ΤΟΠΙΚΑ

Στο περίμενε …εκατοντάδες αγρότες για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

στο-περίμενε-εκατοντάδες-αγρότες-γι-802748

Στο περίμενε εκατοντάδες αγρότες και παραγωγοί στη Μαγνησία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Ακόμη περιμένουν τις δόσεις για το 2014 και 2015.

Από το 2015 αναμένουν οι αγρότες την β’ δόση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2014, η οποία εκκρεμεί με αποτέλεσμα να στερούνται οι παραγωγοί ενός εισοδήματος που θα τόνωνε τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου αποτελούσε πάντα μία ανάσα για τον αγροτικό κόσμο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που θεσμοθετήθηκε και είχε στόχο την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με φθηνότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε το λαθρεμπόριο καυσίμων στον πρωτογενή τομέα.

«Με δεδομένες τις αυξήσεις στα καύσιμα, τον αυξημένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχουμε πλέον πολλά περιθώρια» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χ.Π. αγρότης από την περιοχή του κάμπου που όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του περιμένει πότε θα καταβληθεί η επιστροφή από τον Ειδικό Φόρο Πετρελαίου για τα έτη 2014 και 2015.

Σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή το Νοέμβριο του 2015, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μεριμνούσαν για την καταβολή της β’ δόσης για το 2014, ενώ για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της επιστροφής του ΕΦΚ για το 2015 πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει οι πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τον καθορισμό της διαδικασίας συμψηφισμού των ποσών επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες με ασφαλιστικές εισφορές και με οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να γίνει η καταβολή της δεύτερης δόσης τους έτους 2014 καθώς και η έκδοση ΚΥΑ αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ για το έτος 2015.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες τελευταία φορά πληρώθηκαν από την αίτηση του 2013.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου