ΤΟΠΙΚΑ

Στον Επίτροπο Περιβάλλοντος η αερορύπανση στο Βόλο

στον-επίτροπο-περιβάλλοντος-η-αερορύ-82460

Ακατάπαυστο «βομβαρδισμό» της ατμόσφαιρας δείχνουν οι Σταθμοί του Πανεπιστημίου

Στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε… η ασφυξία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια PM10, με την είσοδο του χειμώνα και της καύσης ξύλων για θέρμανση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Επίτροπο Περιβάλλοντος εστάλη αναφορά, συνοδευόμενη από αποτελέσματα μετρήσεων σχετικά με την ορατή δια γυμνού οφθαλμού κατάσταση της ατμόσφαιρας τις νυχτερινές κυρίως ώρες.

Δεν αποκλείεται δε να περιγράφεται και η τακτική που ακολουθεί η αιρετή διοίκηση, σε τοπικό επίπεδο, απέναντι στο μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα, με καθησυχαστικές, αλλά δίχως τεκμηρίωση, ανακοινώσεις, βεβιασμένες σκέψεις για την καύση ξύλων και αναζήτηση «ενόχων» για το κλίμα ανησυχίας στο πρόσωπο ενός επιστημονικού φορέα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στρέφοντας την προσοχή σε άλλη κατεύθυνση από το πραγματικό πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αργύρης Κοπάνας μετά από δυο ημέρες γενικόλογων απαντήσεων, έδωσε προχθές στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μετρήσεων του Σταθμού Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας για τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία δείχνουν επτά ημέρες υπέρβασης της συγκέντρωσης των PM10 πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Υπάρχουν, όμως, και οι άλλες μετρήσεις. Εκείνες των τριών Σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιοποιούνται on line στο ευρύ κοινό και τις οποίες ο Αργ. Κοπάνας επιδιώκει να… διώξει από τα πόδια του ως αναξιόπιστες. Πρόκειται, λέει, για Σταθμούς, που δεν είναι ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο πιστοποιημένων Σταθμών του ΥΠΕΚΑ.

Στο κόκκινο σχεδόν κάθε μέρα

Οι καταγραφές του Σταθμού Μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Παπαστράτου δείχνουν τις τελευταίες ημέρες υπερβάσεις πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σχεδόν κάθε ημέρα. Και πρόκειται για τις μέσες ημερήσιες τιμές και όχι για στιγμιαίες.

Ενδεικτικά ότι από 17 έως τις 30 Νοεμβρίου, μόλις για δύο ημέρες η μέση τιμή του 24ωρου συνοδεύονταν από «πράσινο» χρώμα, δηλαδή κάτω του ορίου. Οι υπόλοιπες ημέρες χτύπησαν «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, ο Σταθμός «Παπαστράτου» δίνει ως μέσες ημερήσιες τιμές:

στις 17 Νοεμβρίου 155μg/m3,

στις 18 Νοεμβρίου 138μg/m3,

στις 19 Νοεμβρίου 602μg/m3,

στις 20 Νοεμβρίου 146μg/m3,

στις 22 Νοεμβρίου 88μg/m3,

στις 23 Νοεμβρίου 103μg/m3,

στις 24 Νοεμβρίου 135μg/m3,

στις Νοεμβρίου 187μg/m3,

στις 26 Νοεμβρίου 127μg/m3,

στις 27 Νοεμβρίου 144μg/m3 και

στις 191μg/m3.

Οι δείκτες εκτοξεύονται, βγαίνοντας έξω από τους… πίνακες τις βραδινές ώρες, γεγονός που δεν δείχνει να προβληματίζει την Περιφερειακή Ενότητα, μένοντας στο γράμμα του νόμου και περιμένοντας που θα γύρει η «ζυγαριά» στο τέλος του 24ωρου, λες και η ασφυξία της πόλης από τη δύση του ηλίου δεν πρέπει να προβληματίσει.

Λύση φτωχών ή μόδα εύπορων;

Πάντως, η σύγκριση των ημερήσιων μέσων τιμών από τους τρεις σταθμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στήνουν χορό στην περιοχή του Παπαστράτου και πιο σπάνια στο Φυτόκο και το Πεδίο Άρεως.

Στο κέντρο διαμένουν πιο εύπορες οικογένειες και τα τζάκια των διαμερισμάτων τους είναι πιθανότερο να έχουν πάρει φωτιά από μόδα, παρά από φτώχεια. Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις PM10 είναι αρκετά χαμηλότερες στο Φυτόκο και στο Πεδίο Άρεως, παρά την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από φορτοεκφορτώσεις.

Οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις, πάντως, δείχνουν ότι έγιναν με αδικαιολόγητη βιασύνη, χωρίς το πρόβλημα που δημιουργείται να προσεγγιστεί προσεκτικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου