ΤΟΠΙΚΑ

Ο μεγάλος άσος του ελληνικού ποδοσφαίρου θυμάται…

ο-μεγάλος-άσος-του-ελληνικού-ποδοσφαί-82408

ΤΑΚΗΣ ΣΥΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εχοντας ξεπεράσει πλέον ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού Βόλου, Ολυμπιακού Πειραιώς αλλά και της Εθνικής Ελλάδος, ο μεγάλος Τάκης Συνετόπουλος, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους πιο σημαντικούς σταθμούς της πορείας του αλλά και το σήμερα.

Σχολιάζει επίσης την κόντρα με τον Κούγια και το σημερινό παιχνίδι με την Παναχαϊκή, αλλά και το ερχόμενο ντέρμπι της πόλης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νίκη Βόλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Μισό αιώνα πριν ξεκίνησε η πορεία του Τάκη Συνετόπουλου στα γήπεδα για να αναδειχθεί στη συνέχεια σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της χώρας με σημαντικές διακρίσεις.

Ήταν έφηβος ακόμη και σε ηλικία 14 ετών το 1962 όταν πρωτόπαιξε στον Ολυμπιακό Βόλου στη Β’ Εθνική με προπονητή τον Τριβιζάνο, έχοντας στο πλάι του συμπαίκτες όπως οι Μποτίνος, Παππάς, Μανθογιάννης, Ματζαφλέρης και Ιωσηφίδης.

Μετά από μία χρονιά ο Ολυμπιακός Βόλου ανέβηκε στην Α’ Εθνική αντιμετωπίζοντας σε αγώνες μπαράζ την Καβάλα και την Ελευσίνα.
Μάλιστα όπως λέει και ο ίδιος τα παιχνίδια εκείνα στη Λαμία ήταν και η αφορμή να φύγει ο Βασίλης Μποτίνος και να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό Πειραιώς, όπως επίσης έχουν κάνει και άλλοι Βολιώτες όπως οι Κοκκινάκης, Μουστακλής, Τζίνης και Ζαντέρογλου.

Ο ίδιος είχε μπει στο μάτι των Πειραιωτών και το 1965-66 και μετά από τις εμφανίσεις του με την Εθνική Νέων προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, όμως η ομάδα του Βόλου ήταν ανένδοτη.

Τελικά, όπως θυμάται ο ίδιος «το 1969-70 έφυγα από τον Βόλο με μία διαταγή περί στρατευσίμων για να υπηρετήσω στο Ναυτικό με την προϋπόθεση να γυρίσω στο Βόλο, αλλά μετά από 28 μήνες θητείας έμεινα στον Πειραιά κατακτώντας και δύο πρωταθλήματα με την Εθνική Ενόπλων.

Εκείνη η Εθνική Ενόπλων θα λέγαμε πως ήταν και η Εθνική Ελλάδος, αφού έπαιζαν παίκτες όπως οι Μποτίνος, Κούδας, Σαράφης, Κωνσταντίνου. Φαντάσου πως όπου έπαιζε η Εθνική Ενόπλων γέμιζε το γήπεδο με 15 χιλιάδες κόσμο και παραπάνω πολλές φορές».

Βέβαια τον «Τάκη» δεν τον ήθελε μόνο ο Ολυμπιακός Πειραιώς αλλά και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. «Από 15 χρονών ήταν να φύγω για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό, αλλά στο τέλος με εντολή του γ.γ. Αθλητισμού επί δικτατορίας Ασλανίδη πήγα στον Ολυμπιακό σε ηλικία 18 χρονών, όταν και υπηρετούσα στο Ναυτικό. Τον καιρό εκείνο άλλωστε και επί δικτατορίας οι μεταγραφές απαγορεύονταν».

Στον Ολυμπιακό Πειραιώς έπαιξε δίπλα σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα και μέσα σε αυτούς και ο πρώην συμπαίκτης του στο Βόλο Βασίλης Μποτίνος, ενώ δεν μπορεί να ξεχάσει παίκτες όπως οι Λοσάντα, Βιέρα, Γιούτσος, Αργυρούδης και στη συνέχεια τον Δεληκάρη.

Ο κ. Συνετόπουλος θυμάται όμως και τον αείμνηστο πρόεδρο του Ολυμπιακού Πειραιώς Νίκο Γουλανδρή. «Ο καπετάν Νικόλας τότε έπαιρνε όποιον παίκτη ήθελε. Μου είχε μεγάλη αγάπη όπως και εγώ βέβαια. Σκέψου πως αν ήθελε τότε θα μπορούσε να διαλύσει και τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ. Ερχόταν στις προπονήσεις και μοίραζε λεφτά. Έλεγε όποια ομάδα κερδίσει στο δίτερμα θα πάρει 30 χιλ. δρχ. έκαστος. Δόξα τω Θεώ, στα χρόνια του Γουλανδρή όσοι αγωνίζονταν στον Ολυμπιακό όλοι πήρανε λεφτά».

Με τον Ολυμπιακό Πειραιώς αγωνίστηκε μέχρι και το 1979 πριν επιστρέψει στο Βόλο και τον Ολυμπιακό που τον είχε αναδείξει για να αγωνιστεί ακόμη δύο χρόνια, κλείνοντας πλέον μια μεγάλη καριέρα έχοντας κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα σε παιχνίδια που τα γήπεδα χωρούσαν 40 χιλιάδες κόσμο μέσα και άλλους 40 έξω, όπως θυμάται ο ίδιος.

Κόντρα στη Βραζιλία

Με τον Ολυμπιακό Πειραιώς έπαιξε σε πολλά παιχνίδια πρωταθλήματος αλλά και ευρωπαϊκά, ποτέ όμως δεν θα ξεχάσει τη συμμετοχή του κόντρα στην Εθνική Βραζιλίας στο περίφημο Μαρακανά.

Ήταν 28 Απριλίου του 1974 με την Εθνική Βραζιλίας να είναι Πρωταθλήτρια Κόσμου από το 1970 και να προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Δυτική Γερμανία, καλώντας πολλές ευρωπαϊκές ομάδες για φιλικά και μέσα σε αυτές ήταν και η Εθνική Ελλάδος.

Η αποστολή της Εθνικής, έπειτα από ταξίδι 22 ωρών, έφθασε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο στις 25 Απριλίου και έτυχε θερμής υποδοχής, μιας και εκεί υπήρχε ελληνική παροικία.

Το θρυλικό Μαρακανά που χωρούσε 200 χιλ. κόσμου σχεδόν γέμισε, με τον Τάκη Συνετόπουλο να θυμάται: «Σε εκείνο το παιχνίδι ό,τι έκανα έπιανε. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραψαν Βραζιλία – Συνετόπουλος 0-0, σε ένα Μαρακανά με 180 χιλ. κόσμου».

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ο τεχνικός των Βραζιλιάνων Μάριο Ζάγκαλο είχε πει ότι: «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν. Oι παίχτες της είχαν δύναμη και τεχνική και ποδοσφαιριστές όπως ο Δομάζος, ο Συνετόπουλος και ο Ελευθεράκης μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία».

Η σύνθεση της Εθνικής μας σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η ακόλουθη: Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός), Πάλλας (Άρης Θ.), Καμπάς (Παναθηναϊκός), Συνετόπουλος (Ολυμπιακός), Ιωσηφίδης (ΠΑΟΚ), Ελευθεράκης (Παναθηναϊκός), Δομάζος (Παναθηναϊκός), Σαράφης (ΠΑΟΚ), Τερζανίδης (ΠΑΟΚ), Αντωνιάδης (Παναθηναϊκός) και Δεληκάρης (Ολυμπιακός), ενώ ως αλλαγή είχε περάσει ο 20χρονος Θωμάς Μαύρος του Πανιωνίου.

Λείπουν οι αλάνες

Πλέον παίκτες όπως ο Δομάζος, ο Κούδας ή ο Παπαντωνίου και ο Δεληκάρης με τους οποίους ήταν συμπαίκτης δεν βγαίνουν με τον ίδιο να εξηγεί τους λόγους: «Πλέον δεν υπάρχουν αλάνες. Στις ακαδημίες δεν γίνεται σωστή δουλειά και για αυτό δεν έχουμε παίκτες όπως στο παρελθόν.

Είμαι της άποψης πως ο παίκτης που θα παίξει πρέπει να έχει ταλέντο από τη φύση του. Τώρα βλέπεις παίκτες στα 25 και λένε θα ότι «βγει». Πώς θα «βγει» στα 25, αφού στα 30 και κάτι θα σταματήσει τη μπάλα. Τότε είχαμε τις αλάνες και παίζαμε. Αν ήσουν ταλέντο έπαιζες, αλλιώς έπρεπε να βρεις μια δουλειά να κάνεις και να ζήσεις».

Ολυμπιακός Βόλου

Για τον σημερινό Ολυμπιακό Βόλου ο κ. Συνετόπουλος συνιστά στον κόσμο της ομάδας να δώσει πίστωση χρόνου, καθώς: «Λόγω της υγείας μου τον Ολυμπιακό φέτος τον έχω δει μόνο στην τηλεόραση. Ο κόσμος πρέπει να δώσει πίστωση χρόνου, γιατί οι ομάδες δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι δεν ήξερε πού και αν θα παίζει. Μέχρι αυτά τα παιδιά να μονοιάσουν και να γίνουν ένα σύνολο πρέπει να τους δώσουν χρόνο. Δεν γίνεται όμως αυτό από τη μία στιγμή στην άλλη».

«Θέλει σόου ο Κούγιας»

Ο Ολυμπιακός Βόλου σήμερα στις 3 μ.μ. αγωνίζεται με την Παναχαϊκή και στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο Αλέξης Κούγιας, με τον κ. Συνετόπουλο να συνιστεί ηρεμία στον κόσμο. «Ο κόσμος κρατάει ένα θυμό -και δικαιολογημένα- για τον Κούγια, τον οποίο γνωρίζω περίπου 30 χρόνια. Ήταν λάθος του να τα βάλει με μία πόλη ολόκληρη και τώρα τα έχει βάλει με τον Μαρινάκη.

Ο Κούγιας μπορεί να έρθει στο γήπεδο και να θέλει να κάνει σόου με τον κόσμο να είναι αγανακτισμένος και δικαιολογημένα. Πρέπει όμως να προστατέψουμε την ομάδα. Δεν θα πρέπει να γίνουν επεισόδια, αφού ελλοχεύει κίνδυνος τιμωρίας. Εμάς μας ενδιαφέρει να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».

Ντέρμπι με Νίκη

Για το ερχόμενο ντέρμπι της πόλης κόντρα στη Νίκη Βόλου σχολίασε: «Βρισκόμαστε πλέον στο 2012 και θα πρέπει να επιβιώσουν και οι δύο ομάδες. Με 50 ανεγκέφαλους από κάθε μεριά μπορεί να τιναχτεί το παιχνίδι στον αέρα. Ζούμε σε μία πόλη.

Πρέπει να μπούμε στο γήπεδο και να είμαστε αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά και ας κερδίσει ο καλύτερος. Οι δύο ομάδες αγωνίζονται πλέον στη Β’ Εθνική και μακάρι να ανέβουν και οι δύο. Δεν γίνεται σήμερα που εγώ είμαι από τον Ολυμπιακό και εσύ από τη Νίκη να πίνουμε καφέ και την επόμενη στο γήπεδο να σκοτωθούμε. Οι δύο ομάδες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Οι δύο πρόεδροι των ομάδων είναι φίλοι – Εμείς γιατί να είμαστε εχθροί; Δεν χρειάζεται να γελάει όλη η Ελλάδα με το Βόλο».

Επιστροφή στο ΕΑΚ

Ο Ολυμπιακός Βόλου θα πρέπει να επιστρέψει στο ΕΑΚ, αναφέρει ο κ. Συνετόπουλος, εξηγώντας πως: «Το Πανθεσσαλικό δεν είναι έδρα. Ήταν έδρα μόνο όταν ήρθε ο Ολυμπιακός Πειραιώς και γέμισε με 22 χιλ. κόσμου. Τώρα έχει 5 χιλ. κόσμο και φαίνεται για σταγόνα. Για μένα πρέπει να δώσει το γήπεδο ο Δήμαρχος για 20-30-50 χρόνια και να φτιαχτεί. Ο κόσμος πάει στο Πανθεσσαλικό και φαίνεται λίγος. Το ΕΑΚ είναι γήπεδο και έδρα που υπολογίζει ο διαιτητής και ο αντίπαλος».

Υγεία πάνω απ’ όλα

Τέλος ο κ. Συνετόπουλος ανέφερε γιατί δεν ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο από τη στιγμή που αποσύρθηκε ως ποδοσφαιριστής: «Στην ομάδα του Ολυμπιακού ήμουν πάντα δίπλα. Σε όλα τα παιχνίδια της Β’ Εθνικής και της Super League.

Δεν ήθελα όμως να μπω σε κάποιο Δ.Σ. για να κάνω όνομα. Το όνομα το έκανα σαν ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησα από τον Βόλο και πηγαίνοντας στον Ολυμπιακό Πειραιώς με έμαθε όλη η Ελλάδα. Σε όποια πόλη και αν πάω θα έχω ανθρώπους που θα με ξέρουν. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι η υγεία. Υγεία πάνω απ΄ όλα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου