ΤΟΠΙΚΑ

Εβδομήντα έξι χρόνια από τον βομβαρδισμό του λιμανιού του Βόλου

εβδομήντα-έξι-χρόνια-από-τον-βομβαρδι-841095

Βαρύ πλήγμα υπέστησαν οι Γερμανοί, που είχαν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό πλοίων στον Βόλο

Εβδομήντα έξι χρόνια από τον βομβαρδισμό του λιμανιού του Βόλου στις 13 Οκτωβρίου του 1944, με το διαδικτυακό «Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου» να δημοσιεύει μια χαρακτηριστική φωτογραφία, που αποτύπωσε τα δραματικά γεγονότα της συγκεκριμένης μέρας.

Λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν οι γερμανοί από τον Βόλο, οι σύμμαχοι τους σφυροκοπούσαν παντού. Μέχρι το πρωί στις 13 Οκτωβρίου, το λιμάνι του ήταν γεμάτο με πλοία που είχαν τραπεί σε φυγή από τον Πειραιά, δύο ημέρες νωρίτερα. Οι Σύμμαχοι σύντομα έλαβαν γνώση αυτού του γεγονότος. Μία έκθεση επιβεβαιώνει ότι «μια ασυνήθιστη συγκέντρωση από πλοία βρισκόταν στο κύριο λιμάνι». Ο Βόλος, είχε ξαφνικά γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Στα επίσημα έγγραφα της RAF αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Aφού εγκατέλειψαν τον Πειραιά, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν ένα σημαντικό όγκο των επιχειρήσεων τους στον Βόλο, στην κορυφή του ομώνυμου κόλπου. Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου πάνω από 70 πλοία ήταν στο λιμάνι συμπεριλαμβανομένου του SS «Lola» ένα από τα λίγα μεταγωγικά που είχαν απομείνει καθώς και δύο αντιτορπιλικά. Δυστυχώς το «Lola» και τα αντιτορπιλικά είχαν αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη μέχρι να φτάσουν 9 S.A.A.F. Ventura της βαλκανικής αεροπορικής δύναμης που επιτέθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι».

Η επιχείρηση 54, διεξήχθη από την 25η Μοίρα της S.A.A.F. (Πολεμική Αεροπορία της Νοτίου Αφρικής).

Η επίθεση ήταν επιτυχημένη, με το μεγαλύτερο «θύμα» το S.S. «Adriana» (4350 τόνους), το οποίο μόλις είχε επισκευαστεί και το οποίο ακόμα καίγονταν στις 16/10/44. Αλλά πλοία που βυθίστηκαν ή δέχτηκαν καταστρεπτικά πλήγματα ήταν η κορβέτα «Briggita» (400 τόνων), ένα πλοίο γραμμής 250 τόνων και 16 ή 17 άλλα μικρά πλοία.

Τα δύο αντιτορπιλικά δεν την γλύτωσαν. Το ένα δεν έφτασε ποτέ στην Θεσσαλονίκη (πιθανόν να βυθίστηκε) και το άλλο αφού έφυγε από την Θεσσαλονίκη στις 15/10/44 βυθίστηκε από τις δυνάμεις μας ενώ είχε πορεία προς το νότο. Αυτό ήταν ένα από τα δύο τελευταία αντιτορπιλικά του στόλου της Αδριατικής, ενώ το άλλο βυθίστηκε ανοιχτά των Σποράδων την νύχτα της 19ης προς 20η Οκτωβρίου 1944.

Η υλική ζημία ήταν σημαντική. Κανείς δεν ξέρει πόσες ήταν οι γερμανικές απώλειες. Σε ανταπόδοση, οι επιδρομείς αντιμετώπισαν «έντονα» ελαφριά και «περιορισμένα» βαριά αντιαεροπορικά πυρά από πολεμικά πλοία και θέσεις εδάφους. Ωστόσο, δεν χτυπήθηκε ούτε ένα αεροσκάφος. Καθώς επέστρεφαν προς τη βάση τους, σημειώθηκε ότι μαύρα σύννεφα καπνού από την καταστροφή που είχαν προκαλέσει ήταν ευδιάκριτα από 60 μίλια (100 χλμ) μακριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου