ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα στην αγκαλιά της Ελληνικής Μέριμνας

χριστούγεννα-στην-αγκαλιά-της-ελληνι-173856

Χριστούγεννα στον Ξενώνα της Ελληνικής Μέριμνας στο Βόλο πέρασαν δύο γυναίκες, οι οποίες φιλοξενούνται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση για Κακοποίηση και Trafficking Γυναικών το τελευταίο διάστημα.

Μόνες τους με τα παιδιά τους οι γυναίκες περνούν τις εορτές μακριά από τις οικογένειές τους και τα ευρύτερα περιβάλλοντά τους για λόγους προστασίας.

Η μία μόλις 22 ετών Αλβανίδα μεγαλώνει ένα αγοράκι μόλις δεκατεσσάρων μηνών. Η δεύτερη, μεγαλύτερη Ρωσίδα, έχει μία κόρη 16 ετών, η οποία φοιτά σε ελληνικό σχολείο, καθώς η μητέρα της διαμένει χρόνια στην Ελλάδα.

Πρόκειται για γυναίκες που, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται ασφάλεια.

Οι σύζυγοί τους, όπως και ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον είναι άγνωστο εάν υπάρχουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μέριμνας, η κοινωνικής λειτουργός και πολλοί εθελοντές κάνουν τα πάντα για να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη διαμονή ώσπου να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. «Οταν ήρθαν ήταν φοβισμένες», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής μέριμνας Μάγδα Παπαβαγγέλη, τονίζοντας ότι σιγά – σιγά αποκαθίσταται η ψυχολογική τους κατάσταση.

Η Ελληνική Μέριμνα καλύπτει στέγη, τρόφιμα, ψυχολογική υποστήριξη. «Με τη βοήθεια του υπουργείου αλλά και πολλών εθελοντών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, καταφέρνουμε οι γυναίκες να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα έχουν όλα, το μόνο που τους λείπει είναι η οικογένεια», συμπλήρωσε.

Ειδικά η 22χρονη δεν έχει κανένα στον κόσμο. «Οι γονείς της δεν την αναγνωρίζουν, ίσως επειδή υπάρχει μεγάλη φτώχεια», είπε η πρόεδρος.

Η Ελληνική Μέριμνα φιλοξενεί γυναίκες κακοποιημένες όλο το χρόνο. Ο Ξενώνας έχει τη δυνατότητα στέγασης έως και οχτώ άτομα. Ωστόσο, η υποδομή δεν κρίνεται επαρκής και στα σχέδιά της είναι από τον καινούργιο χρόνο να νοικιάσει ακόμη ένα μικρό σπίτι κοντά στον Ξενώνα.

Η κ. Παπαβαγγέλη εξηγεί ότι τα υπνοδωμάτια του Ξενώνα είναι δύο και έχουν οχτώ συνολικά κρεβάτια. Το ένα από τα δύο δωμάτια είναι μεγαλύτερο, όταν όμως φιλοξενούνται μητέρες με πολλά παιδιά, τότε ο χώρος καταλαμβάνεται αμέσως.

«Περιμένουμε βοήθεια και από το υπουργείο που δέχτηκε το αίτημά μας. Το 2016 θα καταφέρουμε και με τη βοήθεια του κόσμου θα νοικιάσουμε ένα μικρό σπίτι με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου