ΤΟΠΙΚΑ

Λαφαζάνης από το Βόλο: Προέβλεψε θερμό φθινόπωρο

λαφαζάνης-από-το-βόλο-προέβλεψε-θερμό-811707

Την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην Ελλάδα οι εξελίξεις στην Τουρκία, εξέφρασε από το Βόλο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας. Προέβλεψε ραγδαίες εξελίξεις από το φθινόπωρο στο εσωτερικό της χώρας και κοινωνικές αναταράξεις, ενώ για το Βόλο, όπου περιόδευσε εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί ως πόλη όταν η ανεργία έχει χτυπήσει… ταβάνι, όταν έχει συντελεστεί η αποβιομηχάνιση και χωρίς ουσιαστική σιδηροδρομική επικοινωνία στη Θεσσαλία.

Οπως υπογράμμισε, η ΛΑΕ καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή το στρατιωτικό πραξικόπημα, τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ανοχή στον αυταρχισμό Ερντογάν, δηλώνοντας ανήσυχος για την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας και του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες. «Αυτό σημαίνει δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας την εξέλιξη επικίνδυνη και για την Ελλάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι εξελίξεις στη γείτονα δεν βοηθούν την ανάπτυξη σχέσεων με την Ελλάδα και την επίλυση ζητημάτων, όπως στον ενεργειακό τομέα. «Δεν θέλουμε να προεξοφλήσουμε κακές εξελίξεις, όμως ανησυχούμε», ανέφερε.

Για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς σκόντο το διεθνές δίκαιο αν και εκτίμησε ότι το «υποτελές και παραδομένο κράτος δεν θα διστάσει να παραδώσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για πραξικόπημα όταν δεν δίστασε να παραδώσει τον Οτσαλάν».

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε κάκιστους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στο προσφυγικό ζήτημα και έκανε λόγο για κίνδυνο να μην εφαρμοστεί η συμφωνία κάτι που θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

Στα του οίκου της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΛΑΕ προέβλεψε θερμό φθινόπωρο, με μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση που «μετά δυσκολίας στέκεται όρθια». «Η οργή και αγανάκτηση σε βάρος της μεγαλώνει και αν ακόμη διατηρεί τις όποιες δυνάμεις είναι γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει δεκανίκια τον Μητσοτάκη, τη Γεννηματά, τον Λεβέντη», είπε χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς αρχηγούς ως «θείο μνημονιακό δώρο».

Υποστήριξε ότι μόνη εναλλακτική πρόταση είναι αυτή της ΛΑΕ, που προτείνει ακύρωση των μνημονίων, με έξοδο από την Ε.Ε., διακοπή της αποπληρωμής του χρέους και εθνικό νόμισμα που θα συνδυαστεί με βασικά αφετηριακά μέρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως σεισάχθεια σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και γενναίες ρυθμίσεις για τους υπόλοιπους παράλληλα με την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Ζήτησε τη συγκρότηση ευρέος αντιμνημονιακού μετώπου με την Πλεύση Ελευθερίας, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη Χριστιανική Δημοκρατία, το ΕΠΑΜ χωρίς να θέτει ζήτημα για τον επικεφαλής.

Περιόδευσε στο Βόλο

Στην περιοδεία του στο Βόλο, διαπίστωσε το «νεκροταφείο» που συνιστά πλέον η βιομηχανική ζώνη της πόλης, μιλώντας για βιομηχανική κατάρρευση της χώρας, κατήγγειλε ως σκανδαλώδες το «ξεπούλημα» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό κράτος εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να διορθωθούν τα προβλήματα σιδηροδρομικής επικοινωνίας στη Θεσσαλία, ενώ κατήγγειλε ως εθνικό έγκλημα και την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε συναντήσεις που είχε στη ΔΕΗ.

Χαρακτήρισε τον Βόλο πρωταθλητή στην ανεργία. «Με 40% ανεργία δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει μέλλον για τη νεολαία», είπε τονίζοντας ότι με τις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την ίδια τη χώρα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου