ΤΟΠΙΚΑ

Διπλό συνεργείο για αδέσποτα βγάζει ο Δήμος Βόλου

διπλό-συνεργείο-για-αδέσποτα-βγάζει-ο-80641

Επιστρατεύονται οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων για την καταγραφή δεσποζόμενων και αδέσποτων

Δεύτερο συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ενεργοποιεί άμεσα ο Δήμος Βόλου στον απόηχο της επίθεσης, που δέχθηκε 71χρονη, η οποία κατασπαράχθηκε από αγέλη σκύλων. «Εντατικοποιούμε τις περισυλλογές», δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Αποστόλης Ζαρκάδας – Βεργής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκάδα – Βεργή, ο Δήμος Βόλου, μέσω των υπηρεσιών του, έχει προχωρήσει τους τελευταίους δέκα μήνες σε συνολικά 480 περισυλλογές αδέσποτων. Εχουν γίνει 230 επανεντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα σκυλιά είτε παραμένουν στο καταφύγιο, είτε δόθηκαν για υιοθεσία ή φιλοξενία. Βάσει των ίδιων στοιχείων, το τελευταίο εξάμηνο έχουν επίσης γίνει 250 στειρώσεις αδέσποτων και παράλληλα εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις και τσιπαρίσματα σκύλων.

«Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, το πρόβλημα μοιάζει με Λερναία Υδρα. Οσο ιδιοκτήτες ζώων δεν τσιπάρουν και δεν εμβολιάζουν τα κατοικίδιά τους και τα εγκαταλείπουν στους δρόμους, το πρόβλημα θα συνεχίζεται και θα διογκώνεται», σχολίασε ο κ. Ζαρκάδας – Βεργής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση και δεύτερου συνεργείου περισυλλογής αδέσποτων. Προηγουμένως θα επιχειρηθεί χαρτογράφηση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει ήδη σταλεί προς τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων στον Δήμο Βόλου έγγραφο, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα καταγραφή τόσο των αδέσποτων, όσο και των δεσποζόμενων στις περιοχές τους. Τα στοιχεία θα αποτελέσουν εργαλείο για ελέγχους, που πρόκειται να αρχίσουν «πόρτα – πόρτα», «μαντρί – μαντρί» στον Δήμο Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δεσποζόμενα είναι τσιπαρισμένα και στειρωμένα και παράλληλα θα γίνουν νέες εκστρατείες περισυλλογής, στείρωσης και τσιπαρίσματος των αδέσποτων.

Οπως ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας – Βεργής, την τρέχουσα χρονική περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του κτηνιατρείου, που θα λειτουργεί σε χώρο δίπλα από το Καταφύγιο του Δήμου Βόλου στις Γλαφυρές και θα προσληφθεί και δεύτερος κτηνίατρος. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και για την επέκταση του καταφυγίου, το οποίο είναι σήμερα υπερπλήρες.

«Δυστυχώς, τα χέρια μας είναι δεμένα εξαιτίας της νομοθεσίας. Ο νόμος προβλέπει περισυλλογή, στείρωση, τσιπάρισμα και επανένταξη των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον, σε περίπτωση που δεν γίνει υιοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι μαζεύουμε αδέσποτα και μετά από λίγο καιρό, όταν τα επανεντάσσουμε όπως προβλέπει ο νόμος, το πρόβλημα επιστρέφει στον αστικό ιστό», σχολίασε.

«Περιπολίες» στην Αλλη Μεριά

Ο κ. Ζαρκάδας – Βεργής αναφέρθηκε και στην περίπτωση της 71χρονης, που δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων. Στην περιοχή έγινε προχθές αυτοψία, η περισυλλογή όμως περιορίστηκε σε δύο μεγαλόσωμα σκυλιά.

«Εχουμε πληροφορίες από πολίτες, ότι σκυλιά, που επιτέθηκαν στην άτυχη γυναίκα, είναι σε καθεστώς άτυπης ιδιοκτησίας. Για τη συγκεκριμένη αγέλη έχουμε δεχθεί και στο παρελθόν καταγγελίες από δημότες, ωστόσο κάθε φορά που προχωρούμε σε έλεγχο στην περιοχή της Αλλης Μεριάς, η αγέλη ως διά μαγείας εξαφανίζεται… Σε αυτό το πλαίσιο αρχίσαμε περιπολίες, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει, αν υπάρχουν και άλλα σκυλιά και πού βρίσκονται», είπε ο αντιδήμαρχος, αφήνοντας αιχμές κατά φερόμενων ως ιδιοκτητών των ζώων, που όμως δεν φροντίζουν για τον περιορισμό τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου