ΤΟΠΙΚΑ

Μία γροθιά για τα αδέσποτα στον Δήμο Βόλου

μία-γροθιά-για-τα-αδέσποτα-στον-δήμο-βό-821546

Με ειδικό έντυπο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου συνεχίζεται η σίτιση των αδέσποτων

Μια γροθιά έχουν γίνει οι φιλόζωοι εθελοντές της πόλης προκειμένου να σιτιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα που την περίοδο της καραντίνας υποσιτίζονται ως απότοκο της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, κυρίως του τομέα της εστίασης, καθώς και του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών.

Τα αδέσποτα, που μέχρι πρότινος σιτίζονταν και από περαστικούς ή καταστήματα εστίασης, σιτίζονται πλέον μονάχα από τους εθελοντές της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και από μεμονωμένους φιλόζωους εθελοντές. Σε μία δύσκολη εποχή όμως όπως αυτή που διανύουμε, με τα οικονομικά περιθώρια να στενεύουν μετά και την επιβολή δεύτερου ολικού lockdown στη χώρα, η μέριμνα για τη σίτιση των αδέσποτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσότερους.

Ο Δήμος Βόλου μέσω του Γραφείου Διαχείρισης Αδέσποτων, κατόπιν αιτήματος των μελών της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου, δεσμεύτηκε να διαθέσει τροφή σε όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει στη σίτιση ζώων αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. «Όλοι οι φιλόζωοι έχουμε βγει αυτές τις μέρες στον δρόμο και ταΐζουμε. Κατανοώντας όμως ότι είναι μια δύσκολη περίοδος οικονομικά για όλους και καθώς πολλοί απευθύνονται σε εμάς για τις ανάγκες που υπάρχουν σε τροφή, ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τα θέματα αδέσποτων να συνδράμει προσφέροντας τροφές και ήδη περιμένουμε να τις παραλάβουμε. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία και για να ζητήσουν τροφή», αναφέρει η κ. Μάγδα Σουσουρή, μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου.

Ειδικό έντυπο μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων

Όπως και κατά την προηγούμενη καραντίνα, έτσι και τώρα, οι πολίτες που σιτίζουν αδέσποτα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δράση τους προμηθευόμενοι το ειδικό έντυπο μετακίνησης από το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου αφού για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων δεν προβλέπεται βεβαίωση τύπου Β, η οποία χρησιμοποιείται για άλλες μεμονωμένες κινήσεις. Στο ειδικό έντυπο μετακίνησης, θα πρέπει να αναφέρονται η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας, ο τόπος, η ημέρα ή οι ημέρες και ο προγραμματισμένος χρόνος σίτισης, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3 ώρες και προκειμένου να χορηγηθεί θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποδεικνύει την αστυνομική του ταυτότητα ή αντίστοιχο έγγραφο. Σημειώνεται ότι το έντυπο ισχύει μόνο για μετακινήσεις εντός του Δήμου.

Το θετικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων, ήδη έχουν δοθεί πολλά έντυπα και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες. « Ήδη όσοι ανήκουμε σε φιλοζωικά σωματεία ή οργανώσεις έχουμε προμηθευτεί το ειδικό έντυπο μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων. Ακόμη κι αν κάποιος όμως δεν επιθυμεί να το προμηθευτεί, μπορεί να ταΐσει έστω τα αδέσποτα της γειτονιάς του. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτά τα ζώα μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας».

Το ειδικό έντυπο παραλαμβάνεται από το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων που βρίσκεται Τοπάλη 97 και Γαλλίας (κτίριο Στρεφτάρη). Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2421020412

Αυξημένη ζήτηση για υιοθεσίες εν μέσω καραντίνας

Ένα από τα παράδοξα της προηγούμενης καραντίνας ήταν και η αυξημένη ζήτηση στις υιοθεσίες αδέσποτων, κάνοντας τους υπευθύνους να υποψιάζονται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα σκυλιά ως δικαιολογία για βόλτα εν μέσω καραντίνας. Ευτυχώς όμως, τουλάχιστον όσον αφορά τις υιοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο, παρά την αύξησή τους, δεν έγιναν επιστροφές. «Εμείς είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στις υιοθεσίες. Ελέγχουμε πόσο υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος που επιθυμεί να υιοθετήσει γιατί το ζώο δεν είναι συντροφιά ούτε για μια μέρα ούτε για ένα μήνα. Είναι για κάποια χρόνια και πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα. Δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη βόλτα μας. Είχαμε αύξηση στις υιοθεσίες κατά την προηγούμενη καραντίνα αλλά δεν είχαμε επιστροφές κι αυτό είναι το θετικό. Θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί τέτοιο θέμα ωστόσο είμαστε διπλά προσεκτικοί τώρα ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά εκμετάλλευσης», καταλήγει η κ. Σουσουρή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου