ΤΟΠΙΚΑ

Στην υπηρεσία της υγείας του πολίτη

στην-υπηρεσία-της-υγείας-του-πολίτη-817688

Τη δυνατότητα σε ασθενείς της πόλης να μείνουν στο Βόλο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας τους, αντί να υποβάλλονται στα έξοδα και την ταλαιπωρία της νοσηλείας σε ιατρικό κέντρο εκτός νομού, προσφέρει η κλινική ΑΝΑΣΣΑ, μέσα από τις διαρκώς βελτιωμένες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει τα δύο τελευταία χρόνια.

Στην κλινική διενεργούνται μια σειρά επεμβάσεων μέσης και μείζονος βαρύτητας πολλών ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι εφαρμογές laser στην Ουρολογία και τη Γενική Χειρουργική, τομέας στον οποίο, η επιστημονική ομάδα της ΑΝΑΣΣΑ πρωτοπορεί στην πόλη.

Προσφάτως, τέθηκε σε λειτουργία και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο επιστημονικός διευθυντής της γενικής κλινικής ΑΝΑΣΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλά για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει η κλινική μέσα από το υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κύριε Μαραβέγια, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε μία δυναμική ανάπτυξη της κλινικής και μία προσπάθεια να επεκταθεί στην κατεύθυνση της νοσοκομειακής φροντίδας…

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνετε να πούμε δύο λόγια για τη δουλειά μας και να αναδείξουμε το έργο που γίνεται στην κλινική μας από μία ομάδα γιατρών σε αγαστή συνεργασία με τη διοικητική διεύθυνση της κλινικής.

Η ΑΝΑΣΣΑ Γενική Κλινική από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της πριν από περίπου δύο χρόνια και μέχρι σήμερα ακόμη, έχει μπει σε μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της Μαγνησίας και όχι μόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει μια σειρά νέων τμημάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επιπέδου εφάμιλλου των καλύτερων Νοσοκομείων όπως το Ογκολογικό Τμήμα ή το Εργαστήριο Μελέτης Υπνου που έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, υπηρεσίες μοναδικές σε επίπεδο ιδιωτικών κλινικών στη Μαγνησία, με σκοπό να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας δίνοντας μια εναλλακτική λύση στο Νοσοκομείο Βόλου για όποιον το επιθυμεί».

Πως δρομολογήσατε αυτή τη διαδικασία…

«Η αρχή έγινε από την επιλογή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υψηλού επιπέδου με γνώσεις όπως συνηθίζουμε να λέμε up-to-date επικαιροποιημένες δηλαδή στο μέγιστο βαθμό μια σειρά νέων επιστημόνων οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να βελτιώνονται οι ίδιοι με σκοπό το να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες

Ετσι, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα όπως το χειρουργικό, το ουρολογικό, το τμήμα ορθοπεδικής, το ΩΡΛ, το παθολογικό – καρδιολογικό τμήμα, μπήκαμε στη διαδικασία να εμπλουτίσουμε την κλινική με σειρά νέων υπηρεσιών (είτε με τη μορφή νέων τμημάτων είτε με τη μορφή εξωτερικών ιατρείων – εργαστηρίων) όπως το πνευμονολογικό τμήμα το οποίο με τη σειρά του μετά από περίπου 6 μήνες λειτουργίας ενσωμάτωσε εργαστήριο μελέτης ύπνου διαπιστευμένο από το Υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι το μόνο αυτή τη στιγμή για τη Μαγνησία που προσφέρει δυνατότητα γνωμάτευσης έγκυρης και αποδεκτής από τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση συσκευής C-PAP ή B-PAP, αναλόγως της βαρύτητας, που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς που υποφέρουν από άπνοιες ύπνου κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ώστε το πρωί να ξυπνούν απαλλαγμένοι από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, όπως υπνηλία, αλλαγές του τόνου της διάθεσης, αρρυθμίες, υπέρταση, ανήσυχο ύπνο, κεφαλαλγίες κ.λπ. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου κ. Χρήστος Δαϊνάς, Πνευμονολόγος, καταβάλει εξαιρετική προσπάθεια και έχουν μέχρι τώρα διεκπεραιωθεί 50 περιστατικά τα οποία έχουν λάβει – όσοι από αυτούς χρειαζόταν – και την ειδική συσκευή για να χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα των μελετών του επανελέγχονται μετά από ένα διάστημα χρήσης της συσκευής και όσοι ασθενείς τη χρησιμοποίησαν παρουσίασαν σημαντικότατη κλινική βελτίωση».

Το ογκολογικό τμήμα…

«Στο ίδιο πνεύμα κινούμενοι, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δημιουργήσαμε το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας – Μονάδα Χημειοθεραπείας με σκοπό να συμβάλλουμε στην εξυπηρέτηση αυτής της τόσο ευαίσθητης ομάδας ασθενών οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή ως εναλλακτική λύση είχαν το να απευθυνθούν στο αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου το οποίο ενώ κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, έχοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα εξαιρετικά μεγάλο όγκο ασθενών έχει υποστεί κορεσμό.

Το ογκολογικό τμήμα λοιπόν που δημιουργήθηκε στην κλινική μας έχει σκοπό να δέχεται περιστατικά για χημειοθεραπεία και ογκολογικά περιστατικά για παρακολούθηση, προσφέροντας στο μέγιστο βαθμό ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς τους τόσο ταλαιπωρημένους ασθενείς. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να προβούμε σε αυτή την κίνηση από τη στιγμή που η κλινική μας αντιμετώπιζε ανέκαθεν ογκολογικά περιστατικά τα οποία στη συνέχεια αναγκαζόμασταν να παραπέμπουμε σε συναδέλφους Παθολόγους – Ογκολόγους που εδράζονταν αλλού για παρακολούθηση και περαιτέρω αντιμετώπιση. Μ’ όλα αυτά θεωρήσαμε ότι στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών έπρεπε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τους ασθενείς μας κατά το δυνατόν περισσότερο και έτσι η κλινική μας μπήκε στη διαδικασία οργάνωσης του ογκολογικού τμήματος – μονάδος χημειοθεραπειών. Η συγκεκριμένη μονάδα τυγχάνει ήδη μεγάλης απήχησης από τους συμπολίτες μας και παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών και ευελπιστούμε να τύχει μεγαλύτερης ανταπόκρισης μελλοντικά».

Προσφάτως τέθηκε σε λειτουργία και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής, η οποία συμβάλλει στο στόχο της προσφοράς ολοκληρωμένης νοσοκομειακής φροντίδας προς τους ασθενείς.

«Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου επίπεδου και της πολυπλοκότητας των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε στην κλινική μας κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργήσουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η οποία και αδειοδοτήθηκε πριν από 1.5 μήνα περίπου. Η ΜΕΘ δυναμικότητας δύο κλινών είναι πλήρως εξοπλισμένη και στελεχώνεται από ιατρικό δυναμικό εντατικολόγων συναδέλφων, νέους γιατρούς υψηλής ποιότητας, ικανούς να αντιμετωπίσουν περιστατικά πολύπλοκα στο μέγιστο βαθμό. Μέχρι τώρα νοσηλεύτηκαν 3 περιστατικά στην μονάδα μας, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και συνεχίζουμε.

Επιπλέον, η ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ έδωσε τη δυνατότητα στην κλινική μας να προβαίνει και σε επεμβάσεις για τις οποίες η ύπαρξη Μονάδος Ε.Θ. θεωρείται και από τον νόμο επιβεβλημένη για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα οι ολικές αρθροπλαστικές ισχίου, οι αρθροπλαστικές γόνατος και επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής.

Μελλοντικά λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι το επίπεδο των χειρουργικών επεμβάσεων διαρκώς ανεβαίνει θα χρειαστεί πολύ σύντομα να νοσηλευτούν και περιστατικά που έχουν υποβληθεί σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις όπως ηπατεκτομές, που ήδη έχουν λάβει χώρα στην κλινική μας ή περιστατικά ουρολογικά όπως ολικές κυστεκτομές με δημιουργία νεοκύστης και άλλα περιστατικά εξαιρετικά πολύπλοκα».

Τι είδους επεμβάσεις καλύπτονται από την κλινική;

«Στην κλινική μας διενεργούνται επεμβάσεις μέσης και μείζονος βαρύτητας πολλών ειδικοτήτων προγραμματισμένες και επείγουσες (Γεν. Χειρουργικής – Ουρολογίας – Ορθοπεδικής – ΩΡΛ – Οφθαλμολογίας – Αγγειοχειρουργικές, Πλαστικής Χειρουργικής κ.λπ) όπως κήλες (λαπαροσκοπικές και ανοικτές), αιμορροϊδεκτομές, λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές, επεμβάσεις μαστού, παχυσαρκίας, εντερεκτομές, ριζικές προστατεκτομές, νεφρεκτομές, ριζικές κυστεκτομές και δημιουργία νεοκύστης διουρηθρικές επεμβάσεις, λιθοτριψίες, θυρεοειδεκτομές, ψυχρές αρθροπλαστκές και αντιμετώπιση καταγμάτων, καταρράκτης με φακοθρυψία, αγγειακές προσπελάσεις, σαφηνεκτομές και πολλές άλλες που θα ήταν δύσκολο συνολικά να απαριθμήσω. Το σίγουρο είναι πλέον ότι οι συμπολίτες μας αν επιθυμούν έχουν λίγους λόγους να απομακρυνθούν από την πόλη τους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας και ευελπιστούμε μελλοντικά να κάνουμε τους λόγους αυτούς ακόμη λιγότερους μέσα από τη διαρκή μας βελτίωση ο καθένας από μας ξεχωριστά και όλοι μαζί εν συνόλω.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω για τις εφαρμογές laser στην Ουρολογία και τη Γενική Χειρουργική, στις οποίες σας δηλώνω με περηφάνια ότι ως επιστημονική ομάδα πρωτοπορούμε στην πόλη μας (προστατεκτομές, λιθοτριψίες, αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας, ενδαγγειακές επεμβάσεις κιρσών)».

Υπάρχουν κι άλλου είδους υπηρεσίες εξειδικευμένης φροντίδας που προσφέρετε;

«Από τις αρχές του έτους λειτουργήσαμε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού στα πρότυπα λειτουργίας που επιβάλλει η Εταιρεία Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος. Το συγκεκριμένο ιατρείο χρήζει παρουσίας αρκετών ειδικοτήτων τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας παρέχοντας στους εξαιρετικά ταλαιπωρημένους διαβητικούς τη δυνατότητα να βρίσκουν λύση στον ίδιο χώρο χωρίς να περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό για να ελέγξουν το πρόβλημά τους. Θέλουμε να συνδράμουμε στην πρόληψη των ακρωτηριασμών που οφείλονται στο διαβήτη και ευελπιστούμε και αυτή η κίνησή μας να τύχει ακόμη μεγαλύτερης αποδοχής από τους συμπολίτες μας.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία Ουροδυναμικού Εργαστηρίου και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε πλήρη ανάπτυξη με πολλές ειδικότητες. Είναι εφικτό από τη στιγμή που ήδη λειτουργούμε το μικροβιολογικό εργαστήριο και το τμήμα κλασσικής ακτινολογίας και υπερήχων σε εικοσιτετράωρη βάση».

Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο Βόλο; Τελικά η δημόσια υγεία νοσεί; Και κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού ο ιδιωτικός τομέας;

«Στον καιρό της κρίσης από τα πρώτα πράγματα που υπέστη καταστροφή είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Οι εξαιρετικοί συνάδελφοι του τοπικού Νοσοκομείου κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια καθημερινά, ενίοτε ξεπερνώντας τον εαυτό τους να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Πολύ συχνά όμως βρίσκονται και οι ίδιοι με τα χέρια δεμένα. Οπως είναι διαμορφωμένο το σύστημα υγείας στη χώρα μας ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι να δράσει επικουρικά στο κρατικό σύστημα βοηθώντας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Επιτυγχάνει ακόμη καλύτερα το σκοπό αυτό όταν προσπαθεί να διατηρήσει το οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τον κάθε ασφαλισμένο σε λογικά και προσεγγίσιμα επίπεδα. Σ’ αυτό το θέμα η κλινική μας και ο κάθε γιατρός της ξεχωριστά έχει ενσκήψει με εξαιρετικά ανθρώπινο πρόσωπο πάνω και στο οικονομικό πρόβλημα που έχουν αρκετοί συμπολίτες μας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πολύ ανταγωνιστικές, δελεαστικές θα έλεγα οικονομικές προσφορές».

Η μονάδα εντατικής θεραπείας αδειοδοτήθηκε πριν από 1,5 μήνα και έχει ήδη αντιμετωπίσει με επιτυχία τρία περιστατικά

Το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας- Μονάδα Χημειοθεραπείας συμβάλλει στην εξυπηρέτηση μιας ευαίσθητης ομάδας ασθενών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου