ΤΟΠΙΚΑ

Καταφύγιο και για τις πρόσφυγες

καταφύγιο-και-για-τις-πρόσφυγες-807404

Κακοποιημένα περιστατικά ή σε κίνδυνο στην αγκαλιά της

Τρεις Σύριες αδερφές που αγωνιούν για να επανενωθούν με την οικογένειά τους, μία υπήκοος Ουζμπεκιστάν με την 18χρονη κόρη της, που βρίσκονται σε κίνδυνο και μία μητέρα, επίσης πρόσφυγας, με τρία ανήλικα παιδιά, που αναζητά καταφύγιο μακριά από το σύζυγό της, που βρίσκεται σε Κέντρο Φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδας, είναι αυτή τη στιγμή η έγνοια της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου.

Η κοινωνική λειτουργός, ο διοικητικός υπάλληλος και ο κοινωνικός φροντιστής, όλοι οι άνθρωποι της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, δίνουν μεγάλο αγώνα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, οι γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, εφόσον το επιθυμήσουν, να έχουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μία ανοιχτή αγκαλιά που να τους περιμένει.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου ανοίγει την πόρτα σε όλα τα περιστατικά που της ζητείται και με ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, επαγγελματικό προσανατολισμό, επιμονή, αγάπη, κουράγιο φωτίζει νέους δρόμους, δίνει λύσεις.

Οι φιλοξενούμενές της προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους, μεταφέρουν τραυματικές εμπειρίες, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια, φοβήθηκαν για τη ζωή τους σε πόλεμο, αλλά και τώρα σε ειρήνη.

Οι τρεις Σύριες αδερφές

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους αρχές του 2016, αλλά επτά μήνες μετά αν και παραμένουν μαζί και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ενωμένες, ακόμη περιμένουν να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους για να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Ο λόγος αφορά σε τρεις Σύριες αδερφές, ηλικίας 26, 22 και 17 ετών. Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου άνοιξε απλόχερα τα χέρια της και τις υποδέχτηκε. Οι κοπέλες δεν έχουν κανένα άλλο συγγενικό τους πρόσωπο στην Ελλάδα, ενώ δεν έπρεπε να χωριστούν με τη μικρότερη ανήλικη αδερφή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφυγοπούλες θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία, καθώς εκεί βρίσκεται ο πατέρας της οικογένειας και ο αδερφός. Από τη χώρα τους έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, όμως εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά από ένα δύσκολο ταξίδι με άλλους συμπατριώτες, που ορισμένοι εξ’ αυτών παραμένουν στις εγκαταστάσεις της ΜΟΖΑ.

Το αίτημά τους είναι να επανασυνδεθούν με την οικογένεια. Δουλεύουν γι’ αυτό εδώ και ένα μήνα από τη νέα τους στέγη. Θέλουν να κάνουν μία καινούργια αρχή σε μία ευρωπαϊκή χώρα, στη Γερμανία, όπου τους περιμένουν τα συγγενικά τους πρόσωπα. Ο πόλεμος χώρισε την οικογένειά τους στα τρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Μέριμνα, οι Σύριες είναι ικανοποιημένες από τη διαδικασία για τη έκδοση των εγγράφων τους, ενώ έχουν ξεκινήσει και παρακολουθούν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν.

Οι κοπέλες κουβαλούν τραυματικές εμπειρίες. Εχουν αφήσει πίσω τους τη μητέρα τους και τα υπόλοιπα αδέρφια τους. Προέρχονται από οχταμελή οικογένεια. Δεν γνωρίζουν πότε θα ξανανταμώσουν όλοι μαζί.

Καταφύγιο σε κακοποιημένη πρόσφυγα

Εξάλλου, η Ελληνική Μέριμνα Βόλου προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει και μία νεαρή μητέρα πρόσφυγα από άλλο Κέντρο Φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μία γυναίκα ηλικίας 24χρονών, η οποία έχει μαζί της τρία παιδιά ηλικίας 3,5 χρόνων, 2 χρόνων και 6 μηνών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή μητέρα έπεσε θύμα απανωτών περιστατικών βίας, ενώ φιλοξενούταν με άλλους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η κακοποίηση που δέχτηκε ήταν τέτοια, ώστε προσέγγισε την προσοχή, αλλά και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που λειτουργούν το εν λόγω Κέντρο Φιλοξενίας.

Τελικά, οι συνεχείς ξυλοδαρμοί οδήγησαν την 24χρονη να ξεσπάσει και να λύσει τη σιωπή της. Οι αρμόδιοι του Κέντρου Φιλοξενίας όχι μόνο κατανόησαν τον πόνο της, αλλά έκριναν και ότι είναι επικίνδυνο να συνεχίσει να βρίσκεται στον ίδιο τόπο με το σύζυγό της. Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου που ενημερώθηκε για το περιστατικό, προσφέρθηκε και θα δώσει στέγη.

Στάθηκαν στα πόδια τους

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου αποτελεί καταφύγιο για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων.

Πέρα από την ανθρώπινη φιλοξενία, παρέχει ψυχολογική -συμβουλευτική υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό, με στόχο την αυτονόμηση των κακοποιημένων γυναικών.

Πρόσφατα άνοιξε τα φτερά της και πέταξε μακριά από την Ελληνική Μέριμνα Βόλου 24χρονη Αλβανίδα με το ανήλικο παιδί της. Η γυναίκα, που είχε παραπεμφθεί στο Βόλο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, όπως επισημάνθηκε με ικανοποίηση, είχε επιτυχή κατάληξη. Σήμερα εργάζεται και είναι σε θέση να στέκεται μόνη στα πόδια της. Αντιμετώπισε τα προβλήματά της εφόσον το αποφάσισε η ίδια και βέβαια ζήτησε βοήθεια.

Δεύτερο περιστατικό

Παράλληλα με τις τρεις Σύριες στην Ελληνική Μέριμνα διαμένει αυτή τη στιγμή μία 55χρονη υπήκοος Ουζμπεκιστάν με την 18χρονη κόρη της. Οι δύο γυναίκες αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα εμπόδια διαβίωσης.

Κοινωνική Υπηρεσία της Αθήνας παρέπεμψε το περιστατικό στο Βόλο, καθώς μάνα και κόρη βρισκόταν εκτεθειμένες σε κίνδυνο.

Η μονογονεϊκή οικογένεια διαμένει χρόνια στην Ελλάδα. Ωστόσο, προέκυψε επείγουσα ανάγκη. Πατέρας δεν υπάρχει, ούτε συγγενικό περιβάλλον. Μόνες τους είχαν έρθει εξάλλου στη χώρα. Στο Βόλο βρίσκονται εδώ και ένα εξάμηνο. Η πορεία τους κρίνεται ικανοποιητική και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα η μονογονεϊκή οικογένεια θα μπορέσει να αυτονομηθεί.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου

Είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου Φιλανθρωπικό Σωματείο που παρέχει τις υπηρεσίες σε γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση έκτακτων επειγουσών αναγκών γυναικών και παιδιών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης, διακίνησης. Ξεκίνησε να έχει οργανωμένη δομή και να φιλοξενεί περιστατικά το 1998. Παλαιότερα έριχνε βάρος στην περίθαλψη.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου δέχεται τουλάχιστον τέσσερα τηλεφωνήματα την εβδομάδα μέσω της γραμμής βοήθειας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 15900 από θύματα κακοποίησης. Επόμενα ραντεβού της είναι μία νεαρή γυναίκα που έπεσε θύμα βίας από το σύντροφό της και μία σύζυγος μητέρα, που ζητεί βοήθεια.

Η Μέριμνα έχει μισθώσει ένα νέο ακίνητο για να καλύπτει ακόμη περισσότερα περιστατικά. Αυτό βρίσκεται κοντά στα γραφεία της. Αθροιστικά και με τον παλιό και με τον καινούργιο ξενώνα θα μπορεί να φιλοξενήσει έως δώδεκα άτομα.

Το προσωπικό της αποτελείται από μία κοινωνική λειτουργό, μία διοικητική υπάλληλο και έναν κοινωνικό φροντιστή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου