία παράταση στο μέτρο για να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Σύμφωνα πάντως με τον υπεύθυνο Τύπου του Συλλόγου Ορκωτών Λογιστών Μαγνησίας, Αλ. Κεχαγιά, η προσαρμογή στις ταμειακές μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους επιχειρηματίες με βάση το βιβλίο οδηγιών που συνοδεύει κάθε ταμειακή, είτε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία της μηχανής είτε με κλήση τεχνικού.

Σε κάθε περίπτωση και όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών που δίνεται ως προθεσμία προσαρμογής.

«Οι επιχειρηματίες θα κόβουν κανονικά Ζ στο τέλος της ημέρας και οι λογιστές θα αναλαμβάνουν να κάνουν τις λογιστικές εγγραφές για την απόδοση του ΦΠΑ, ύψους 24% χωρίς επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου