ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακές συνεδρίες για φροντιστές από Μονάδα Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου

διαδικτυακές-συνεδρίες-για-φροντιστ-802650

Διέξοδο στη μοναξιά και τη μελαγχολία του εγκλεισμού δίνει σε φροντιστές και περιθάλποντες ατόμων με άνοια η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου. Η Ψυχολογική της Υπηρεσία διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακές συνεδρίες για ψυχοεκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στη νόσο, την αναγνώρισή της και τη διαχείρισή της. Οι πάσχοντες χρειάζονται 24ωρη επιτήρηση και φροντίδα. Στον Βόλο και τη Μαγνησία από την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας έχουν καταγραφεί 675 περιστατικά. Οι φροντιστές τους είναι πολλαπλάσιοι και σήμερα σηκώνουν βαρύ φορτίο εν μέσω των αυστηρών μέτρων της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Μάγδα Σουσουρή, λέει ότι οι συνεδρίες είναι δωρεάν και αφορούν, τόσο τους περιθάλποντες περιστατικών που παρακολουθεί η Μονάδα και όσο και εκείνους που φροντίζουν ασθενείς που δεν τους παρακολουθεί.

Οι επιπτώσεις που έχει φέρει ο κορονοϊός είναι καθαρά ψυχοκοινωνικές και αφορούν στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά και σε εκείνους που τους φροντίζουν, τα παιδιά, τους συζύγους ή άλλους συγγενείς που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο.

«Από τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας να έχουμε μέτρα προστασίας και περιορισμένη λειτουργία σε σχέση με τη δραστηριότητά μας προ κορονοϊού προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Ηδη έχουμε διοργανώσει μία διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης φροντιστών, με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και προβληματισμών», σημειώνει.

Συνήθως οι φροντιστές δοκιμάζουν μεγάλη μοναξιά και μελαγχολία και είναι πολύ σημαντικό να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί για εκτόνωση. Η κ. Σουσουρή σημειώνει ότι δεν πρέπει να μένουν στην απομόνωση και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους.

Οι ασθενείς παραμένουν τώρα περισσότερες ώρες στο σπίτι και οι περιθάλποντες επιβαρύνονται ψυχολογικά, σωματικά και συναισθηματικά.

«Μέσω του διαδικτυακού προγράμματος παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική. Οι φροντιστές είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τον εαυτό τους. Ενας κουρασμένος περιθάλποντας δεν θα παρέχει καλές υπηρεσίες στον ασθενή», τονίζει.

Ετσι λοιπόν οι φροντιστές που αισθάνονται ότι δεν αντέχουν άλλο το βαρύ φορτίο, που έχουν απομονωθεί ή νοιώθουν μοναξιά, που έχουν εμφανίσει καταθλιπτική διάθεση ή συμπεριφορά μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και να έρθουν σε επαφή με την Ψυχολογική Κοινωνική Υπηρεσία της Μονάδας (τηλ.: 21421031227).

Περιορισμός λειτουργίας

Μοιραία τα αυξημένα μέτρα της πανδημίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού περιόρισαν τη λειτουργία της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου. Αυτή τη στιγμή η διαχείριση νέων ασθενών γίνεται ανάλογα με το περιστατικό και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Το οικοτροφείο λειτουργεί κανονικά και φιλοξενεί 15 πάσχοντες.

Εντούτοις, το Κέντρο Ημέρας Ημερήσιας Δομής λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό ασθενών για πολύ λιγότερες ώρες απ’ ότι σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.

Επιπλέον, στη προ πανδημίας εποχή υπήρχε και το πρόγραμμα Διασύνδεσης με την Κοινότητα που υλοποιούταν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενώ δεν λειτουργούν οι εξωτερικές δραστηριότητες των ασθενών που γίνονται σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι στις μέρες μας η πιο συχνή αιτία άνοιας. Οι αιτίες που την προκαλούν δεν είναι συνολικά γνωστές. Ωστόσο, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωσή της καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξή της.

Η κ. Σουσουρή λέει ότι στο αρχικό στάδιο οι ασθενείς μπορεί να είναι υπερκινητικοί ή να παρουσιάζουν επιθετικότητα λεκτική και σωματική, να έχουν ανησυχία, διαταραχές στον ύπνο.

Σημάδια όπως είναι οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η απώλεια μνήμης για σημαντικά πράγματα και η αμέλεια για προσωπική υγιεινή και καθαριότητα πρέπει να προβληματίζουν χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι τα άτομα που τα παρουσιάζουν νοσούν. Εφόσον υπάρχουν όμως τέτοια συμπτώματα καλό οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε γιατρός ειδικότητας και συγκεκριμένα νευρολόγο, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα, να διαπιστώσει αν το άτομο νοσεί και εάν ναι, να δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η ασθένεια θεωρείται μάστιγα στις μέρες μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου