ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 50% στην ακτοπλοϊκή κίνηση στο λιμάνι του Βόλου το καλοκαίρι

μείωση-50-στην-ακτοπλοϊκή-κίνηση-στο-λιμ-838011

Μείωση 50% στην ακτοπλοϊκή κίνηση και τη διακίνηση επιβατών και οχημάτων καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της λιμενικής αρχής Βόλου για το περασμένο καλοκαίρι, η οποία αποδίδεται την πανδημία του κορονοϊού.

Οι κατάπλοι πλοίων μειώθηκαν στους 343 από 601 που ήταν το καλοκαίρι του 2019, ενώ οι απόπλοι στους 361 από 594.

Συνολικά διακινήθηκαν από και προς λιμένα Βόλου 149.759 επιβάτες, ενώ το καλοκαίρι του 2019 287.870.

Οσον αφορά στα διακινηθέντα φορτηγά, ΙΧ και δίκυκλα. αυτά ήταν τα φορτηγά 4.132 από 5.865, τα ΙΧ 24.375 από 37.254 και τα δίκυκλα 3.692 από 5.130.

Αντίστοιχα θεαματική ήταν πτώση που παρατηρήθηκε στην κρουαζιέρα, η οποία χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού. Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε μόλις ένα κρουαζιερόπλοιο το καλοκαίρι έναντι 11 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019 ενώ διακινήθηκαν μόλις 28 επιβάτες έναντι των 7.341.

Δράσεις αστυνόμευσης

Τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και των Λιμενικών Τμημάτων υπαγωγής, με γνώμονα την ασφάλεια τόσο στη θάλασσα όσο και εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, διενεργούν αδιάλειπτα ελέγχους σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας στις εν λόγω περιοχές.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2020, διενεργήθηκαν 1.753 έλεγχοι σε ΙΧ οχήματα-δίκυκλα και βεβαιώθηκαν 158 διοικητικές παραβάσεις αντίστοιχα.

Οι παραβάσεις αφορούσαν στη μη χρήση του προστατευτικού κράνους (28), στην άδεια χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης (29), στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης (23), την κυκλοφορία ανασφάλιστων οxημάτων (14) και στην κίνηση οχημάτων εντός πεζοδρόμου Αργοναυτών (10).

Επιπρόσθετα, διενεργήθηκαν 1.747 έλεγχοι σε φορτηγά οχήματα και βεβαιώθηκαν 20 διοικητικές παραβάσεις.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο των δράσεων χερσαίας- θαλάσσιας αστυνόμευσης, διαπιστώθηκαν 195 παραβάσεις των Γενικών Κανονισμών Λιμένων, 61 παραβάσεις ερασιτεχνικής αλιείας, 45 παραβάσεις σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη και 3 για παράνομα έργα εντός αιγιαλού- παραλίας.

Επιπρόσθετα, σε προληπτικούς τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στον τομέα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ναυτολογίας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος από κλιμάκια επιθεωρητών διαπιστώθηκαν 26 παραβάσεις για ελλείψεις- αντικανονικότητες στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας των Ε/Γ- Ο/Γ και Φ/Γ πλοίων, επιβλήθηκαν οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις με ταυτόχρονη επιβολή του μέτρου απαγόρευσης απόπλου του πλοίου έως την αποκατάσταση των εν λόγω ελλείψεων. Συναφώς, σημειώθηκαν 3 περιστατικά ρύπανσης της θάλασσας, για τα οποία κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία από την Υπηρεσία μας.

Δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση μάσκας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και των Λιμενικών Τμημάτων για την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Συνολικά βεβαιώθηκαν 112 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Τέλος, από στελέχη του τομέα Ασφάλειας- Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2020 σχηματίσθηκαν και υποβλήθηκαν 35 δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν 5 δικογραφίες για περιστατικά θανάτων στη θάλασσα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής αρμοδιότητάς του, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό προληπτικούς ελέγχους σε όλο το εύρος αυτής, ευρισκόμενο στη διάθεση των πολιτών όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου