ΤΟΠΙΚΑ

Bypass νεφρού για πρώτη φορά στη Θεσσαλία ~ Από το χειρουργό ουρολόγο Κώστα Ευσταθίου

bypass-νεφρού-για-πρώτη-φορά-στη-θεσσαλία-α-31105

Επέμβαση με τη χρήση ειδικού βιολογικού μοσχεύματος στο Ουρολογικό Τμήμα της γενικής κλινικής «ΑΝΑΣΣΑ» στο Βόλο

Επιτυχία σημείωσε η πρώτη επέμβαση bypass σε νεφρό που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια νέα, πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο, η οποία συνίσταται στη χρήση ειδικού βιολογικού μοσχεύματος – detour, προκειμένου να καταργηθεί η νεφροστομία, ο καθετήρας που είναι τοποθετημένος εξωτερικά, στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να συλλέγονται τα ούρα σε σακουλάκι. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Ουρολογικό Τμήμα της γενικής κλινικής «ΑΝΑΣΣΑ» στο Βόλο από την ουρολογική ομάδα της κλινικής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

H επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενή ηλικίας 45 ετών, ο οποίος λόγω μεταστατικού καρκινώματος, είχε υποβληθεί σε εκτομή του ουρητήρα και έκτοτε, έφερε μόνιμο εξωτερικό καθετήρα και σακουλάκι συγκέντρωσης ούρων, επί πέντε περίπου χρόνια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κώστας Ευσταθίου, διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος της γενικής κλινικής «ΑΝΑΣΣΑ» στο Βόλο, υπογράμμισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες επεμβάσεις στην Ελλάδα, αλλά για πρώτη φορά σε Θεσσαλικό επίπεδο.

Αναλύοντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο Βολιώτης γιατρός εξηγεί ότι το βιολογικό μόσχευμα που τοποθετήθηκε, ενώνει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη εσωτερικά, διά μέσου της κοιλιάς του ασθενούς.

Στην αρχή γίνεται διαδερμική παρακέντηση του νεφρού και ακολουθεί η διάνοιξη ειδικού καναλιού μεταφύτευσης του βιολογικού μοσχεύματος στην ουροδόχο κύστη, εσωτερικά, προκειμένου να επιτευχθεί το bypass του νεφρού.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού επιστημονικού διευθυντή της γαλλικής εταιρείας που έχει τα συγκεκριμένα βιολογικά μοσχεύματα, ο οποίος έδωσε τα εύσημα στην επιστημονική ομάδα.

Η επέμβαση, που ήταν ανώδυνη, διήρκεσε 2.5 περίπου ώρες, ο ασθενής παρέμεινε δύο μέρες στην κλινική, προκειμένου να λάβει την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Την τρίτη μέρα επέστρεψε στο σπίτι του και πλέον θα πραγματοποιεί ιατρικό έλεγχο μια φορά το χρόνο.

Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι ο ασθενής απαλλάσσεται εφ’ όρου ζωής από τον καθετήρα και το εξωτερικό σακουλάκι, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη προσθετική επέμβαση πραγματοποιείται σε όλες τις ηλικίες, σε ογκολογικούς ασθενείς, δηλαδή καρκινοπαθείς, που φέρουν μόνιμα νεφροστομίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου