ΤΟΠΙΚΑ

Η πανδημία αύξησε τα αδέσποτα

η-πανδημία-αύξησε-τα-αδέσποτα-102664

Ολο και πιο συχνά εγκαταλείπονται στον δρόμο χαριτωμένα τετράποδα, επειδή δεν γίνονται στειρώσεις

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά με τη μόδα των κατοικίδιων, τα οποία αποτέλεσαν αντίδοτο στους πρώτους καιρούς της πανδημίας για βόλτες και για συντροφιά εν μέσω σκληρών μέτρων. Οι περιπτώσεις της εγκατάλειψης ζώων αυξάνονται συνεχώς, όσο επίσης αυξάνονται τα χαρούμενα τετράποδα που βρίσκουν σπίτι. Η νοοτροπία να μη γίνονται στειρώσεις και να μην τσιπάρονται τα ζώα προκαλεί προβλήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η Φλωρίκα Τσιρογιάννη από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Βόλου «Κόσμος και Φύση» σημειώνει ότι «σήμερα η κατοχή ενός κατοικίδιου είναι μόδα και όλοι ζητούν μικρόσωμα ζώα για να χωρούν σε διαμέρισμα. Επειδή όμως αυξήθηκαν τα δεσποζόμενα, ιδιαίτερα μάλιστα στην πανδημία, αφού έδιναν εναλλακτική στους πολίτες για συντροφιά και βόλτες, αυξήθηκαν αντίστοιχα και τα κρούσματα εγκατάλειψης».

Την περασμένη εβδομάδα ο Φιλοζωικός Σύλλογος ανέλαβε τη φροντίδα εννέα κουταβιών. Συνολικά φροντίζει 60 ζώα. «Αν δεν τα είχαμε μαζέψει από τον δρόμο, θα βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Θα πέθαιναν στο κρύο. Υπάρχει έντονη κοινωνική αναλγησία, έλλειψη σεβασμού. Νομίζουμε ότι είμαστε οι άρχοντες της πλάσης, οι ανώτεροι των πάντων και όλοι οι άλλοι σκουπίδια», σημειώνει.

Τα αδέσποτα ζουν στον δρόμο. Βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα χτυπήσει κάποιο όχημα. Δεν έχουν τροφή για να σιτισθούν και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την κ. Τσιρογιάννη, είμαστε γεμάτοι αδέσποτα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Φιλοζωικός Σύλλογος επισημαίνει ότι τα ζώα θα πρέπει να τσιπάρονται, ώστε να υπάρχει έλεγχος. «Υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα με δεσποζόμενους σκύλους που χάνονται. Οι κάτοχοί τους τούς αναζητούν, αλλά δεν καταφέρνουν να τους βρουν, επειδή δεν τους είχαν βάλει τσιπ. Είτε κανείς ζεις σε διαμέρισμα στην πόλη είτε στο χωριό, τα ζώα απαιτείται να έχουν ταυτότητα. Τουλάχιστον να μη μένουν στον δρόμο ενώ είναι δεσποζόμενα», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ζωοφιλικής Αδέσποτων Πηλίου Νίκος Κλεφτοδήμος αποδίδει το φαινόμενο στη νοοτροπία του Ελληνα να μη στειρώνει τα ζώα.

«Είναι μοιραίο κάποια στιγμή να ξεφύγει ο έλεγχος. Οσο και να προφυλάξεις ένα κατοικίδιο, δεν μπορείς να είσαι από επάνω του 24 ώρες το 24ωρο. Ετσι όταν έρχεται η ώρα της γέννας και κάνει επτά, οκτώ, εννέα κουτάβια, τότε τοποθετούν τα μωρά σε ένα κουτί και τα πετούν. Στην καλύτερη περίπτωση τα αφήνουν σε κάποια στάση λεωφορείου, δίπλα σε κάδο απορριμμάτων, σε κτηνιατρείο ή κοντά σε σπίτι φιλόζωου. Λέω στην καλύτερη, γιατί πολλοί τα πετούν στα σκουπίδια ή τα πνίγουν πριν τα ξεφορτωθούν», σημειώνει.

Η Ζωοφιλική Αδέσποτων Πηλίου φροντίζει αυτή τη στιγμή 55 ζώα που είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Τα έχει στην κατοχή της από κουτάβια.

Ο κ. Κλεφτοδήμος υπογραμμίζει ότι «η υιοθεσία πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Εμείς όσα τετράποδα έχουμε δώσει δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Ενημερώνουμε τον κόσμο για τις υποχρεώσεις. Δεν είναι μόνο η υιοθεσία. Είναι η στείρωση, τα έξοδα για τα φάρμακα, οι εξετάσεις.

Επίσης, εκτός από τα κουτάβια είθισται ασυνείδητοι πολίτες να αφήνουν στον δρόμο αθώες ψυχές με προβλήματα υγείας».

Η Ζωοφιλική Αδέσποτων Πηλίου μεριμνά για τη σίτιση τουλάχιστον 100 αδέσποτων, ενώ συνολικά στον Δήμο Νοτίου Πηλίου υπάρχουν τουλάχιστον 500 ζώα στον δρόμο.

«Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος. Οι κάτοχοι κατοικίδιων να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Οι δήμοι να φτιάξουν κυνοκομεία. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι τεράστιο για κάθε δήμο. Αν καταφέρουμε να στείλουμε για υιοθεσία 3 ζώα, τότε περιμένουν διπλάσια και τριπλάσια τετράποδα τη φροντίδα μας. Κάνουμε τεράστιο έργο», προσθέτει.

Στην Ελλάδα δυστυχώς ο νόμος αφήνει ακόμη παραθυράκια. Η Ερη Ζιάκα από τη Φιλοζωική Ανατολικού Πηλίου, η οποία φροντίζει 60 αδέσποτα, σημειώνει ότι η νομοθεσία δεν επιβάλλει στους κτηνίατρους την υποχρεωτική τοποθέτηση microchip στα κατοικίδια. «Παρέχονται υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ζώα που δεν είναι καταχωρημένα, σε αντίθεση με άλλα κράτη», τονίζει.

Η φιλόζωη αποδίδει το πρόβλημα με τα αδέσποτα και την εγκατάλειψη ζώων στο κενό του νόμου. «Από την 1η Μαρτίου αποτελούν επί της ουσίας υποχρέωση το τσιπάρισμα και οι στειρώσεις. Ομως, υπάρχει περίοδος χάριτος 6 μηνών. Ετσι πιστεύω ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αποτέλεσμα», σημειώνει.

Οι φιλόζωοι πιστεύουν ότι οι δήμοι από κοινού με τις φιλοζωικές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα συστάσεις στους πολίτες για να τους προετοιμάσουν.

«Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι εγκαταλείψεις ζώων. Ο καινούργιος νόμος προβλέπει ότι αν κάποιος θέλει να δώσει το κατοικίδιό του στον δήμο θα πρέπει να κάνει υπεύθυνη δήλωση και να εξηγεί στους λόγους που τον οδηγούν στην πράξη αυτή», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Ακριβή Αλμπανίδου δραστηριοποιείται εθελοντικά με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο Χριστέλλου στον Αλμυρό. Εκεί οι φιλόζωοι σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Αλμυρού έχουν καταφέρει να μειώσουν τα αδέσποτα ζώα στα 58 από 300 κάνοντας συνεχώς υιοθεσίες.

Εκαναν πολύ μεγάλο αγώνα για να περιθάλψουν τα ζώα, να αποκαταστήσουν τα προβλήματα υγείας που είχαν και στη συνέχεια να τα κοινωνικοποιήσουν.

Με λύπη όμως, η κ. Αλμπανίδου διαπιστώνει ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

«Βρίσκουμε συνεχώς κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα, ενώ στη διαδρομή από τον Βόλο για τον Αλμυρό που κάνω καθημερινά βλέπω αμέτρητα αδέσποτα. Είναι απίστευτο το πρόβλημα», περιγράφει.

Η κατοχή ενός χαριτωμένου τετράποδου προϋποθέτει υποχρεώσεις. «Τα ζώα θέλουν φροντίδα, βόλτες, γιατρούς. Αντίθετα, οι πολίτες παίρνουν κουτάβια, δεν τους μαθαίνουν τα όρια και όταν γίνονται ενός έτους και σταματούν να είναι η μικρή μπαλίτσα που είχαν, στη συνέχεια τα παρατάνε», σημειώνει, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα αγάπης, αφοσίωσης, χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου