ΤΟΠΙΚΑ

Σε νευρική κρίση ιδιοκτήτες και αγοραστές στη Μαγνησία

σε-νευρική-κρίση-ιδιοκτήτες-και-αγορα-804246

Δεν κινείται φύλλο λένε οι μεσίτες, που περιμένουν το εμβόλιο για να πάρει ξανά μπρος η αγορά ακινήτων

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εκτός όλων των άλλων προκαλεί ασφυκτικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες και επίδοξοι αγοραστές να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας αφενός, αφετέρου τα ψιλά γράμματα που υπάρχουν σε διάφορες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για να ανακουφίσουν, όμως συχνά χρησιμοποιούνται καταχρηστικά- βλέπε κούρεμα ενοικίων- συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα στον κλάδο της αγοράς ακινήτων.

Η ψυχολογία των αγοραστών είναι στο ναδίρ, όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου. «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δούνε ένα ακίνητο γιατί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη δική τους στέγη και δυσκολεύονται ακόμη και στο πιο βασικό: Να δούνε από κοντά τον χώρο που διαπραγματεύονται να αγοράσουν. «Με ποιον κωδικό θα είμαι καλυμμένος και δεν θα κινδυνεύσω να φάω πρόστιμο, ώστε να μπορώ να μετακινηθώ για να δω το διαμέρισμα που μου προτείνετε;», είναι το πιο συχνό ερώτημα που θέτει ένας επίδοξο αγοραστής στην κ. Σκούρτη- Σταυροπούλου αλλά και σε συναδέλφους της.

«Μπορεί σε πολλούς το πρόβλημα της μετακίνησης να είναι απλό, όμως στον δικό μας κλάδο, αποδεικνύεται μεγάλος βραχνάς, διότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας», θα πει η ίδια.

Όταν αποφασίστηκε το δεύτερο lockdown δεν υπήρξε μέριμνα ως προς αυτό, παρότι ο κλάδος τυπικά δεν περιλαμβάνεται στους τομείς που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

«Μερικοί αγοραστές είναι πολύ νευρικοί και είναι απολύτως λογικό. Δεν θα νοικιάζουν, είτε θα αγοράσουν απαραίτητα μία οικία που δεν βλέπουν».

Σύμφωνα με την κ. Σκούρτη- Σταυροπούλου, μετά από αρκετές διακυμάνσεις και ενώ υπήρχε ένα αυξημένο ενδιαφέρον μέσα στο καλοκαίρι και αργότερα το Φθινόπωρο, σήμερα πάλι η αγορά έχει παγώσει απόλυτα. Τράβηξε ουσιαστικά και χειρόφρενο μέχρι νεοτέρας.

«Δυστυχώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση ούτε το εύρος της ζημιάς που θα προκαλέσει τελικά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ακίνητα που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, ιδιαίτερη τοποθεσία και λογικά κοστολόγια θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αντίστασης στην πτώση της αγοράς από ό,τι άλλα ακίνητα τα οποία απέκτησαν προσωρινά υπεραξίες μόνο και μόνο επειδή δημιουργήθηκε προσωρινά μία τάση», εκτιμά η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου.

Το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με την ίδια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πόσο γρήγορα και με πόση ασφάλεια για λειτουργήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό από τις αρχές του νέου χρόνου.

Αλαλούμ με το «κούρεμα» ενοικίων

Την ίδια ώρα σε μεγάλο βραχνά εξελίσσεται για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων το «κούρεμα» ενοικίων. Μεσίτες στους οποίους έχει ανατεθεί η μίσθωση διαμερισμάτων δέχονται καθημερινά τις διαμαρτυρίες ιδιοκτητών οι οποίοι καταγγέλλουν «συμπαιγνίες» εργοδοτών-εργαζομένων με στόχο την καταστρατήγηση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% . Όπως επισημαίνουν γίνονταν «εικονικές» αναστολές συμβάσεων πολλών εργαζόμενων με στόχο στην παραπλάνηση των ιδιοκτητών του ακινήτου που μισθώνουν.

Εργοδότες βγάζουν σε αναστολή για 10 ημέρες ( ή και λιγότερες), κάθε μήνα, μερικούς από τους εργαζόμενους τους. Αυτοί με τη σειρά τους δικαιούνται ολόκληρη την μείωση ενοικίου 40%, κάθε μήνα και έτσι ιδιοκτήτες αναγκάζονται σε μείωση ολόκληρου του ενοικίου τόσο της κύριας, όσο και της τυχόν φοιτητικής κατοικίας (τέκνου) του εργαζόμενου. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ιδιαίτερη έκταση , οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να χάσουν μέρος από το εισόδημά τους, φοβούμενοι κιόλας ότι μπορεί να ξενοικιαστεί το διαμέρισμα και να χάσουν εξ’ ολοκλήρου ένα εισόδημα.

Σε άλλες περιπτώσεις ο ενοικιαστής ανακοινώνει καθυστερημένα την αναστολή σύμβασης με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να χάνει και την προθεσμία για να κάνει δήλωση COVID, ώστε να πάρει την αποζημίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου