ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αύξηση 2,40% στις τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία

αύξηση-240-στις-τιμές-των-ακινήτων-στη-μα-842938

Περιζήτητα τα νεόδμητα διαμερίσματα, που δεν ξεπερνούν τα 50 – Ανω τελεία στην ανέγερση νέων οικοδομών λόγω πανδημίας

Αύξηση της τάξης του 2,40% παρατηρείται στα νεόδμητα ακίνητα στη Μαγνησία, με την αυξημένη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα διαθέσιμα. Η τάση που καταγράφεται πανελλαδικά, αποτυπώνεται και στη Μαγνησία, με την πανδημία να βάζει άνω τελεία προς στιγμήν την οικοδομική δραστηριότητα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, να παραμένει σταθερό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι πολυκατοικίες που ανεγείρονται στην περιοχή δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τα νεόδμητα διαμερίσματα, που διατίθενται προς πώληση, να υπολογίζονται σε πενήντα περίπου.

Η αυξητική τάση στις τιμές αποτυπώθηκε κατ’ αρχάς στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που έδειξαν ότι στο β’ τρίμηνο, δηλαδή στους μήνες της καραντίνας, οι τιμές πανελλαδικά ανέβηκαν 4,1%, ενώ ειδικά όσον αφορά στα ακίνητα ηλικίας ως 5 ετών η άνοδος ήταν της τάξης του 5,4%. Τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν ότι η άνοδος συνεχίστηκε και το επόμενο τρίμηνο, μεσούσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι τιμές ανέβηκαν 3,1% κατά μέσο όρο στην επικράτεια.

Στη Μαγνησία, ειδικότερα, από 977 ευρώ το τετραγωνικό το 2019 η τιμή ανέβηκε στα 1000 ευρώ.

Στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, «η πλειοψηφία του κτιριακού, νεόδμητου αποθέματος που είχαμε, έχει διατεθεί, με αποτέλεσμα να μείνουν λίγα διαμερίσματα νεόδμητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν παράγονται ιδιαίτερα πολλά διαμερίσματα. Είναι πολύ μικρός ο όγκος για τη ζήτηση που υπάρχει» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας, για να προσθέσει ότι «οι τιμές δεν μπορούμε να πούμε ότι αυξηθήκαν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι αποτρεπτικές ή να έχουν φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, παρόλο που το κόστος κατασκευής έχει ανέβει σημαντικά».

Οι προτιμητέες περιοχές από τους εν δυνάμει αγοραστές είναι κατά κανόνα το κέντρο και οι περιοχές πέριξ των κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζει, ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «εξακολουθούν τα ακίνητα, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, να είναι μια ασφαλής επένδυση χρημάτων, με λογικό βαθμό απόδοσης. Λόγω της πανδημίας μπήκε άνω τελεία στην ανέγερση νέων οικοδομών, αλλά το καλό είναι ότι δεν την επηρέασε σε μεγάλο βαθμό».

Ενδιαφέρον για τον Βόλο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτών του Βόλου, το ενδιαφέρον των αγοραστών στρέφεται κυρίως στα καλά διαμερίσματα, που διαθέτουν σύγχρονα παράθυρα, πόρτα ασφαλείας, αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου, καινούργια μπάνια και κουζίνες, καλό προσανατολισμό, μεγάλες βεράντες, εύρυθμη λειτουργία της πολυκατοικίας. «Όλα αυτά τα στοιχεία, προσδίδουν κύρος σε ένα διαμέρισμα», υπογραμμίζουν.

Διαμερίσματα με τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως γκαρσονιέρες, δυάρια και τριάρια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης να σημειώνει σχετική αύξηση.

Όπως αναφέρουν κτηματομεσιτικοί κύκλοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα, διότι δεν έχουμε καινούργιες πολυκατοικίες».

Παρ’ όλα ταύτα, παραμένει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, καθώς θεωρείται «η πιο ασφαλής και επικερδής επένδυση» σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, με δεκάδες Αθηναίους και κατοίκους άλλων περιοχών να στρέφουν το ενδιαφέρον στα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα του Βόλου και της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου