ΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση της Διεύθυνσης Υγείας στους ισχυρισμούς Απ. Γαλάτη

απάντηση-της-διεύθυνσης-υγείας-στους-816709

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, απαντά στους ισχυρισμούς που προέβαλε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απόστολος Γαλάτης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με ευθύνες της Διεύθυνσης, αλλά και της ίδιας της Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ,Κολυνδρίνη, για το πρόβλημα της ποιότητας νερού στην Πορταριά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τέλος Μαϊου δεν είχε κοινοποιηθεί από την ΔΕΥΑΜΒ (υπεύθυνη Ύδρεσης α’ βαθμού) ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς, ενώ, γνωρίζοντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 το πρόβλημα και όντως απολύτως υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της ήταν και είναι να παρακολουθεί το θέμα με δειγματοληψίες, μετρήσεις και κοινοποίηση ΟΛΩΝ των αποτελεσμάτων τόσο στους πολίτες όσο και στη Διεύθυνση ΥΓΕΊΑΣ.

Στις 23 Μαρτίου και αφού μας κοινοποιούνταν αποτελέσματα που αφορούσαν ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ζητήσαμε εγγράφως με το υπ αρ 2144 έγγραφό μας εξηγήσεις, γιατί δε γίνονται δειγματοληψίες στο Δ..Δ Πορταριάς και γιατί η ενημέρωση που εχουμε από τη ΔΕΥΑΜΒ αφορά μόνο σε άλλες περιοχές και όχι στην Πορταριά όπου υπήρχε πρόβλημα. (παρά μόνο στη θέση Μύρτιλο καθώς η γεώτρηση εκεί είναι πάντα χλωριωμένη!!!) Παραθέτουμε το έγγραφο:

ΘΕΜΑ:«ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2016.

ΣΧΕΤ:α) η Κ.Υ.Α Υ2/οικ.2600/2001 (Φ.Ε.Κ 892/τ.Β’/11-7-2001) όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α Δ.ΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/2007(Φ.Ε.Κ. 630/τ.Β’/26-4-2007)

β) η εγκύκλιος ΔΥΓ2/οικ.94097/19-7-2007 του Υ.Υ.& Κ.Α.

γ) τα αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2016.

Με βάση το σχετικό (γ) που αφορά αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2016 στο Δήμο Βόλου, προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση:

  1. σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στο δείγμα που λήφθηκε από Άγιο Λαυρέντιο(Δίκτυο parking κοιν. βρύση) cl (0,10).
  2. σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στο δείγμα που λήφθηκε από Κουκουράβα βρύση δρόμος, cl(0).

Για την Δ.Ε Πορταριάς η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μόνο σε ένα σημείο δειγματοληψίας (Κατηχώρι (Μύρτιλλο-εξωτερική βρύση)).

Παρακαλούμε για την εφαρμογή άμεσα της σχετικής Νομοθεσίας με δικές σας ενέργειες, καθότι έχετε την αποκλειστική αρμοδιότητα και υπευθυνότητα για παροχή ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από κάθε επιβάρυνση, για ανθρώπινη κατανάλωση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου σας.

Ως εκ τούτου, σχετικά με την μικροβιακή επιβάρυνση στις αντίστοιχες περιοχές, ζητούμε την λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

-Παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης, με συνεχείς αναλύσεις, καταγραφή των αποτελεσμάτων και αποστολή στην υπηρεσία μας των αποτελεσμάτων αυτοελέγχου.

-Να τοποθετηθούν εξελιγμένα συστήματα χλωρίωσης-απολύμανσης στις δεξαμενές με αισθητήρα ελέγχου της χλωρίωσης και έλεγχος με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές του υπολειμματικού χλωρίου για την ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή και συστηματική χλωρίωση του πόσιμου νερού και να ανιχνεύεται το υπολειμματικό χλώριο στα επιτρεπόμενα όρια.

-Στην λήψη κάθε δυνατού μέτρου για την εξάλειψη του μικροβιακού φορτίου από το πόσιμο νερό.

-Στην εκτενή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα και τις δικές σας ενέργειες.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε σχετικά με την Δ.Ε Πορταριάς , τον λόγο της μείωσης των σημείων δειγματοληψίας, γεγονός που δεν δίνει ακριβή εικόνα της ποιότητας του νερού για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μόλις στις 3 Ιουνίου, κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας αποτελέσματα του Δ.Δ Πορταριάς με μικροβιακή επιβάρυνση., μετά από το δικό μας προαναφερθέν έγγραφο που ζητούσαμε εξηγήσεις , χωρίς ωστόσο να έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες απαγόρευσης πόσης στις δημόσιες βρύσες από τις οποίες κυλούσε το νερό ασταμάτητα και χωρίς να έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου που να ενημερώνει τους πολίτες εκ νέου για τα νέα δεδομένα έστω και 6 μήνες μετά..( ένα ενημερωτικό έγγραφο που ακολούθησε στη συνέχεια και μετά από οχλήσεις της υπηρεσίας μας δεν ενημέρωνε ούτε τον πολίτη, ούτε τον επισκέπτη, ούτε τον κάτοικο). Μάλιστα το επιχείρημα περί μη άρσης της απαγόρευσης που ίσχυε από τον Οκτώβρη δεν ευσταθεί επ ουδενί καθώς η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει ανά μήνα τουλάχιστον να προβαίνει σε δειγματοληψίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων να αποφαίνεται. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο κάτοικος ή ο επισκέπτης πριν σκύψει να πιεί νερό από τη δημόσια βρύση να ανατρέχει σε Δελτία Τύπου παρελθόντων μηνών και αφού επιβεβαιώσει τη μη άρση τους να πιεί ή να μην πιεί. Παράλληλα ως εποπτεύουσα αρχή βάσει Νόμου που ισχύει για όλη την Ελλάδα, η Διεύθυνση προέβη σε δικές της δειγματοληψίες για να συσχετίσει τ αποτελέσματα που είχε πια στη διάθεση της και επιβεβαιώνοντας τη μικροβιακή επιβάρυνση σε αρκετές δειγματοληψίες της Πορταριάς ζητά επιτακτικά από τη ΔΕΥΑΜΒ με το υπ αριθμ 4075 έγγραφό τα εξής :

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση και λήψη μέτρων λόγω προσφάτων αποτελεσμάτων ποσίμου νερού από την Δημοτική Ενότητα Πορταριάς του Δήμου Βόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων»

ΣΧΕΤ: α) Κ.Υ.Α Υ2/οικ.2600/2001 (Φ.Ε.Κ 892/τ.Β’/11-7-2001) όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α Δ.ΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/2007(Φ.Ε.Κ. 630/τ.Β’/26-4-2007)

β) εγκύκλιος ΔΥΓ2/οικ.94097/19-7-2007 του Υ.Υ.& Κ.Α.

γ) τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού, που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ στην Δημοτική Ενότητα Πορταριάς του Δήμου Βόλου στις 31-5-2016 και κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία στις 03-06-2016.

δ) τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων πόσιμου νερού, που διενήργησε για την υπηρεσία μας στις 9-6-2016, κατόπιν εντολής ανάθεσης, το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (το οποίο έχει σύμβαση έργου με τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και είναι διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ, για τις παραμέτρους στις οποίες εξετάστηκαν τα δείγματα).

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν στην Δ.Ε Πορταριάς του Δήμου Βόλου από την ΔΕΥΑΜΒ στις 31-5-2016, και κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας στις 3-6-2016 (αριθμ.πρωτ.ΔΕΥΑΜΒ 7808/3-6-2016).

διαπιστώνουμε μικροβιακή επιβάρυνση

-σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στα δείγματα που ελήφθησαν από

Πορταριά Δημαρχείο κοιν. βρύση, Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας),Άλλη Μεριά πλατεία κοιν. κατάστημα(εσωτερική βρύση).

-σε E.Coli στα δείγματα που ελήφθησαν από Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας)

-σε Εντερόκοκκοι στα δείγματα που ελήφθησαν από Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας).

Η υπηρεσία μας μετά την κοινοποίηση των ανωτέρω αποτελεσμάτων, προέβει σε νέα δειγματοληψία στις 9-6-2016 στην Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, κατόπιν εντολής ανάθεσης, με το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (το οποίο έχει σύμβαση έργου με τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και είναι διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ, για τις παραμέτρους στις οποίες εξετάστηκαν τα δείγματα).

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων από το εργαστήριο ENVIROLAB IKE (τα οποία κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας στις 27-6-2016 αριθμ.πρωτ.4664/27-6-2016)) προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση:

-σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή στα δείγματα που ελήφθησαν από

Άλλη Μεριά πλατεία κοιν. Κατάστημα πλατεία), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας), Κατηχώρι- Παιδικός Σταθμός.

-σε Ολικά Κολοβακτηριοειδή και Εντερόκοκκοι στα δείγματα που ελήφθησαν

-από Πορταριά Βενζινάδικο, Ξενία Πορταριάς.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα διορθωτικές ενέργειες και έργα, τα οποία αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια στο με αριθμ.πρωτ.7171,7271/20-10-2015 έγγραφό μας και τονίζονται στα με αριθμ.πρωτ.7418/23-10-2015,7596/9-11-2015,7693/9-11-2015 και 8257/4-12-2015 ,8790/24-12-2015, 8978/31-12-2015 έγγραφά μας.

Παρακαλούμε την ΔΕΥΑΜΒ, δια τηνεκτενή και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την μικροβιακή επιβάρυνση σε όλα τα σταθερά σημεία δειγματοληψίας (ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ-ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ-ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ-ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ), των σχολικών μονάδων και του συλλόγου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ σχετικά με την συνέχιση απαγόρευσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση(πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), με βάση τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων καθώς και ενημέρωση για τις διορθωτικές ενέργειες και τα μέτρα που έχει λάβει, δια την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παρακαλούμε όπως εκ νέου ενημερώσετε τους Διευθυντές των σχολείων της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, ώστε να μεριμνήσουν προκειμένου τα παιδιά να μην πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων, μέχρις ότου η ΔΕΥΑΜΒ προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ομοίως να ενημερώσετε εκ νέου τους πολίτες της Δ.Ε Πορταριάς, τους Υπευθύνους των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων της Δ.Ε Πορταριάς, για την απαγόρευση του νερού δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τους Υπευθύνους των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Δ.Ε Πορταριάς, ώστε να μην χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών-οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων, μέχρις ότου η ΔΕΥΑΜΒ προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τονίζουμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ με τα αριθμ.πρωτ.15349/24-12-2015 και 15483/31-12-2015 έγγραφά της μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής) στη Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ.

Να τοποθετηθούν σε όλες τις κοινόχρηστες βρύσες απαγορευτικές πινακίδες ευκρινείς και ευανάγνωστες στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου θα αναφέρεται ρητά ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόσημέχρις ότου ο Δήμος Βόλου προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες και έργα και διαπιστωθεί η καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης ενημερώνουμε και αναμένουμε απάντηση από τους Υπευθύνους Ύδρευσης, δια την ανεύρεση υπολειμματικού χλωρίου στα ανωτέρω δείγματα.

Η Υπηρεσία μας αναμένει τάχιστα, τα αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, που θα προκύψουν από την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ με συνεχείς αναλύσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Η ΔΕΥΑΜΒ σε απάντηση της δεν αναφέρει κανένα μέτρο κατασταλτικό του προβλήματος αλλά απαντά γενικόλογα αντιγράφοντας τις υποχρεώσεις που έχει η ίδια (ίσως προς ιδία εμπεδωση!!). Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία δήμόσια ενημέρωση περί απαγόρευσης με βάση τα νέα στοιχεία, ούτε ενημερωτικές πινακίδες που να κατατοπίζουν τον πολίτη αλλά κυρίως δεν έγινε καμία παρέμβαση που να επιλύει την αιτία (οι κλεμμένοι χλωριωτές, οι οποίοι μπαινόβγαιναν, λύνουν πρόσκαιρα το πρόβλημα μέχρι να βρεθεί ουσιαστική λύση που να το λύνει)

Η Διεύθυνση Υγείας επανέρχεται 7/7 έχοντας εξαντλήσει την υπομονή της και την απειρία νεόκοπων στο χώρο και ζητά:

ΘΕΜΑ: «ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ».

ΣΧΕΤ: α) το με αριθμ.πρωτ.9229/1-7-2016 έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ.

Β) το με αριθμ.πρωτ. 4075/27-6-2016 έγγραφό μας.

Σας υπενθυμίζουμε το αριθμ.πρωτ.4075/27-6-2016 έγγραφό μας και απαιτούμε τα αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, που θα προκύψουν από την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ με συνεχείς αναλύσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Με το αριθμ.πρωτ.9229/1-7-2016 σχετικό (α) έγγραφό σας, δεν αποστέλλεται στην υπηρεσία μας, αποτελέσματα αυτοελέγχου σας, ενώ αναμένουμε απάντηση από τους Υπευθύνους Ύδρευσης, δια την ανεύρεση υπολειμματικού χλωρίου στο δίκτυο Πορταριάς. Δενέχετε ενημερώσει την υπηρεσία μας, για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στη ΔΕ Πορταριάς, όπως και για την λειτουργία των συστημάτων χλωρίωσης, μετά το (β) σχετικό έγγραφό μας.

Ενώ η υπηρεσία μας διαπιστώνει ύπαρξη υπολειμματικού χλωρίου στο νερό δικτύου της ΔΕ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ , η ύπαρξη μικροβιακής επιβάρυνσης σε αυτό, υποδεικνύει μη ορθή απολύμανση του πόσιμου νερού. Η υπηρεσία μας έχει τονίσει με έγγραφά της και στο παρελθόν, την τοποθέτηση συστημάτων απολύμανσης-χλωρίωσης του νερού στις δεξαμενές, με αισθητήρα ελέγχου της χλωρίωσης και έλεγχος με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές του υπολειμματικού χλωρίου για την ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού

Η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεούται να απαντήσει άμεσα στο θέμα της ορθής εφαρμογής και συστηματικής χλωρίωσης του νερού.

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας με δικές σας ενέργειες, καθότι έχετε την αποκλειστική αρμοδιότητα και υπευθυνότητα για παροχή ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από κάθε επιβάρυνση, για ανθρώπινη κατανάλωση, σε όλες τις περιοχές του Δήμου σας.

Η Υπηρεσία μας σας έχει γνωστοποιήσει από πολλού χρόνου την σχετική Νομοθεσία, εγκυκλίους, ενέργειές σας και συγκεκριμένες διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόσετε για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού.

Επίσης να μας ενημερώσετε για την σημερινή κατάσταση αποχέτευσης –επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων , όπως και για την πορεία των έργων και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του δημοτικού δικτύου αποχέτευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ και σύνδεσής του με το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ ΒΟΛΟΥ, όπως στο παρελθόν έχει ζητήσει η υπηρεσία μας.

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον συνεχισθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση του πόσιμου νερού η υπηρεσία μας σύμφωνα με το άρθρο 17 της Κ.Υ.Α Υ2/2600/2001 θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ύδρευσης της Δ.Ε ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ.

Μέχρι και σήμερα νέα αποτελέσματα δεν έχουμε πάρει, αντίθετα προβήκαμε εμείς σε νέες δειγματοληψίες στις 11 Ιουλίου, αλλά σίγουρα έχουμε ενημερωθεί για το ζήτημα υποτιθέμενων τρίτων που κλέβουν, βγάζουν χλωριωτές, ρίχνουν με κουβά χλώριο, τοποθέτηση συστήματος τηλέελέγχου για να ελέγχει τους ανύπαρκτους χλωριωτές που έχουν κλαπεί. Κλείσιμο βρυσών αλλά και άνοιγμα βρυσών …κοκ, ζητήματα για τα οποία την ευθύνη φέρει η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ και οφείλει να τα αντιμετωπίσει. Να σημειωθεί δε ότι αν και κλεμμένοι οι χλωριωτές, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΥΑΜΒ, στις τελευταίες αναλύσεις που διενεργήσαμε εντοπίστηκε υπερχλωρίωση με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα για το οποίο θα κληθεί η ΔΕΥΑΜΒ να δώσει εξηγήσεις.

Τέλος ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΜΒ νε ελέγξει τις συνδέσεις με το δίκτυο ακαθάρτων και να πάψει να ολιγωρεί εδώ και καιρό.

Σε ότι δε αφορά την παλαιά, πριν ένα χρόνο, (ΜΑΙΟΣ) σύσταση της υπηρεσίας να αποφεύγονται οι κοντινές στο βιολογικό του Βόλου παραλίες μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουμε να πούμε τα εξής: Η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχτηκε τη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό. Μέχρι λοιπόν να βγουν οι μετρήσεις του θαλασσιου νερού και, μη διαθέτοντας μαντικές ικανότητες για τη δυνατότητα αυτοκάθαρσης της θάλασσας, με ωριμότητα και σύνεση συστήσαμε τους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση, κάτι που αναιρέσαμε μετά τις μετρήσεις μας, λίγες μέρες μετά. Ευτυχώς σ αυτή την περίπτωση (θάλασσα) είχαμε εμείς την αρμοδιότητα και έγιναν όλα όπως έπρεπε.

Να επισημάνουμε δε ότι η υπηρεσία μας έχει ολοκληρώσει υγειονομική αναγνώριση και έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία δεν μας έχει αποστείλει αρχείο καταγραφής αλλά στο τελευταίο της έγγραφο απαντά γενικόλογα ¨πως τα χει όλα καλώς καμωμένα’.

Επίσης να επισημάνουμε πως η Διεύθυνση Υγείας βάσει Νόμου και αρμοδιοτήτων δε μπορεί να εκδίδει Δελτία Τύπου σε σχέση με τη χρήση νερού ύδρευσης υποκαθιστώντας την αρμόδια υπηρεσίο που είναι η ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Επίσης προς ενημέρωση όσων δικαιολογημένα ζουν σε απόλυτη άγνοια οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας είναι δευθύνσεις των πρώην Νομαρχιών, νυν Περιφέρειες, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στελεχώνονται από έγκριτους επόπτες υγείας, επιστήμονες και γιατρούς καταξιωμένους εν τοις πράγμασι για την προσφορά τους στον τόπο

Χαρακτηρισμοί αισχίστου είδους, προσβλητικές προσωπικές εκφράσεις, που θίγουν την αξιοπρέπεια μόνο αυτού που τις λέει, τις αφήνουμε στην κρίση του πολίτη”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου