ΤΟΠΙΚΑ

Επιλέγουν κλιματιστικά τον χειμώνα για περισσότερη οικονομία στη θέρμανση

επιλέγουν-κλιματιστικά-τον-χειμώνα-γ-802642

Ο δυσκολότερος χειμώνας των τελευταίων ετών, λόγω της υγειονομικής κρίσης, επιβάλλει περιορισμούς και στη θέρμανση, με αρκετά νοικοκυριά να στρέφονται στη χρήση κλιματιστικών για περισσότερη οικονομία. Σημαντική χαρακτηρίζεται η συμβολή του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην αναβάθμιση των μονάδων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με γενναία επιδότηση.

Βασική επιλογή στον χειμώνα της πανδημίας αποτελεί για αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις η θέρμανση με τη χρήση κλιματιστικών, προκειμένου να εξασφαλίζεται περισσότερη οικονομία στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην αγορά του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και της Μαγνησίας ευρύτερα, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τις οικονομικές επιπτώσεις, που προκύπτουν από το δεύτερο απαγορευτικό στη λειτουργία βασικών πυλώνων της οικονομικής ζωής του τόπου, παρατηρείται για πρώτη φορά φέτος τον χειμώνα στροφή αρκετών καταναλωτών στη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση, καθώς αποτελούν συμφέρουσα λύση.

Πρόκειται για τάση, η οποία παρατηρείται έντονα από τις αρχές ακόμη του φετινού φθινοπώρου, γεγονός ενδεικτικό της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της ύφεσης, ως συνεπακόλουθο.

Αρκετοί καταναλωτές, που διαθέτουν ήδη κλιματιστικά και τα χρησιμοποιούν κυρίως για δροσιά το καλοκαίρι, επιλέγοντας για θέρμανση το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, ακόμη και τις αντλίες θερμότητας, απευθύνθηκαν φέτος το φθινόπωρο σε επαγγελματίες, ζητώντας συντήρηση και καθαρισμό των μονάδων τους για τον χειμώνα.

Επιπλέον, αντίστοιχοι, οι οποίοι δεν διαθέτουν μονάδες, απευθύνθηκαν επίσης σε επαγγελματίες για την αγορά κλιματιστικών, ως περισσότερο οικονομική λύση για θέρμανση των δύσκολο φετινό χειμώνα της πανδημίας.

Πρόκειται για εξέλιξη, που προκάλεσε αίσθηση στους ειδικούς του κλάδου, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι πρώτη φορά φέτος η ζήτηση είναι τόσο έντονη για συντήρηση, καθαρισμό, αλλά και αγορά κλιματιστικών σε περίοδο χειμώνα.

Οικονομική επιλογή

Οι πρώτες παραγγελίες για κλιματιστικά άρχισαν ήδη από τις αρχές του φετινού φθινοπώρου, όπως και οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού για τον χειμώνα, καθώς στην εξαιρετικά δύσκολη τρέχουσα οικονομική συγκυρία αποτελούν συμφέρουσα και οικονομική λύση για θέρμανση.

Οπως προκύπτει από επαγγελματίες του χώρου, το κλιματιστικό είναι πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις αντλίες θερμότητας, καθώς η κατανάλωση μίας κιλοβατώρας αποδίδει τέσσερις αντίστοιχες θερμότητας, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για τις γκαρσονιέρες και γενικότερα μικρούς χώρους, χωρίς να καταγράφεται σημαντική διαφορά για αντίστοιχους μεγαλύτερους.

Στον χειμώνα της υγειονομικής κρίσης, με τα απαγορευτικά, την αναδουλειά και γενικότερα την έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας το κλιματιστικό δείχνει για πρώτη ίσως φορά να αποτελεί για αρκετούς κυρίαρχη προτεραιότητα και για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, παρά το απαγορευτικό στη δεύτερη καραντίνα, οι παραγγελίες για την αγορά κλιματιστικών ήταν αυξημένες και οι επαγγελματίες περίμεναν την άρση, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε εγκατάσταση και να προλάβουν τον χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των μονάδων, όπως προκύπτει από επαγγελματίες του χώρου, ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο, τη δυναμικότητα και το τι ακριβώς θέλει ο κάθε καταναλωτής και κυρίως τα τετραγωνικά των χώρων, που θέλει να θερμάνει, με την επισήμανση ότι υπάρχουν στην αγορά κλιματιστικά για όλα τα βαλάντια.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές και τη χειμερινή περίοδο, με την υπογράμμιση ότι ουδείς από την αγορά περίμενε αύξηση της ζήτησης τον φετινό χειμώνα, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, ότι είναι σημαντική η συμβολή του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην αναβάθμιση των κλιματιστικών μονάδων, στο πλαίσιο ανακατασκευής παλαιών κατοικιών, με γενναία επιδότηση από πόρους του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου