ΤΟΠΙΚΑ

Το 35% με ατομικές συμβάσεις

το-35-με-ατομικές-συμβάσεις-82809

Οι προσλήψεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016 στον ιδιωτικό τομέα στο Βόλο

Με ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μείωση των ωρών ή των ημερών εργασίας με παράλληλη μείωση των αμοιβών έκανε ποδαρικό το 2016. Τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης επιλέγουν πλέον οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στο Βόλο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις περιοδικές καταστάσεις που κατέθεσαν οι εργοδότες στο ΙΚΑ το πρώτο δίμηνο του 2016.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η τετράωρη απασχόληση ημερησίως ή η εκ περιτροπής εργασία εβδομαδιαίως, είναι τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που επικρατούν ολοένα και περισσότερο στην τοπική αγορά εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους. Παράλληλα αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε τροποποίηση των όρων εργασίας του προσωπικού τους έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση των ατομικών συμβάσεων. Οι σταθερές μορφές απασχόλησης (8ωρο και 5ήμερο εβδομαδιαίως) αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν για πολλούς εργαζόμενους. Οι νέες ατομικές συμβάσεις οδηγούν μοιραία σε δραματική μείωση του εισοδήματος τουλάχιστον κατά 30%, που έχει σαν συνέπεια την αναθεώρηση του οικογενειακού προγραμματισμού.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και την τελευταία περίοδο ζήτησαν από τους εργαζόμενους και υπέγραψαν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση αποδοχών από 10% έως 30%, ενώ σε τομείς όπου το προσωπικό που απασχολείται δεν ξεπερνά τα 30 άτομα, επιλέχτηκε η οδός της ατομικής σύμβασης με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 40% και φυσικά με απάλειψη όλων των επιδομάτων.

Οι εργαζόμενοι είτε μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων είτε μέσω των ατομικών ουσιαστικά βρίσκονται ουσιαστικά με «την πλάτη στον τοίχο» αναγκασμένοι να δεχθούν τις μειώσεις και να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικές δε οι περιπτώσεις εργαζομένων που μετά από 15 και 20 χρόνια υπηρεσίας σε μία επιχείρηση, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν από αποδοχές 1.200 ευρώ μηνιαίως να συμβιβαστούν με αποδοχές ακόμη και 600 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική τους εξαθλίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου