ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικοποίηση ελέγχων για νοσοκόμες –μαϊμού στη Μαγνησία

εντατικοποίηση-ελέγχων-για-νοσοκόμε-801609

Εντατικότερους ελέγχους στο νοσοκομείο και τις κλινικές για να μην παραπλανούνται κυρίως οι συγγενείς των ασθενών που προκειμένου να εξασφαλίσουν τη φύλαξη και συνοδεία των δικών τους ανθρώπων, προβαίνουν σε επιλογές που αντιβαίνουν τους κανόνες λειτουργίας του επαγγέλματος ζητούν οι αποκλειστικές νοσοκόμες της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου και στο Βόλο παρουσιάζει έξαρση το φαινόμενο των «μαϊμού» νοσοκόμων που χωρίς καμία πιστοποίηση αναλαμβάνουν τη φύλαξη ασθενών εις βάρος όμως της απασχόλησής τους.

Ο τοπικός σύλλογος των αποκλειστικών νοσοκόμων έδωσε μάχη προκειμένου να υπάρξει ξεκαθάρισμα του επαγγέλματος και να μην υπάρχουν παρατυπίες που αφενός στιγματίζουν τον κλάδο και αφετέρου αφαιρούν εισόδημα από τα μέλη που είναι πιστοποιημένα για να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Ωστόσο η δράση των παράνομων αποκλειστικών στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους καθώς και φορολογικά έσοδα από το ελληνικό κράτος, αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς πολλές φορές πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στη Μαγνησία στο ειδικό μητρώο το οποίο έχει γίνει και το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου είναι εγγεγραμμένες και πιστοποιημένες 45 αποκλειστικές νοσοκόμες οι οποίες έχουν και τις σχετικές εγκρίσεις από την 5η ΔΥΠΕ για να απασχολούνται ασκώντας τα καθήκοντά τους στους θαλάμους των ασθενών.

Από την πλευρά της η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες που είχε απέστειλε έγγραφο στην 5η ΥΠΕ αλλά και σε όλα τα νοσηλευτικά Ιδρύματα στο οποίο αναφέρεται το πλαίσιο βάσει του οποίου απασχολούνται οι αποκλειστικές νοσοκόμες και ζητείται να υπάρξει παρέμβαση τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο.

Να σημειωθεί ότι σε περίοπτη θέση σε όλους τους ορόφους των κλινικών του νοσοκομείου Βόλου έχουν αναρτηθεί ειδικές ενημερωτικές καταστάσεις καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Γ.Ν.Β. όπου επισημαίνεται το πλαίσιο απασχόλησης αποκλειστικών νοσοκόμων υπογραμμίζοντας ότι «Στην περίπτωση που ο ασθενής ή οι συγγενείς του θέλουν να προσλάβουν αποκλειστική/ό νοσοκόμα/ο πρέπει να γνωρίζουν ότι: Μόνο όσοι περιλαμβάνονται στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων και φέρουν κάρτα ταυτοποίησης, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς του Νοσοκομείου και ότι την ευθύνη διάθεσης των αποκλειστικών νοσοκόμων την έχει το γραφείο Νοσηλευτικής Υπηρεσίας» ωστόσο με διάφορα τεχνάσματα ακόμη και προσποιούμενες τους συγγενείς, εντοπίζονται «μαϊμού» νοσοκόμες ακόμη…

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου