ΤΟΠΙΚΑ

«Οι αγρότες παλεύουν ενάντια στον αφανισμό τους»

οι-αγρότες-παλεύουν-ενάντια-στον-αφα-799399

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Κραυγή αγωνίας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νόμου.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι αγρότες παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμός τους και επικρίνει την Κυβέρνηση λέγοντας αφενός ότι δεν έχει επιλύσει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας και αφετέρου ότι δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία εν μέσω πανδημίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.

«Τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νομού είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, παρουσιάζουν προβλήματα στην κτιριακή υποδομή και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό μας, να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας χωρίς καμία αποζημίωση ,να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα κάνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί του Πηλίου και στο αίτημά τους να αποζημιωθούν στο 100% τις ζημιές άμεσα, χωρίς παρακρατήσεις από τον ΕΛΓΑ με συμψηφισμό των οφειλών τους με την αποζημίωση. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που θέτει η Ομοσπονδία είναι η κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία σε όλο τον νομό, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που είναι χαμηλότερες, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος καλλιέργειας ανεβαίνει.

H Ομοσπονδία ενημερώνει επίσης ότι διεκδικεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, συμψηφισμό των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου